autorzy: Krzysztof Fot, Roman Gużda, firma Credin
Artukuł pochodzi z listopadowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Receptura podstawowa
1000 g mieszanki Credi Pizza Koncentrat 50%
1000 g mąki pszennej typ 550
100 g świeżych drożdży
100-200 g oleju
1100 g wody
Przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki razem przez 2 minuty na wolnych obrotach i 8 minut na szybkich przy użyciu haka lub spirali.
Temperatura ciasta: ok. 25°C
Rozwałkować około 1100 g ciasta na pizzę do grubości 3 mm i umieścić na blasze (600 x 460 x 20 mm).
Wierzch ciasta posmarować Napoli Sosem. Ułożyć dodatki według uznania, posypać serem i oregano.
Garowanie: ok. 30 minut
Pieczenie: ok. 12 minut w temperaturze 230-220°C bez pary.
Pokroić na kawałki, ok. 15 szt.
Receptura Napoli Sos
200 g mieszanki „Napoli Sos”
1000 g wody
Przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Pizzę należy smarować przed wypieczeniem.
Polecane produkty
Napoli Sos (koncentrat do produkcji sosu pomidorowo-warzywno-ziołowego) jest skomponowany ze starannie wyselekcjonowanych suszonych pomidorach oraz specjalnie opracowanej mieszance suszonych warzyw i przypraw, tj. papryka, czosnek, cebula i oregano. Charakteryzuje się wyważonym słodko-kwaśnym smakiem o pikantnej nucie. |