dodano , Redakcja AK

Ciasteczkowy zawrót głowy – uczniowski challenge na cieszyńskie specjały

Na Śląsku Cieszyńskim trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie bez domowego wypieku miniaturowych ciasteczek. Od kilku lat nikt nie wyobraża sobie początku grudnia bez konkursu na najlepsze cieszyńskie ciasteczka. Cukierniczy challenge dla uczniów powiatu cieszyńskiego już 5 grudnia br. w ZSTiO w Skoczowie.

To już czwarta edycja konkursu „Ciasteczkowy zawrót głowy”, organizowana przez Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących (ZSTiO) w Skoczowie wspólnie ze Stowarzyszeniem "Wrzos", działające przy ZSTiO. Sama nazwa wydarzenia zdradza, jak wiele pomysłowo udekorowanych ciasteczek pojawi się w konkursie. Celem inicjatywy jest kultywowanie pięknej tradycji pieczenia ciasteczek cieszyńskich wśród młodych ludzi, rozbudzanie ich kreatywności, ale także integracja uczniów i nauczycieli z zaproszonych szkół powiatu cieszyńskiego. Warto wspomnieć, że wśród uczestników pojawią się uczniowie ze szkoły specjalnej, którzy z pewnością będą chcieli powtórzyć lub nawet poprawić ubiegłoroczny wynik swojej koleżanki, która zajęła wówczas 3. miejsce. Cukierniczy challenge cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a także wsparciem ze strony władz lokalnych. W tym roku konkurs jest współfinansowany przez Starostwo Powiatowe w Cieszynie.

Konkurs z tradycją w tle

Tradycja pieczenia drobnych ciasteczek na święta Bożego Narodzenia i ważne uroczystości wyróżnia Śląsk Cieszyński spośród innych regionów Polski. Choć w zwyczaju tym widać wpływy kulinarne Czechów i Austrii, mieszkańcy południowej Polski świetnie rozwinęli miniwypieki dekorowane na wiele sposobów. Do dzisiaj przepisy oraz techniki misternego zdobienia są przekazywane z pokolenia na pokolenie i wciąż doskonalone. Jedną z pasjonatek cieszyńskich ciasteczek jest Joanna Gwizdała, nauczycielka technologii cukierniczej w ZSTiO w Skoczowie, która uzbierała ponad 70 przepisów (a jest ich może ze 120). Pani Joanna pielęgnuje regionalne tradycje i chce je zaszczepić również wśród uczniów, i to ona wpadła na pomysł konkursu.

Regulamin międzyszkolnego konkursu nawiązuje do cieszyńskiej tradycji, która jasno wskazuje, że do wypieku ciasteczek należy stosować składniki tylko pochodzenia naturalnego, bez sztucznych dodatków. Na straży obyczajów będzie stało jury – profesjonalni cukiernicy oraz osoby związane ze Śląskiem Cieszyńskim. Jurorzy ocenią zatem nie tylko wygląd, ale też smak wypieków. Pracy będą mieli sporo, ponieważ uczniowie zaprezentują 3 rodzaje drobnych wypieków.

Po ogłoszeniu wyników – zgodnie z tradycją – wszyscy uczestnicy zasiądą do wspólnej ciasteczkowej uczty.

Bieżące wydanie czasopisma

Bardziej pastry czy tylko chef? Maciej Rosiński opowiada, dlaczego warto połączyć kuchnię i cukiernię w jeden warsztat doskonałego smaku. Ponadto - dużo o chlebie, również tym sprzedawanym online, bio i takim, który tworzy jedyny w Polsce piekarz z dyplomem Le Cordon Bleu! Zobaczcie, co czeka na Was w nowym wydaniu!

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji