...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Prosto z Seminariów Lodziarskich 2014

Jeszcze więcej zaskakujących lodowych smaków, produkty bezglutenowe oraz najnowsze urządzenia dla branży lodziarskiej i gastronomicznej – tak w skrócie można podsumować marcowe Seminaria Lodziarskie 2014. Cykl spotkań w 4 miastach Polski zorganizowała firma Savpol wspólnie z partnerami: Fabbri, Valmar Global oraz Miran Wafel.

Jak co roku Seminaria Lodziarskie odbyły się w czterech miastach południowej Polski – we Wrocławiu, w Gliwicach, Krakowie, a także w Rzeszowie. To właśnie tutaj nowości firmy Fabbri, krótko po premierze na największych lodziarskich targach SIGEP we włoskim Rimini, Expo Sweet i SweetTARGach, miały ponowną prezentację połączoną z pokazami technologicznymi. Za tę część spotkań odpowiadał doskonale znany duet technologów: Szymon Wolański (Savpol) oraz Raffaele Derosa (Fabbri). Jakie smaki zrobią furorę w tym sezonie według polsko-włoskiego duetu?

Chleb czy whiskey?

Typów jest wiele. Firma Fabbri zawsze zaskakuje klientów, a w tym roku pokazała coś zupełnie niespodziewanego – lody o smaku chleba. Skąd wziął się pomysł na stworzenie tak nietypowego połączenia? – Chcemy, aby firma Fabbri była atrakcyjna nie tylko dla dorosłych, ale również dla młodszych konsumentów. Powszechnie wiadomo, że dzieci uwielbiają jeść pieczywo z różnymi słodkimi składnikami. Dlatego też przygotowaliśmy dla nich lody na bazie delipasty chlebowej. Można je przygotować na mnóstwo sposobów tłumaczy Raffaele Derosa. To jednak nie koniec nowości: Orzechowe Kuleczki, Nutty Ciasteczko Nero, Batonik z Ryżem, Słodka Królewna czy Lody Gwiezdne to tylko niektóre smaki, które już w tym sezonie mogą zdobyć sławę. Nie zabrakło również propozycji dla dorosłych konsumentów. Takie smaki, jak Whisky z dodatkiem prawdziwego alkoholu, Irish Coffe czy Jogurt Fitness z witaminą E, wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem oraz apetycznym wyglądem.To bardzo ważne, aby lody dobrze wyglądały. Konsumenci zwracają na ten element szczególną uwagę. Równie istotny jest jednak smak. Każdego roku staramy się zaskoczyć naszych klientów czymś nowym. Mam nadzieję, że tegoroczne propozycje przypadną naszym klientom do gustu dodaje Raffaele Derosa.

Wafle bezglutenowe

W ofercie firmy Fabbri znajduje się także szeroki wachlarz wyrobów bezglutenowych, które są interesującą propozycją dla osób świadomie eliminujących białko roślinne z diety. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą również przedstawiciele firmy Miran Wafel, zajmującej się produkcją i sprzedażą wafli do lodów. Przygotowaliśmy absolutną nowość wafle bezglutenowe. Tego typu produktów nie było do tej pory na polskim rynku. Osoby, które degustowały nasz produkt, nie zauważały różnicy pomiędzy zwyczajnym waflem a bezglutenowym. Mamy doświadczenie pozwalające na wprowadzanie pewnych innowacji, wiele z nich robimy jako pierwsi. Oczywiście, istotna jest dla nas jakość, która również wyróżnia nas na tle innych firm z branży zaznacza Ryszard Cała, przedstawiciel handlowy firmy Miran Wafel.

Nowinki techniczne

Na Seminarium zaprezentowano m.in. najnowszą serię urządzeń firmy Valmar Global, pozwalających na kontrolowanie produkcji lodów na każdym etapie. To po raz pierwszy daje możliwość wyprodukowania lodów dokładnie takich, jakie początkowo zaplanowało się uzyskać, zarówno pod względem konsystencji, jak i smaku. To urządzenie najwyższej jakości i dodatkowo nieco tańsze od tych dostępnych na polskim rynkupodkreśla Kamil Sitarz, przedstawiciel handlowy ds. maszyn firmy Savpol.

Urządzenia firmy Valmar Global z serii Touch&Type z ekranem dotykowym LCD mogą służyć zarówno do produkcji lodów, jak i deserów. Dzięki zastosowaniu specjalnego inwertera można kontrolować prędkość mieszalnika na różnych etapach produkcji. Uczestnicy mogli też zapoznać się z różnicą między lodami wyprodukowanymi przez frezer pionowy i poziomy.

Pionowy frezer daje lody bardziej puszyste, a samo urządzenie najbardziej przyda się przedsiębiorcom, którzy pracują na małej przestrzeni. Bardziej zwartą konsystencję uzyskuje się z frezera poziomego, który jednak zajmuje więcej miejsca. Dla klientów, którzy nie są zdecydowani, jakie urządzenie wybrać, idealnym rozwiązaniem będzie maszyna typu combo, będąca jednocześnie frezerem i pasteryzatorem. Urządzenie jest tańsze od pozostałych, proces produkcji trwa jednak nieco dłużej.

Dla branży gastronomicznej

Seminarium było dobrą okazją, żeby zaprezentować szereg urządzeń stworzonych dla osób prowadzących firmy lub zakłady w branży gastronomicznej. Wśród nich znalazła się maszyna do lodów typu soft ‒ Quickcream ‒ pozwalająca na wytworzenie lodów o własnym, indywidualnym charakterze. Urządzenie pozwala na wyprodukowanie 10 litrów lodów w ciągu 1 godziny i idealnie nadaje się dla restauracji, hoteli czy małych zakładów lodziarskich.

Prawdziwą furorę zrobiły także przepyszne minidonuty. Dzięki nowoczesnym automatom w ciągu 1 godziny można wykonać 560 małych pączusiów.Można produkować na porcję lub włączyć tryb pracy ciągłej. Zrobienie jednej porcji trwa zaledwie kilka minut. Dla urozmaicenia można posypać je cukrem, cynamonem, dodać polewę... możliwości jest wiele mówi Dariusz Kowalczewski, mistrz cukiernictwa firmy Savpol.

Interesujących nowości było jednak więcej. ‒ Staraliśmy się zaprezentować nowe koncepcje. Taką niewątpliwie jest m.in. maszyna do produkcji tartaletek. Ciasta kruche rzadko są sprzedawane z uwagi na problemy logistyczne. W trakcie transportu bardzo często pękają. Dzięki tej maszynie można szybko i łatwo zrobić je na miejscu zaznacza Marcin Ćwiląg, dyrektor handlowy firmy Savpol. Dodatkowym atutem maszyny jest to, że ciasto można wykonać nie tylko na tradycyjnej blasze. Klienci mają do wyboru ponad 30 matryc o przeróżnych kształtach.

Z roku na rok Seminaria Lodziarskie przyciągają coraz więcej uczestników z różnych stron Polski. Jak zauważyli organizatorzy marcowych spotkań, zainteresowaniem cieszą się zarówno nowości, jak i dobrze znane produkty - słowem, dobre, sprawdzone rozwiązania zawsze są w cenie.

****

Firma Savpol dziękuje wszystkim, którzy wzięli udział w Seminariach Lodziarskich. Wyraża również nadzieję, że dzięki tym wydarzeniom uczestnicy mogli zdobyć cenne doświadczenie, które przełoży się na jeszcze lepsze funkcjonowanie lodziarni lub lokali gastronomicznych.

Bieżące wydanie czasopisma

Jak wygląda krajobraz po wirusowym tsunami? Przyglądamy się tym, którzy wyszli z kryzysu zwycięską ręką. Pytamy o to, co musieli zmienić. I pomagamy wdrożyć nowe pomysły i innowacje do twojego sklepu i pracowni.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji