...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Czekoladowe wariacje w innowacyjnej Cukierni Staropolskiej

Czekolada – to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie – według Michaela Levine. I zapewne dlatego czekoladoholicy ustanowili kilkanaście czekoladowych dni do świętowania tego hormonu szczęścia. Miłośników brązowego smakołyku z pewnością ucieszy informacja o nowej manufakturze czekolady w lubelskiej cukierni.

12 kwietnia wypada Światowy dzień czekolady, a 7 czerwca to Dzień lodów czekoladowych. Najbardziej międzynarodowo wypada fetowanie 7 lipca, przypominające datę przywiezienia nasion kakaowca do Europy w 1550 roku. 28 lipca ma królować czekolada mleczna, 22 września balują zwolennicy białej czekolady. Kalendarz sławienia cukierniczych specjałów zamyka 16 grudnia – Dzień pokrywania czekoladą wszystkiego. Na przykład owoców, odpowiednio przygotowanych malin, śliwek, truskawek, wiśni i jeszcze wielu innych – jak to robią lubelscy cukiernicy.

Ale czekoladnicy z „Cukierni Staropolskiej” w Lublinie poszli dalej i w pracach nad podniesieniem wartości marki „Chocolu” poczęli składniki tabliczek dopasowywać do potrzeb m.in. diabetyków. Nie zapomnieli o sportowcach i ich większym zapotrzebowaniu na proteiny. Tak powstała partia o czterech stopniach nasycenia olejem MCT (Medium Chain Triglicerydes) – od 19 do 28 procent tego kwasu tłuszczowego. Jego wyjątkowość wynika z tego, że nie podnosi poziomu cholesterolu, nie podwyższa ryzyka chorób serca, nie zwiększa ilości stanów zapalnych w organizmie. Twórcy proteinowych łakoci dla wzbogacenia smaku dodają migdały i siemię lniane.

 

 

„Cukiernia Staropolska”, członek Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, postawiła na rozwiązania wychodzące poza schematy, dba o dobór ziaren kakao z najlepszych plantacji, m.in. z Wysp św. Tomasza czy Ghany.

- Stworzenie manufaktury czekolad było pracochłonnym i długotrwałym procesem – mówi Tomasz Machoń, cukiernik i właściciel marki Chocolu. Ręcznie robione czekolady charakteryzują się wyjątkową delikatnością, idealną konsystencją i znakomitym wykończeniem oraz finezją smaków. Niezastąpiona precyzja ludzkich rąk, cierpliwość i czas potrafią wydobyć z czekolady najbardziej wyjątkowe i niepowtarzalne walory smakowe. Efekt całego procesu można poczuć w każdym kawałku czekolady”.

Warto zwrócić uwagę na niebanalne rozwiązanie w postaci czekolad łamanych, pakowanych w kartoniki. Osoby poszukujące zaskakujących smaków wyczują w jednej z takich przekąsek obecność czosnku, bazylii i pomidorów suszonych oblanych białą czekoladą.

Inne „łamane” propozycje powstały z dodania do czekolady owoców  wiśni albo orzechów laskowych, czy papryczki chili.

 


Oferta licząca 100 pozycji może zwiększy zainteresowanie „jedyną rzeczą,która w tak niewielkiej ilości, daje tak dużą przyjemność” – jak mawia drJacek Kurek z Uniwersytetu Śląskiego.

Sprawdziło się to powiedzenie w Szczecinie, w odniesieniu do smakosza, któremu w 2021 roku kurier dostarczył 639 produktów czekoladowych za 5,5 tys. zł. Statystyczny polski  łasuch zjada takich słodkości 6,5 kg rocznie, brytyjski – 2 kg więcej. Ale na Wyspach Brytyjskich zainteresowanie przerabianiem masy czekoladowej doszło już do tego, że na Uniwersytecie w Exeter uruchomiono drukarkę 3 D do automatycznego tworzenia dowolnego kształtu smakołyku. Angielscy artyści mogą więc korzystać z elektronicznego pomocnika. 

Utalentowani Polacy rzeźbiąc w czekoladzie obywają się bez komputera. Ich dzieła – m.in. sylwetki Adama Małysza czy Roberta Lewandowskiego - można oglądać  w Galerii Figur Czekoladowych w Wiśle. A podczas specjalnych okazji otwiera się fabryczna  galeria rzeźb Wedla w Warszawie, ewentualnie w Atelier Mistrzów Czekolady w Łodzi.

Na czekoladowej mapie świata polskie czekoladziarnie zaczynają zaznaczać swoją obecność. Zwłaszcza niewielkie manufaktury, takie jak lubelska „Cukiernia Staropolska”, która ma wszelkie walory aby znaleźć się w kompendium czekoladofila zatytułowanego „Der Schokoladentester”. I może autor,   krytyk kulinarny Georg Bernardini w swoim rankingu nie przyzna od razu kilku jagód kakao (pełniących rolę gwiazdek), ale można się spodziewać umieszczenia marki „Chocolu” wśród 271 firm z 37 krajów.


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji