...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

W oczekiwaniu na Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników

Ma 22 lata, tytuł Mistrza Polski Uczniów Szkół Cukierniczych 2011 i lubi smak truskawkowy. Kto? Michał Kumur, który już 14-15 marca br. spróbuje podbić Tajwan na kolejnych Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników.

W Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników mogą wziąć udział osoby, które nie ukończyły 25. roku życia i odnieśli wcześniej sukcesy w konkursach krajowych. Na reprezentanta Polski Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP, które należy do Unii Piekarzy i Cukierników, wybrało Michała Kumura. Jego „rezerwowym” będzie zeszłoroczny Mistrz Polski Stefan Okuła.

Michał Kumur, Mistrz Polski Uczniów Szkół Cukierniczych z 2011 r., będzie reprezentował Polskę na Tajwanie

Stefan Okuła - Mistrz Polski Uczniów Szkół Cukierniczych z 2013 r. - jedzie do Tajwanu jako zawodnik rezerwowy i dobry duch Michała Kumura

Trening czyni mistrza

Michał Kumur na co dzień praktykuje w Piekarni-Cukierni Szydłowski w Gdańsku, a Stefan Okuła – pod czujnym okiem Jacka Kryszenia z Ciastkarni Kryszeń w Białymstoku. Teraz obaj zawodnicy uczą się od ekspertów Akademii Mistrza: Mieczysława Chojnowskiego oraz Jacka Zięby. Przygotowania do mistrzostw trwające od listopada to już ponad 1000 godzin szkoleniowych, ponad 100 kg zużytej czekolady, 350 kg izomaltu, dziesiątki kg pozostałych surowców, 600 par lateksowych rękawiczek… i ponad 200 l wypitej kawy! Tematem przewodnim prac Michała Kumura będzie „Wodny świat”.

Jakie cuda będzie robił Michał Kumur na Tajwanie (a które Stefan musi znać perfekcyjnie), można było obejrzeć podczas ostatnich targów Expo Sweet w Warszawie

W regulaminowym czasie 16 godzin (2 dni po 8 godzin) Michał samodzielnie będzie przygotowywał prace składające się z: eksponatu z karmelu, 2 tortów deserowych, 2 tortów lodowych, 4 rodzajów pralin, 8 figurek z marcepanu, 8 deserów na talerzu – ze składników wylosowanych dzień przed startem. Zmierzy się nie tylko z ogromem pracy, ale także stresem, nieubłaganie pędzącym czasem i własnymi słabościami.

Najlepsza promocja dla polskiego cukiernictwa

– Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników to najważniejszy konkurs dla młodych adeptów cukiernictwa. Udział w nim to ogromne wyróżnienie dla zawodnika i niepowtarzalna okazja do zmierzenia się z najlepszymi z całego świata – podkreśla Leszek Truskolawski, prezes Stowarzyszenia Cukierników, Lodziarzy i Karmelarzy, który zasiądzie w międzynarodowym jury mistrzostw. Leszek Truskolawski dodaje, że idea mistrzostw pozytywnie wpływa na integrację naszej branży, zachęca firmy do zaangażowania i współdziałanie na rzecz rzemiosła. Bez wsparcia członków Stowarzyszenia i ogółu firm związanych z cukiernictwem niemożliwe byłoby przygotowanie i wysłanie polskiej reprezentacji.

Również z perspektywy mistrzów mistrzów szkolących, zawody o takim prestiżu są doskonałym sposobem nie tylko promocji polskiego cukiernictwa w świecie, ale też zachęcania młodych ludzi do wyboru zawodu cukiernika. – Przygotowanie młodych cukierników do mistrzostw to dla nas praktyczna forma wspierania rozwoju branży. Widzimy ogromną potrzebę promocji zawodu cukiernika wśród uczniów. Doświadczenie, które Michał i Stefan zdobędą podczas wyjazdu na Tajwan to ogromny kapitał. Warto wykorzystać go jako inspirację dla adeptów rzemiosła cukierniczego – podkreśla Jacek Zięba.

– Uczestnictwo polskich reprezentantów w mistrzostwach świata to również wspaniała okazja do promocji polskiego cukiernictwa na świecie. Wysoki poziom polskiego cukiernictwa to nasza duża wartość – dodaje Mieczysław Chojnowski.

Firmy i instytucje zaangażowane w przygotowania młodych cukierników

Opiekunem polskiej reprezentacji na mistrzostwach świata na Tajwanie jest ZT Kruszwica SA oraz Stowarzyszenie Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy RP, a partnerami: Ambasador, Arlekino, As-Inter-Box, Bakels, Barbara Luijckx, Barry Callebaut, Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie, CSM, Dawn, Erg-System, Galago, Gastonomasz, Graner, Hert, Kames, Kenwood, Komplet Polska, Lesaffre, Lodmar, Magorex Robert Górka, Martin Braun, Master Martini, PAN, Papilart, Pastry Creation, Polmarkus, Pregel, Primulator, Prospona, „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”, Remgotech, Soforek, Sonneveld, Zeelandia.

 

Kartoteki zawodników

Michał Komur

Wiek: 22 lata

Miasto: Gdańsk

Osiągnięcia: I miejsce na Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych 2011

Zainteresowania: sport – siłownia

Ulubiony smak:  truskawkowy

Popisowe ciasto: sernik na bazie serka mascarpone z brzoskwiniami

Marzenie: w krótkiej perspektywie podróż do Belgii na Tomorrowland, w dłuższej własna, mała kawiarenka

Podróż życia: wyspa otoczona lazurową wodą

Motto: Stawiać sobie wysoko poprzeczkę

 

Stefan Okuła

Wiek: 20 lat

Miasto: Białystok

Osiągnięcia: I miejsce na Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych 2013

Zainteresowania: sport – sztuki walki

Ulubiony smak:  truskawkowy

Popisowe ciasto: torcik na bazie śmietanki z musem truskawkowym i  serkiem mascarpone

Marzenie: być najlepszym w swoim fachu, rozwijać się, poznawać ludzi

Podróż życia: Monako, z bliską osobą

Motto: Veni, vidi, vici – Przybyłem, zobaczyłem, zwyciężyłem

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji