...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Co ma piernik do buraka?!

O łączeniu warzyw z czekoladą i innymi słodkościami...

Zazwyczaj to burak, marchew i pietruszka – warzywa, które z natury mają słodki posmak. Znajdziemy w nich również takie smacz­ki jak: dynia, groszek, koper, zioła oraz grzyby. A nawet... cebula! Zasadniczo nie ma takiego warzywa, którego po odpo­wiedniej obróbce nie można byłoby użyć w cukiernictwie – twierdzi Majzon Wójto­wicz. Czy to nietypowy pomysł na zwró­cenie uwagi klientów przyzwyczajonych do klasycznych smaków takich jak malina lub marcepan? Nie tylko.

Zdaniem autora niezwykłych połączeń, warzywa świetnie smakują w słodkiej od­słonie – pasują zwłaszcza do śmietany i czekolady. Znane wszystkim brownies można urozmaicić dodając buraka, któ­ry również zadba o odpowiednią wilgot­ność ciasta. Z kolei do białej czekolady pasuje pietruszka. Potrzeba naprawdę niewiele czekolady, by takie puree sta­ło się zachwycającym kremem do de­serów oraz przekładania tortów. Puree z marchwi ma podobne zastosowanie, zwłaszcza w towarzystwie pomarańczy. Zasadniczo, większość warzyw dosko­nale współgra z owocami, podkreślając ich smak albo dodając zupełnie innego akcentu do tego, co znane.

FOT. KUMPLEICZEKOLADABLOGSPOTCOM

FOT. KUMPLEICZEKOLADABLOGSPOTCOM

 

Nutę orzeźwienia zyskuje się poprzez do­danie zielonego ogórka lub kopru, ale raczej oddzielnie. I najlepiej w posta­ci syropu. Obróbki wymaga sporo wa­rzyw, zwłaszcza te ostre, jak np. cebu­la. Tą najlepiej przypalić. Po przypaleniu daje posmak... kawy! Trzeba mieć wiedzę i doświadczenie, by wiedzieć jak dane warzywo reaguje pod wpływem ciepła. Z grochu najlepiej przygotować proch, a dynia świetnie sprawdza się jako gala­retka. Nie każde się nadaje do tego sa­mego. Dlatego przy robieniu tego typu słodkości trzeba się nieco bardziej na­trudzić, niż przy tradycyjnych deserach i ciastach.

Warzywa mają bardzo wiele funkcji, prócz nadania odpowiedniej nuty sma­kowej lub właściwej konsystencji kremu, to także niebanalny element wizualny. Mogą służyć jako naturalne barwniki, ale też stanowić samodzielną dekorację. W końcu zjeść tort ozdobiony rzodkiewką to nie lada doznanie!

Maciej Majzon-Wójtowicz, szef kuchni oraz pasjonat cukiernictwa, słynie z tego, że do produkcji swoich słodkości używa... warzyw!

FOT. KUMPLEICZEKOLADABLOGSPOTCOM


Bieżące wydanie czasopisma

Czekolada, bajgle i cruffiny - w najnowszym wydaniu wgryzamy się w tematy, które mocno kojarzą się w jesienią i powrotem do szkoły. Oprócz tego częstujemy też nowinkami, takimi jak mąka z owadów. Szukamy makaronikowych inspiracji.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji