Biznes choć słodki, to nie zawsze tak słodko jest go prowadzić. Zarządzanie cukiernią wymaga zaangażowania i wiedzy na temat specyfiki tej branży. Wraz z naszym partnerem, firmą NetPOS podpowiadamy, jak efektywniej zarządzać cukiernią przy wsparciu oprogramowania dla cukierni.
Podobne artykuły
Negatywna opinia w internecie. I co dalej?Czy twoja firma potrzebuje WWW?Aplikacja pozwoli piekarniom ograniczyć marnotrawienie żywności i emisję dwutlenku węgla - „Od pewnego czasu obserwujemy duży wzrost zainteresowania systemami przeznaczonymi do pracy w cukierniach. Klienci prowadzący nawet te najmniejsze cukiernie, chcąc usprawnić pracę lokalu, decydują się na wdrożenie oprogramowania POS – podkreśla Aleksander Gawęda z NetPOS.
Systemy POS przystosowane do pracy w cukierniach mają kilka ważnych funkcji, które przede wszystkim pozwalają w pełni kontrolować ten biznes, a także wpływają na szybkość procesu obsługi klienta, a także wspierają w analizie danych.
Pomoc w sprzedaży
Torty, ciasta okolicznościowe, to ważna część sprzedaży, która może zostać uporządkowana poprzez taką funkcję systemów POS, jak zamówienia specjalne. W systemie można zapisywać między innymi to, jaki smak ma mieć dany wypiek, jaki napis ma się na nim pojawić, na kiedy ma być gotowy oraz gdzie go dostarczyć.
Systemy dla branży cukierniczej pozwalają w sposób automatyczny zamawiać dowolną ilość produktów przypisanych do danego magazynu. Co więcej mając wgląd w system pracownicy mogą kontrolować zarówno wartościowe, jak i ilościowe zestawienie stanów magazynowych, mogą sprawdzić aktualnie zalegające w nim towary czy nawet przeprowadzić tak istotny w przypadku cukierni remanent.
- „Systemy dla cukierni to również znacznie ułatwiona komunikacja. Nie tylko jeżeli chodzi o porozumiewanie się między personelem na miejscu w lokalu, ale i łączność z osobami odpowiedzialnymi za produkcję „centralną”. Ponadto w cukierniach niezwykle istotna jest współpraca systemu z urządzeniami zewnętrznymi takimi jak wagi czy skanery, dzięki którym obsługa jest znacznie szybsza, a magazyn prawidłowo rozchodowany. Podobnie jeżeli chodzi o współpracę z drukarkami fiskalnymi, dzięki temu że każdy produkt ma swoją unikatową nazwę eliminujemy możliwość pomyłek na drukowanych paragonach” – wyjaśnia Aleksander Gawęda z NetPOS.
Systemy dla cukierni, to również ułatwiona kontrola zamówień. Istnieje możliwość rejestrowania dostaw, kontroli sposobu ich dotarcia do punktów sprzedażowych czy nawet nadzoru nad zwrotami.
Rozbudowany moduł produkcji
W cukierni, podobnie jak w piekarni, bardzo ważną rolę odgrywa proces produkcji. W systemie można bowiem wprowadzać kategorię półproduktów, które są wykorzystywane w procesie tworzenia wypieków. Dzięki temu z łatwością można między innymi kalkulować ceny, rozliczać technologicznie produkcję czy określać wartości odżywcze poszczególnych wypieków na podstawie wykorzystanych półproduktów. Co więcej systemy umożliwiają również dodawanie zamienników surowców wykorzystywanych w produkcji wypieków.
„Dzięki rozbudowanemu modułowi produkcji, każdy właściciel cukierni będzie mógł na bieżąco nadzorować cały proces produkcji, począwszy od pobrania surowców czy półproduktów z magazynu, po wytworzenie wypieków i ich sprzedaż” – komentuje ekspert NetPOS.
Więcej informacji na temat oprogramowania dla biznesu na: www.netpos.com.pl