...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Czas na tort! - nowy Mistrz Branży już jest!

Ile trwa przygotowanie słodkiego stołu? Jak składać tort? Jakie ranty najlepiej się sprawdzą? Wreszcie - co naprawdę wchodzi w skład ceny tortu. A także kasztanowe bochenki, pachnące ciastka oraz piekarnia jako oaza spokoju. Zapraszamy do słodkiej lektury!

Bez względu na czas lockdownu, urodziny, jubileusze, a nawet śluby nadal się odbywają. Można zatrzymać w jakiś sposób gospodarkę, ale nie samo życie. Dlatego, mimo licznych utrudnień, słodkie pracownie nie zwalniają tempa. I to właśnie tortom oddajemy sporą część tego wydania. 

Całe swoje życie oddała im goszcząca na naszej okładce Urszula Janusz, właścicielka marki Urszi Cakes. Choć nie ukończyła szkoły gastronomicznej, od wielu lat pracownia tortów i słodkości jest jej drugim domem. A ona, choć działa zazwyczaj w ukryciu, dziś jest prawdziwą gwiazdą, która zaraża swoją pasją i inspiruje innych do działania. Mimo to, w pracy ma równe obowiązku z pozostałą częścią ekipy i gdy trzeba, nie boi się chwycić za młotek. Nam opowiedziała o tym, ile trwa przygotowanie słodkiego stołu, dlaczego nigdy nie otworzy cukierni w wielkim mieście i o ważnej lekcji, którą odbyła dzięki pandemii.

 


Jeśli po przeczytaniu tego wywiadu nadal będziecie mieć niedosyt, zajrzyjcie na Instagrama Urszi Cakes! A odpowiedzi na nurtujące Was pytania odnośnie samych tortów może zaspokoić dalsza lektura tego wydania! W Tortowym Q&A znajdziecie najczęściej zadawane na szkoleniach pytania. Prócz tego, polecamy Wam też artykuł dotyczący sztuki składania tortu. a także jego wyceny. Okazuje się, że samo zrobienie tortu to nie lada wyczyn, zwłaszcza przy wielopiętrowych konstrukcjach. Potrzeba wiele czasu, wprawy i wiedzy wychodzącej poza pieczenie. A te elementy pracy też powinny znajdować się w jego finalnej cenie, o czym większość osób zapomina.  

 


Kolejną silną kobietą, której pasja, jest silniejsza, niż pandemiczny kryzys jest Katarzyna Bukowiec-Jędrzejów. Właścicielka butikowej cukierni w Opolu - Bonbon, podchodzi do biznesu w bardzo kobiecy stylu, przekonując, że ciastka mają wyglądać jak biżuteria, pachnieć jak kwitnący ogród oraz intrygować jak spojrzenie wampa. Zadbała też o kawiarniane wnętrze Bonbona, zapraszając do współpracy znanych projektantów. Choć cukiernia otworzyła się zaledwie rok przed koronawirusowym kryzysem, nie traci wiary w sukces projektu. Najważniejsza jest cierpliwość, która - jej zdaniem - znaczy więcej, niż wielkie sumy wydane na nachalną promocję.

 


Nie byłoby sukcesu Urszi Cakes oraz Bonbona bez wsparcia męskiej energii. I tego męskiego głosu nie zabraknie też w tym wydaniu, bo równowaga musi być zarówno w słodkościach, pracy i życiu! O swojej pasji do chleba opowiada Dariusz Antończyk, znana i ceniona osobowość branży gastronomicznej.

 


Kontynuujemy też ciekawy cykl o nadzwyczajnych chlebach. Tym razem Henryk Piesiewicz przedstawia zalety bochenków z mąki kasztanowej, które są dumą Kostaryki. Mogą zyskać na popularności ze względu na niezwykłe właściwości kasztanów, z których mąka jest neutralna, a przez to odpowiednia dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, w tym chorujących na celiakię. Co jeszcze można wyczarować z kasztanów jadalnych w piekarni lub cukierni? Koniecznie przeczytajcie ten materiał! 

 


Zainspirowani i gotowi do działania zajrzyjcie też do naszego przeglądu nowości. Akcesoria i surowce zawsze mogą uczynić Waszą pracę przyjemniejszą i łatwiejszą. Wychodzimy z założenia, że słodki biznes, który często zaczyna się od pasji, powinien zawsze nią po części zostać. A do tego trzeba pamiętać o uprzyjemnianiu sobie tej pracy!

 

 

Mamy nadzieję, że lektura tego wydania będzie właśnie takim słodkim momentem wytchnienia.


 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Tortowa królowa – rozmowa z Urszulą Janusz
Kobiece oblicze cukierni – rozmowa z Katarzyną Bukowiec-Jędrzejów
Mój spokój, moja cisza – rozmowa z Dariuszem Antończykiem

Mistrz produkcji
Dan Cake stawia na zrównoważony rozwój
Tortowe Q&A
Składanie tortu krok po kroku
Ile faktycznie kosztuje tort
Kreatywny sugacrafting z Angeliką Chwyć
Przegląd dekoracji i akcesoriów
Sezamek z malinami
Kompendium wypieków – ciasto zbijane
Nadzwyczajne chleby – kasztanowe bochenki
Lody okiem Szymona

Mistrz zarządzania
Limit izomerów trans w żywności
Czy z tym wnętrzem mi do twarzy?
Wielka 3, czyli jak zawojować internety
Klinika Rozwoju

Flash News
Wielkanoc z jajem – wyniki konkursu
V edycja konkursu Bake&Play rozstrzygnięta

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej >

Bieżące wydanie czasopisma

Czekolada, bajgle i cruffiny - w najnowszym wydaniu wgryzamy się w tematy, które mocno kojarzą się w jesienią i powrotem do szkoły. Oprócz tego częstujemy też nowinkami, takimi jak mąka z owadów. Szukamy makaronikowych inspiracji.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji