Produkcja czekolady bez ziaren kakao wydaje się absurdem, ale są tacy, którzy podejmują się tego wyzwania i to z dobrym skutkiem. Od czasu do czasu media informują o firmach, które eliminują ziarna kakao z produkcji czekolady. Do takich firm dołączyła niemiecka Planet A Foods.
Założony w 2021 roku star-up - Planet A Foods postanowił produkować czekoladę na bazie fermentacji produktów roślinnych, szczególnie owsa. Taka fermentacja ma stworzyć substytut smakowy ziaren kakao.
Sara et Max Marquart – twórcy start-upu, uznali, że korzystanie bez ograniczeń z ziaren kakaowca, składnika bez którego nie sposób wyobrazić sobie czekolady, ma zły wpływ na klimat. Częstą praktyką jest wycinanie drzew tropikalnych, by na ich miejsce posadzić kakaowce, których uprawa jest bardziej opłacalna. Dodatkowo import ziaren przyczynia się do zwiększenia tzw. śladu węglowego. Bardziej ekologicznym sposobem jest zastąpienie kakaowca innym składnikiem. W ten sposób wspomniany start – up stworzył tabliczkę czekolady o nazwie Nocoa, bez ziaren kakao.
Wykształcenie właścicieli pozwala na kompetentną pracę nad innowacyjnym produktem, np. Sara jest z wykształcenia biotechnologiem i specjalistą od smaków. Tabliczkę Nocoa przygotowują na bazie fermentacji owsa. Proces ten przebiega podobnie jak w produkcji piwa, z tym, że otrzymany produkt to nie alkohol, ale materiał, który smakiem przypomina ziarna kakao. Tabliczki jeszcze nie ma w sprzedaży, jednak jest już strona internetowa, która anonsuje pojawienie jej produktu Nocoa.com. Start-up ma również aktywny instagram, gdzie można zobaczyć postępy w produkcji oryginalnej czekolady.
K.Sz.