...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Czekoladnik i karmelarz – czy te zawody jeszcze istnieją? Dzień Pracownika Przemysłu Spożywczego

Znaczną część życia spędzają w fabrykach, a ich doświadczenie i wiedza to duży potencjał w wielu firmach. Mowa o pracownikach przemysłu spożywczego, których święto przypada 31 maja. To doskonała okazja do tego, by podsumować wszystko, co wiemy o zawodach, które w oczach wielu odeszły już w zapomnienie.

Czekoladnik, chocolatier – czyli kto?

Choć ziarna kakaowca znali już Majowie i Aztekowie, to uznaje się, że dopiero w XVI wieku trafiły one do Europy. Dziś czekolada to jedna z naszych ulubionych przekąsek, ale i słabości. Mimo popularności tego produktu, w indeksie zawodów i specjalności nie znajdziemy pozycji czekoladnika ani chocolatiera. Można mieć jednak pewność, że ta profesja istnieje, a dowodem na to są pracownicy fabryk i słodkich produkcji. Na pytanie, czy w świecie wysoko rozwiniętej technologii i parków maszynowych czekoladnik jest w ogóle potrzebny, odpowiada Anna Garmada, CEO firmy Slodkie, która od 25 lat zajmuje się produkcją czekoladowych gadżetów reklamowych.

Czekoladnicy to trzon naszej działalności. Już od ćwierćwiecza jesteśmy związani z prawdziwymi mistrzami w swoim fachu, którzy tworzą nowe smaki, eksperymentują z atrakcyjnymi połączeniami oraz formami, a dzięki ich ogromnej wiedzy nasza firma może się stale rozwijać. Produkty z ich rąk nie trafiają bezpośrednio do konsumentów, lecz do wielu europejskich firm i startują w międzynarodowych konkursach, a przede wszystkim są uwielbiane przez naszych odbiorców. Współpraca z takimi specjalistami to ogromna przyjemność i powód do dumy.

 


Za co odpowiedzialni są czekoladnicy? Poza udziałem w tworzeniu nowych, finezyjnych smaków kontrolują produkcję czekolady i poprawność działania maszyn oraz dbają o odpowiednie warunki w miejscu produkcji. Droga do mistrzostwa w tym fachu nie jest jednoznaczna, ponieważ nie wszystkie kursy czy szkolenia dostarczą wystarczającej wiedzy aspirującemu czekoladnikowi. Dobrym rozwiązaniem jest znalezienie autorytetu, wyjątkowego specjalisty, który nauczy młodych adeptów prawdziwego, profesjonalnego, popartego wieloletnim doświadczeniem rzemiosła.

To karmelki nie rosną na drzewach?!

Niech podniesie rękę, kto nie lubi małych, rozpływających się w ustach cukierków, na których widok cieknie nam ślinka. A kto zastanawiał się, skąd na sklepowych półkach biorą się karmelki? Są one owocem pracy karmelarzy, specjalizujących się w wykonywaniu różnych wyrobów na bazie karmelu.

 


W naszej pracowni karmelarze zajmują się produkcją cukierków i lizaków. Zgodnie z recepturą i specyfikacją wyrabiają masę i dokładają do niej dodatki. Dla uzyskania oryginalnych połączeń smakowych, często wzbogacają ją w owoce lub zioła, które doskonale przełamują karmelową słodycz. Do najczęściej zamawianych produktów z tej kategorii należą karmelowe serduszka Heart Candies Plus, które świetnie sprawdzają się latem w zastępstwie za czekoladę. Ta zaś nie bez przyczyny gra pierwsze skrzypce w chłodniejszych sezonach (...) Znalezienie profesjonalisty w karmelowym sektorze nie jest łatwe, ponieważ nie ma na rynku wielu ekspertów w tej dziedzinie. Mamy duże szczęście, że od lat współpracujemy z zaufanymi osobami, które są jednocześnie pasjonatami w tworzeniu słodyczy – komentuje Anna Garmada.

 


Mogłoby się wydawać, że praca z przesłodką i aromatyczną masą karmelową to największa przyjemność, jaką można sobie wyobrazić. Warto jednak wiedzieć, że karmelarz jest jednocześnie zawodem produkcyjnym, który wymaga dużej wiedzy, a także fizycznej siły i zaangażowania.

Dzień Pracownika Przemysłu Spożywczego

Piekarze, cukiernicy, czekoladnicy, karmelarze, ale też inspektorzy, technolodzy produkcji, inżynierowie – te wszystkie osoby związane z przemysłem spożywczym obchodzą swoje święto już 31 maja. W prężnie rozwijającej się branży FMCG zawodów można mnożyć, ponieważ zmienia się ona na naszych oczach i rośnie zapotrzebowanie na kolejnych specjalistów. Warto jednak pamiętać również o tych profesjach, których przedstawiciele, spędzając wiele lat w fabrykach czy produkcjach, tworzą arcydzieła wywołujące niejeden uśmiech na twarzach konsumentów. Z okazji Dnia Pracownika Przemysłu Spożywczego składamy najlepsze życzenia wszystkim osobom związanym z sektorem spożywczym – szczególnie tym, którzy każdego dnia osładzają nam codzienność.

 


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji