dodano , Redakcja AU

Czekolada i kremówka - zwycięskie smaki na Gelato Festival Challenge 2018

Za nami polska edycja Gelato Festival Challenge. Na podium stanęli twórcy czekoladowych lodów z nutą owocową - Paweł Bodziacki oraz Paweł Petrykowski reprezentujący Paulo Gelateria z Gdańska.

Sernik gorgonzola z gruszką w koniaku i orzeszkami pinii, banan-jarmuż z syropem z agawy oraz grillowany oscypek z białą czekoladą i żurawiną. To tylko niektóre z 21 smaków lodów zaprezentowanych 10 kwietnia w siedzibie Primulator w Łodzi podczas polskiej edycji Gelato Festival Challenge. Ten wędrujący konkurs ma za zadanie wyłonić krajowych reprezentantów, którzy następnie wystąpią w europejskim finale, który odbędzie się we włoskim Carpigiani Gelato University w 2020 roku. 


Smak, struktura, kreatywność i prezentacja - te cztery elelemty liczyły się w ocenie jury, w skład którego weszli specjaliści branży lodziarskiej oraz dziennikarze, w tym: Adam Pokojski, który zdobył I miejsce podczas ubiegłorocznej edycji oraz Małgorzata Michalska, założycielka i właścicielka Ashanti School.  Prócz tego jurorzy zwrócili uwagę też na wybór surowców, współpracę zespołu i wizualny aspekt samych lodów. Te wszystkie kryteria w najwyższym stopniu spełnił team z Gdańska - Paweł Bodziacki oraz Paweł Petrykowski z lodziarni Paulo Gelateria, którzy stworzyli lody czekoladowe z posmakiem owoców i kawy.

 

 

Drugie miejsce na podium zajął Mateusz Olszewski z Lodziarni Palermo w Ząbkach, który zaprezentował lody o smaku ciasta kremówki.

 

Wybrano również zwycięzcę w kategorii Next Generation, dedykowanej młodym twórcom (poniżej 30. roku życia). Nagrodę zgarnęła Kateryna Vlasenko z lodziarni Artisan w Kostrzynie nad Odrą, przygotowując lody o niebanalnym smaku -  Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczatką. Młoda rzemieślniczka weźmie udział w europejskim finale tej kategorii wiekowej we Florencji w 2019, który z kolei będzie stanowił przepustkę do światowego finału Gelato Festival World Masters w 2021 .

 

Zapoczątkowany we Florencji Gelato Festival, wraz z wędrującym konkursem od 9 lat nieustannie stara się promować kulturę rzemieślniczych lodów i promować najlepszych twórców lodów w krajach europejskich oraz na arenie międzynarodowej.  

Bieżące wydanie czasopisma

Majowy Mistrz Branży pod znakiem tortów, stylowego dekorowania i wegańskiego cukiernictwa. Jak Agnieszka Paczóska wprowadziła Planetę Tortów na artystyczną orbitę i co chce osiągnąć w biznesie? Czego szuka w czekoladzie belgijski mistrz Patrick Aubrion, współtwórca Ruby?

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji