Lawendowa panna cotta. Poziomkowe makaroniki. Gruszki w karmelowej glazurze. Finalista programu Bake Off – Ale Ciacho! zaprasza w kulinarną podróż po najpyszniejszych wypiekach sezonowych.
Wykorzystaj bogactwo produktów charakterystycznych dla poszczególnych pór roku, a także dla danego regionu i zachwyć siebie oraz swoich gości wyjątkowymi wypiekami przygotowanymi w twojej kuchni.
Dziś stoły w supermarketach uginają się od najróżniejszych produktów przez cały rok i wydawać by się mogło, że warzywa i owoce utraciły swoją sezonowość. Tylko czy truskawki kupione w styczniu smakują tak jak te przyniesione do domu w czerwcu? Odpowiedź na to pytanie znamy wszyscy. Finalista programu Bake Off – Ale Ciacho!, Daniel Coceancig, namawia do korzystania z tego, co w danym czasie najlepsze – z bogactwa owoców, ziół, orzechów. Wybierz składniki dostępne w różnych porach roku i stwórz prawdziwe arcydzieła cukiernicze w domowym zapleczu. Autor pokaże ci, jak wykonać je krok po kroku, uzyskać wspaniały i widowiskowy efekt, przy okazji oszczędzając czas i energię.
Ciastecznik to zbiór oryginalnych przepisów opierających się na produktach sezonowych. Nieważne, czy goście zdecydują się wpaść do ciebie wiosną, latem, jesienią czy zimą – dzięki tej książce zawsze będziesz mieć w zanadrzu pomysł na pyszny deser. Przepisy w niej zawarte są proste i sprawdzone – przy ich użyciu nie tylko ciasto kruche i biszkopt, ale także te trudniejsze, parzone i francuskie, zawsze się udają. Pierwsze strony skrywają tajniki na podstawę wypieków, czyli różne rodzaje ciast. Kolejne są początkiem rocznej wędrówki przez coraz oryginalniejsze przepisy. Każdy z nich jest dla autora jak własne dziecko – owocem pasji i doświadczenia. Dlatego też przy wszystkich przepisach znajdziemy osobne wskazówki i rady, które pomogą wydobyć z wypieku to, co najlepsze.
Wiosną daj się ponieść owocowej fantazji i spróbuj tarty z truskawkami i kremem earl grey, makaroników poziomkowych czy lawendowej panny cotty.
Latem zachwyć gości kruchymi pierogami z morelami oraz lodami pistacjowymi. A jeśli zrobi się za słodko, przełam smak owocową tartą z kremem cytrynowym.
Jesienią dodaj sobie energii batonikami muesli, przygotuj własne powidła śliwkowe, a na wynos zabierz zawijańce drożdżowe z rodzynkami.
Zimą wprowadź się w świąteczny nastrój i przygotuj pachnący domek z piernika czy korzenny wieniec z bezy. Później zaskocz gości sorbetem szampańskim, tortem bezowym i widowiskowymi gruszkami w karmelowej glazurze.
Oprócz czterech głównych pór roku Daniel Coceancig wyróżnia także przedwiośnie oraz przedzimie – dwa przejściowe okresy, które również obfitują w wyjątkowe składniki nadające wypiekom niepowtarzalny charakter. Pasja oraz lata eksperymentów w kuchni zaowocowały oryginalnymi przepisami, które cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. To właśnie nimi autor dzieli się z nami w swoim Ciasteczniku.
Daniel Coceancig
Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery
196 stron, oprawa twarda, cena 44,90 zł, Wydawnictwo Laurum
Premiera 11 maja 2018 r.
Ze wstępu:
SEZONOWOŚĆ
Często się zdarza, że pieczemy wtedy, gdy nadchodzą urodziny, imieniny lub z innej okazji zaprosiliśmy gości. Ja dobieram składniki do ciasta według pór roku i z jednej strony staram się korzystać z naszych polskich produktów sezonowych, lecz z drugiej strony bazuję na tym, co znajdę w sklepie. Truskawki dostaniecie teraz przez cały rok, ale czy zimą będą miały taki smak jak w maju? No i przede wszystkim, czy cena tych owoców będzie taka sama?
W programie nauczyłem się tego, że zawsze warto korzystać z lokalnych składników i produktów. Nie chodzi tutaj o reprymendę od Michała Brysia za wykorzystanie suszonych ziół, lecz o smak. Nie boję się korzystać z mrożonych owoców, jednak musicie pamiętać, że jeżeli korzystacie z takiego produktu, musicie potraktować go po królewsku, by wydobyć każdą drobinkę aromatu.
Styczeń: jabłka, gruszki, dynie, marchew, melon
Luty: jabłka, gruszki, dynie, marchew
Marzec: jabłka, gruszki, dynie, marchew
Kwiecień: jabłka, gruszki, marchew, rabarbar
Maj: rabarbar, truskawki
Czerwiec: cukinia, agrest, czereśnie, wiśnie
Lipiec: arbuz, maliny, porzeczka czerwona i czarna, morele, czarny bez
Sierpień: brzoskwinie, nektarynki, poziomki, jagody, winogrona
Wrzesień: śliwki, jeżyny, pigwa, żurawina, figi, orzechy
Październik: gruszki, jabłka, śliwki, pigwa, granat
Listopad: gruszki, jabłka, banany, pigwa, dynia
Grudzień: gruszki, jabłka, śliwki, suszone owoce
WIOSNA
Tarta truskawkowa z kremem earl grey
SKŁADNIKI NA CIASTO
• 50 g zmielonych migdałów
• 100 g masła
• 30 g cukru
• 1 żółtko
• 150 g mąki pszennej
SKŁADNIKI NA KREM
• 200 g śmietany 36-procentowej
• 200 g białej czekolady
• 3 torebki herbaty typu Earl Grey
• 250 g truskawek
• 10 dag pistacji
• 125 g mascarpone
WYKONANIE
Śmietanę podgrzej z czekoladą do momentu, aż się rozpuści. Dodaj 3 torebki herbaty i pozostaw najlepiej na całą noc do namoczenia. W ten sposób krem nabierze smaku herbaty w wyniku infuzji.
Składniki na kruche ciasto poszatkuj. Zagnieć szybko ciasto i rozwałkuj je między arkuszami papieru do pieczeniu na grubość około 1 cm. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Przełóż ciasto do formy o wymiarach 33 cm x 11 cm. Dobrze schłodzone ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 minut. Ciasto powinno nabrać złotego koloru. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia.
Krem ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj mascarpone. Na schłodzone ciasto nałóż krem i udekoruj z wierzchu truskawkami oraz posiekanymi pistacjami.
LATO
Ptysie z kremem pistacjowym
SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE
• 130 g mąki
• 70 g masła
• 150 g mleka
• 3 jajka
• 3 łyżeczki cukru
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
• 50 g cukru
• 50 g maki
• 40 g masła
• 2 łyżeczki kakao
SKŁADNIKI NA KREM
• 2 żółtka
• 1 szklanki mąki kukurydzianej
• 250 ml mleka
• 50 g cukru
• 3 łyżeczki pasty pistacjowej
• 200 g śmietany 36-procentowej
DODATKOWO
• 200 g wiśni, wydrylowanych
• 50 g cukru
WYKONANIE
Przygotowanie kruszonki. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj przesianą mąkę i zagnieć ciasto, aż powstanie jednorodna masa. Kruszonkę rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na warstwę o grubości 2 mm. Wytnij z niej okręgi o średnicy 5 cm i wstaw do zamrażarki na 1 godzinę.
Przygotowanie ciasta parzonego. Mleko zagotuj z masłem pokrojonym w kostkę, solą i cukrem. Kiedy się zagotuje, dodaj dwukrotnie przesianą mąkę. Garnek pozostaw na ogniu przez 2 minuty i mieszaj
dosyć często. Całość wstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gdy masa będzie chłodna, przenieś ją do misy miksera i ucieraj ciasto, dodając po 1 jajku. Masa powinna być jednorodna.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i włącz termooobieg. Ciasto ptysiowe umieść z pomocą szprycy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ptysie powinny mieć średnicę około 4,5 cm). Na wierzch połóż dysk z kruszonki. Piecz ptysie przez 20 minut aż będą złotego koloru. Pozostaw na kratce do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu. Żółtka zmiksuj z mąką kukurydzianą i cukrem. Zagotuj mleko i ciągle miksując żółtka, cienkim strumieniem wlej mleko. Całość przelej do garnka i podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż całość zgęstnieje. Zdejmij z palnika i dodaj pastę pistacjową. Całość wymieszaj, aż składniki się połączą, wstaw do lodówki na 1 godzinę. Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie połącz z wcześniej przygotowanym kremem pistacjowym.
Przygotowanie nadzienia. Wiśnie zagotuj z cukrem. Doprowadź owoce do rozgotowania. Odstaw do przestudzenia (temperatura około 20 stopni).
Do środka ptysia daj odrobinę nadzienia wiśniowego a następnie szprycą wprowadź krem.
JESIEŃ
Sernik na zimno z ryżem preparowanym
SKŁADNIKI NA SPÓD
• 40 g ryżu preparowanego
• 200 g białej czekolady
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
• 400 g serka homogenizowanego
• 150 g śmietany 36-procentowej
• 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
• 20 g malin
WYKONANIE
Przygotowanie spodu. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce i wymieszaj z ryżem preparowanym. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż folią spożywczą, a następnie rozprowadź ryż z czekoladą równomiernie po ściankach oraz spodzie tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut, by całość stwardniała.
Przygotowanie masy serowej. Żelatynę zalej zimną wodą i zostaw na 5 minut do napęcznienia. Wymieszaj serek homogenizowany ze śmietaną. Rozpuść żelatynę i zmiksuj ją z serkiem i śmietaną. Przelej całość do wychłodzonej formy z białej czekolady i ryżu.
Maliny zblenduj i przetrzyj przez sito. Powstały mus nanieś na sernik w postaci kropek i patyczkiem przesuń przez środek kropek by powstały serduszka. Wstaw do lodówki na 3–4 godziny do całkowitego stężenia.
ZIMA
Korzenny wieniec z bezy
SKŁADNIKI NA BEZĘ
• białka z 4 jajek
• 240 g cukru
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka octu
SKŁADNIKI NA KREM
• 125 g mascarpone
• 200 g śmietany 36-procentowej
• 30 g cukru pudru
DODATKOWO
• żurawina, jeżyny, pistacje do dekoracji
WYKONANIE
Przygotowanie bezy. Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce cukru co minutę. Gdy już dodasz cały cukier, na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Na papierze do pieczenia narysuj dwa okręgi w różnym rozmiarze. Ułatwi ci to nakładanie bezy. Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i zmniejsz temperaturę od razu do 120 stopni,
piecz przez 1 godzinę.
Przygotowanie kremu. Śmietanę ubij na sztywno, a pod koniec, cały czas miksując, dodaj cukier puder. Dodaj mascarpone i ponownie wszystko zmiksuj.
Bezę udekoruj kremem i owocami.