...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Czekolada bez kakao?!

Produkcja czekolady bez ziaren kakao wydaje się absurdem, ale są tacy, którzy podejmują się tego wyzwania i to z dobrym skutkiem. Od czasu do czasu media informują o firmach, które eliminują ziarna kakao z produkcji czekolady. Do takich firm dołączyła niemiecka Planet A Foods.

Założony w 2021 roku star-up - Planet A Foods postanowił produkować czekoladę  na bazie fermentacji produktów roślinnych, szczególnie owsa. Taka fermentacja ma stworzyć substytut smakowy ziaren kakao.

 

 

Sara et Max Marquart – twórcy start-upu, uznali, że korzystanie bez ograniczeń z ziaren kakaowca, składnika bez którego nie sposób wyobrazić sobie czekolady, ma zły wpływ na klimat. Częstą praktyką jest wycinanie drzew tropikalnych, by na ich miejsce posadzić kakaowce, których uprawa jest bardziej opłacalna. Dodatkowo import ziaren przyczynia się do zwiększenia tzw. śladu węglowego. Bardziej ekologicznym sposobem jest zastąpienie kakaowca innym składnikiem. W ten sposób wspomniany start – up stworzył tabliczkę czekolady o nazwie Nocoa, bez ziaren kakao.

Wykształcenie właścicieli pozwala na kompetentną pracę nad innowacyjnym produktem, np. Sara jest z wykształcenia biotechnologiem i specjalistą od smaków. Tabliczkę Nocoa przygotowują na bazie fermentacji owsa. Proces ten przebiega podobnie jak w produkcji piwa, z tym, że otrzymany produkt to nie alkohol, ale materiał, który smakiem przypomina ziarna kakao. Tabliczki jeszcze nie ma w sprzedaży, jednak jest już strona internetowa, która anonsuje pojawienie jej  produktu Nocoa.com. Start-up ma również aktywny instagram, gdzie można zobaczyć postępy w produkcji oryginalnej czekolady.

K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji