dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Ciasto martwe – w wersji na słodko i na słono

Podziwiając artystyczne wyroby piekarskie, które zdobią przyjęcia okolicznościowe i ekspozycje targowe, śmiało można powiedzieć, że 50% sukcesu to zdolności manualne piekarza. Drugie 50% to tworzywo, czyli elastyczne ciasto martwe.

RECEPTURA I
Ciasto martwe słodkie

100 g glukozy
300 g cukru kryształu
300 ml wody
900 g mąki żytniej typ 720

Glukozę, cukier oraz wodę mieszamy w na­czyniu i ogrzewamy (na średniej mocy) do mo­mentu zagotowania. Gdy syrop stanie się klarowny, zestawiamy z płyty grzejnej.

FOT. ANNA KUCIA

 

Do dzieży dozujemy całą ilość ugotowane­go syropu o temperaturze pokojowej oraz przesianą mąkę żytnią.

FOT. ANNA KUCIA

FOT. ANNA KUCIA

 

Całość miesimy 5-6 minut na wolnych ob­rotach. W razie potrze­by konsystencję ciasta regulujemy dodatkiem mąki lub syropu.

FOT. ANNA KUCIA

 

Ciasto charakteryzuje się dobrymi właści­wościami elastoplastycznymi (nie powinno się kruszyć ani zbyt łatwo rozciągać).

FOT. ANNA KUCIA

Ciasto możemy barwić na różne kolory – wówczas mieszamy ciasto martwe z płynnym słodem żytnim, kurkumą, pa­pryką bądź też bielą tytanową. Kolor danego ciasta zależy od ilości dodawa­nego barwnika.

FOT. ANNA KUCIA


RECEPTURA II
Ciasto martwe słodkie z dodatkiem skrobi

Aby uzyskać jasny kolor ciasta, możemy również sporządzić ciasto słodkie martwe z 40-proc. ilością skrobi ziemniaczanej oraz 60-proc. ilością mąki żytniej typu 720. Mu­simy jednak pamiętać, że dodatek skrobi osłabi właściwości elastoplastyczne ciasta.

600 g mąki żytniej typ 720
400 g skrobi ziemniaczanej
560 g syropu glukozowego
60 g oleju


RECEPTURA III
Ciasto martwe słone

1000 g mąki żytniej typ 720
70 g soli
Ok. 400 ml wody

Do przesianej mąki żytniej typ 720 dozu­jemy sól oraz wodę o temperaturze poko­jowej. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania plastycznej konsystencji. Ciasto wykazuje doskonałe właściwości elastopla­styczne. Przykrywamy folią, zabezpieczając przed wysychaniem.

mistrz piekarstwa Wiesław Kucia, Szkoła Artystyczna

FOT. ANNA KUCIA

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji