...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Ciasteczkowy zawrót głowy po raz 3!

Na Śląsku Cieszyńskim wciąż żywa jest tradycja przygotowania drobnych ciasteczek sięgająca przełomu XVIII oraz XIX w. To tutaj na dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem trwa gorączka wypiekania niezliczonych słodkich drobiazgów. Jej przedsmak można było odczuć podczas uczniowskiego konkursu „Ciasteczkowy zawrót głowy” w Skoczowie.

Nie bez powodu konkurs, organizowany z inicjatywy Joanny Gwizdały, nosi tytuł „Ciasteczkowy zawrót głowy”. 5 grudnia br. wystarczyło zajrzeć do Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie, zobaczyć ekspozycje (a nawet słodkie instalacje) zastawione ponad 40 rodzajami świątecznych ciasteczek, by zrozumieć, dlaczego tez zwyczaj nadal „kręci”. W konkursie wystartowali uczniowie z 7 szkół powiatu cieszyńskiego.

Na każdym talerzu pyszniły się miniwypieki nawiązujące do tradycyjnych kształtach: świeczek, choinek, anielskich skrzydeł, uli, grzybków, orzeszków, ale też nie brakowało udanych prób przerobienia tradycji na nowoczesną nutę. Jednak jury konkursu miało do oceny nie tylko dekoracje, które wielokrotnie potrafiły wywołać efekt "wow".

W tym przypadku w ślad za wyglądem musiał iść smak, a za smakiem - naturalne surowce, jak jajka, masło, miód, orzechy, przyprawy. Podczas oceny konkursowej nic nie umknęło uwadze jury, w którym zasiadały prawdziwe znawczynie tematu: Izabela Greń (Cukiernia Beskid Centrum), Anna Maria (lokalna znawczyni kuchni i wypieków, autorka bloga Kucharnia), Bożena Byrdziak (Cukiernia Piekarnia „Byrdziak”) oraz Joanna Gwizdała (nauczycielka przedmiotów zawodowych w pionie cukierniczym w ZSTiO w Skoczowie). Ostatecznie, po długich dyskusjach przy degustacji, o podium zadecydowała innowacyjność i trudność w wykonaniu.

W czasie gdy jury wybierało najlepsze ciasteczko, uczestnicy konkursu wraz opiekunami poznawali idee Sprawiedliwego Handlu, które przedstawiła Dorota Kocurek, lokalny ekspert ds. Fair Trade.

Wyniki 3. edycji konkursu "Ciasteczkowy zawrót głowy"

1. miejsce - Kinga Chujeba, uczennica z ZSEG w Cieszynie za reniferki kokosowo-orzechowe
2. miejsce - Barbara Kohut z ZSPT w Międzyświeciu za papućki
3. miejsce
- Beata Siąkała z ZSS w Skoczowie za świąteczne babeczki (o idealnie przygotowanej masie kajmakowej).

Reniferki kokosowo-orzechowe zwyciężyły 3. edycję konkursu. Autorką nowoczesnej wersji ciasteczek jest Kinga Chujeba, uczennica z ZSEG w Cieszynie

Papućki przeskoczyły tradycyjne miniformy i sięgnęły po 2. miejsce. Pomysłową autorką jest Barbara Kohut z ZSPT w Międzyświeciu

Jakość i smak masy kajmakowej w tych babeczkach - w opinii jurorek - były mistrzowskie. Praca Beaty Siąkała z ZSS w Skoczowie zamknęła podium konkursu

Dla wszystkich uczestników przygotowano miłe upominki, a na laureatów czekały atrakcyjne nagrody, jak warsztaty cukiernicze w Cukierni Beskid Centrum, wysokiej jakości fartuszek cukierniczy oraz prenumerata "Mistrza Branży".

Konkurs wsparła dyrekcja ZSTiO w Skoczowie oraz firma „Technika” z Ochab.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Przekonaj się, jak przekuć porażkę w sukces według Josefa Zottera, producenta ekstrawaganckiej czekolady kraftowej. Uruchom kreatywność w czasach pandemii i odpowiadaj na potrzeby konsumentów.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji