...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Comfort food, comfort business - nowy Mistrz Branży

Jak odżywiają się fleksitarianie? Co znaczy "comfort food" w branży lodziarskiej? Czy prowadzenie piekarni w dobie kryzysu cenowego ma sens? A na naszej okładce mama, żona i businesswoman - Ewa Wajs z odpowiedzią na pytanie - jak z sukcesem prowadzić pracownię cukierniczą, nie rezygnując z życia rodzinnego i spełniania marzeń.

Przeglądając portale gastronomiczne, wsłuchując się w głos ekspertów i buszując po mediach społecznościowych, można zauważyć wiele ciekawych trendów żywieniowych na ten rok. Tort przewrócony na bok, grzyby medyczne, mleko z ziemniaka, opakowania z konopi. W gąszczu nietuzinkowych pomysłów gastronomicznych jak mantra powtarza się też  jedno niepozorne hasło - “comfort food”. Innymi słowy, modne jest jedzenie domowe, proste, ale zarazem kojące, przywołujące miłe wspomnienia z dzieciństwa. Dlaczego ten niepozorny trend stał się tym najważniejszym? Odpowiedź przychodzi, gdy tylko zadamy sobie pytanie - co jest największą potrzebą konsumenta XXI wieku? Bezpieczeństwo. Ludzie na całym świecie poszukują tego poczucia stabilności i zaopiekowania właśnie w jedzeniu - ma ono nakarmić nie tylko żołądek, ale też duszę. Co te wszystkie trendy oznaczają w praktyce? Jakie produkty powinny znaleźć się w lodziarni, piekarni i cukierni. Przeczytacie na str. 24.


 


Za trendami z pewnością podąża Ewa Wajs, która jako osobowość branżowa także te trendy kreuje. Nie tylko jej torty i aranżacje słodkich stołów inspirują, lecz również jej styl życia. Jako mama trójki i właścicielka prężnie działającej pracowni cukierniczej - Mielone Migdały, nie narzeka na nadmiar czasu. A jednak regularnie uprawia sport i została ambasadorką damskiej marki odzieżowej. Właśnie po to, by dokarmić siebie jako człowieka, nie tylko być w pozycji businesswoman. Jak jej się to wszystko udaje? Swój słodki sekret zdradza w rozmowie z nami, którą przeczytacie na str. 8  

 


W tym wydaniu Mistrza Branży mocno koncentrujemy się na lodach. Luty oznacza bowiem czas intensywnych przygotowań do rozpoczęcia nowego sezonu, który rusza w wielu lodziarniach. Szczególnie zachęcamy więc do zgłębienia się w artykuł z cyklu "Lody dla opornych", w którym zostały szeroko omówione metody produkcji mlecznych lodów rzemieślniczych.

 



 

Zapraszamy także do lektury wywiadu z Włochem, który postawił na autorskie gelato w centrum Warszawy. Luca Dalla Costa otworzył swoją lodziarnię w lipcu 2021 roku. I już po miesiącu zajęła ona II miejsce w plebiscycie „Gazety Wyborczej” na najlepsze lody w Warszawie. Co sprawia, że Polacy tak chętnie wybierają właśnie jego lody? Przeczytacie na str. 14. 

 


Lody to nie tylko porcję mrożonego przysmaku nakładane do wafelka. To także doskonały produkt do tworzenia różnego rodzaju deserów. W Polsce nadal mało mówi się o tym, że lody bardzo dobrze komponują się z produktami śniadaniowymi, takimi jak gofry, tosty francuskie czy naleśniki. Podane z pysznym kompotem z jagód lub ciepłym syropem klonowym mogą stanowić doskonałą zachętę do weekendowej rodzinnej rozpusty. Mogą także być podawane w postaci lodowych kanapek! Możliwości jest dużo, a poznacie je, czytając artykuł na str. 36. 

 


Choć pandemia zdaje się być w odwrocie, czas dla branży nadal nie jest łaskawy. A to za sprawą gwałtownie rosnących cen energii i surowców. Szczególnie mocne zawirowania dotykają piekarnie. Wiele już ogłosiło upadłość. Spora rzesza właścicieli mniejszych i większych piekarni stara się kreować pomysły, które pozwolą przetrzymać trudny czas. I tego ważnego tematu dotykamy w artykule na str. 58. 

 



Nowy numer możecie czytać za darmo online. A w wersji drukowanej zamówić w prenumeracie lub jako pojedynczy egzemplarz. Zapraszamy do lektury oraz na spotkanie z naszą redakcją podczas Targów Expo Sweet!

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Jak ona to robi? – rozmowa z Ewą Wajs
Miłość do ludzi, miłość do gelato – rozmowa z Lucą Dalla Costą
Kawiarniany eksperyment pod okiem Skłodowskiej-Curie – rozmowa z Martą Salwirak

Mistrz produkcji
Trendy Inspiracje Lody
Nakarmić duszę i umysł – trendy w piekarni i cukierni
Dobrego nigdy za wiele – Fudge Filosophy
Półprodukty do zastosowań w lodziarstwie – technologia i funkcjonalność
Lody inaczej
Lody dla opornych – metody produkcji
Lody okiem Szymona
Kefir i lody – połączenie dla smakoszy

Mistrz produkcji Receptury
Sernik z nadzieniem kokosowo-pomarańczowym
Kostka malinowa
Ciasto ChokoKokos

Mistrz produkcji Technologie
Jakość obroni się sama
Speed-X – rewolucja w gastronomii
Piekarnia w opałach
Piece elektryczne modułowe

Mistrz zarządzania
Modnie w gastronomii
Efektywność maszyn i linii produkcyjnych (OEE)
Klinika Rozwoju – zrównoważony rozwój firmy

Flash News


ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej > 

Bieżące wydanie czasopisma

Panettone na drożdżach czy zakwasie? Czy czosnek pasuje do cukru? Co przyniesie rok 2023? Jak funkcjonuje restauracja oparta na deserach? Dlaczego robienie paczek świątecznych to dobry pomysł dla lodziarni? Zapraszamy do lektury...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    promocja PLUS

    Zimowe gazetka PGD

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji