...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Czekoladowe złoto

Koneserzy czekolady powinni już odkładać pieniądze do skarbonek! Oto na rynek wchodzi najdroższa czekolada świata! Choć waży niecałe 50g, kosztuje – bagatela – 260 dolarów, czyli prawie tysiąc złotych. Za co tyle każą sobie zapłacić jej twórcy?

Przede wszystkim za wyjątkową jakość. Większość czekolad na świecie produkowana jest z masowo uprawianego ziarna kakao, na plantacjach z dala od źródła pochodzenia kakaowca. Czekolada To'ak zawiera tylko i wyłącznie ziarna jednorodnego pochodzenia (single origin). To najlepszy gatunek ekwadorskiego ziarna, który stanowi 5% światowej produkcji czekolady. Dzięki odpowiednio niskiej wilgotności, plantacje w tej części Ekwadoru, którą wybrali twórcy To'ak, dają wyjątkowo aromatyczne ziarno o bogatym bukiecie smakowym. Czuć w niej wyraźne nuty owocowe, choć Sami założyciele marki osobiście doglądają upraw w stolicy Ekwadoru.

 

W stolicy Ekwadoru panują idealne warunki do uprawy aromatycznego ziarna kakao.

Każdy z 36 etapów produkcji tabliczki wyjątkowej czekolady podlega restrykcyjnej obserwacji założyciela marki.

 

Jerry Toth, jeden z założycieli, tak komentuje swój wkład: “Większość czekoladników zaczyna od bycia cukiernikiem. My zaczęliśmy jako farmerzy kakaowca”.Swoją misję traktuje z podobną skrupulatnością jaka spotykana jest przy produkcji najlepszych gatunków win albo whisky. Toth, nim ruszyła regularna produkcja, dwa lata spędził na badaniu procesów powstawania czekolady.Następnie zainwestował 250, 000 dolarów w swoją działalność i tak oto w 2013 roku powstała marka To'ak.

Jerry Toth, twórca czekolady To'ak to absolutny czekoladowy pasjonat.

 

Produkcja jednej tabliczki, która składa się w 81% z kakao oraz reszty cukru, to aż 36 etapów. Każdy z nich oznacza ręczną pracę twórców, włączając w to tak skrupulatne kroki jak łuskanie i mierzenie każdego pojedynczego ziarna, które na koniec umieszczane jest w centrum tabliczki i musi się zmieścić w odpowiednich parametrach (7-8mm)! Wykonana z najlepszego surowca, w efekcie jest tak delikatna, że jej twórcy zalecają zjedzenie jej... za pomocą drewnianych pałeczek! Ma to również pozwolić na jeszcze lepsze uwydatnienie jej walorów smakowych i wychwycenie wszystkich aromatów. Każda tabliczka zamknięta jest w drewnianej szkatułce wypełnionej łuskami ziarna kakaowego i ponumerowana według dat zbiorów.

Ręczna selekcja ziaren użytych do stworzenia idealnej tabliczki czekolady.

Nie tylko surowiec, z którego wykonana jest czekolada jest najwyższej jakości, ale także jej postać.

 

Sama nazwa To'ak pochodzi ze zbitki wyrazów pochodzących z starożytnego języka ekwadorskiego i oznacza „ziemię” i „drzewo”. Twórcy tym samym chcą przypomnieć konsumentom o oryginalnym pochodzeniu czekolady.

Na razie produkcja czekolady To'ak nie przynosi dochodów i przypomina raczej spełniony sen pasjonaty. Czy wkrótce znajdzie się więcej chętnych do jedzenia tak drogiego smakołyku?

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czekolada, bajgle i cruffiny - w najnowszym wydaniu wgryzamy się w tematy, które mocno kojarzą się w jesienią i powrotem do szkoły. Oprócz tego częstujemy też nowinkami, takimi jak mąka z owadów. Szukamy makaronikowych inspiracji.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji