Na skórze, na włosach i błonach śluzowych oraz wewnątrz ciała, w przewodzie pokarmowym – człowiek jest cały w drobnoustrojach. Podczas mówienia, kichania, kaszlu bądź ze skóry lub włosów dostają się one do powietrza.
Podobne artykuły
Zapraszamy na bezpłatne konsultacje BHPHAEM – czyszczenie blach, form i wózków wypiekowychJedna do wszystkiego – komorowa myjka GuggenbergerSzczególne zagrożenie w higienie produkcji żywności są nosiciele, czyli osoby niewykazujące objawów chorobowych, ale będące zakażone czynnikiem chorobotwórczym. Nieprzestrzeganie zasad higieny przez pracowników może być przyczyną zanieczyszczenia żywności niepożądaną mikroflorą.
Zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) oraz analizy ryzyka zagrożeń zdrowotnych w krytycznych punktach kontroli (HACCP) higiena personelu produkcyjnego jest znaczącym czynnikiem kształtującym jakość gotowych produktów. Najistotniejszą rolę w przenoszeniu drobnoustrojów odgrywają ręce. Na skórę rąk mikroorganizmy dostają się najczęściej z wody, ręczników, urządzeń produkcyjnych oraz kontaktów międzyludzkich. Ze względu na to, że ręce pracowników bezpośrednio stykają się z surowcem, a także gotowym produktem, ich stan higieniczny powinien być nieustannie monitorowany.
Fizjologiczna mikroflora skóry ludzkiej
Liczba bakterii fizjologicznej mikroflory skóry zdrowego człowieka wynosi od 104 jtk/cm2 do 105 jtk/cm2. Drobnoustroje zaliczane do mikroflory fizjologicznej skóry dzielą się na mikroflorę stałą i przejściową.
Mikroflora stała ma charakter osobniczy. Najliczniej reprezentowane są ziarniaki i gronkowce koagulazododatnie, bytujące na powierzchni skóry, a także w jej szczelinach. Do usunięcia tych drobnoustrojów konieczne jest mycie dłoni przez kilka minut oraz użycie specjalnych środków antybakteryjnych.
Mikroflora przejściowa występuje na powierzchni skóry rąk tylko przez pewien czas i nie jest specyficzna dla danej osoby. W jej skład wchodzą przeważnie bakterie grupy coli, paciorkowce kałowe oraz gronkowce koagulazoujemne. Drobnoustroje te kolonizują dłonie w wyniku kontaktu z nosicielem, chorym człowiekiem, bądź ze środowiskiem zanieczyszczonym tymi drobnoustrojami. Bakterie mikroflory przejściowej można łatwo usunąć z powierzchni skóry dłoni za pomocą mycia.
Z dbałości o czystość rąk
Wymaganą czystość dłoni można osiągnąć, stosując odpowiednią technikę mycia, która ma na celu usuniecie potu, złuszczonego naskórka, brudu oraz bakterii. Przed przystąpieniem do mycia należy usunąć wszelkiego rodzaju ozdoby, takie jak pierścionki, obrączki czy zegarki.
Prawidłowa technika mycia rąk polega na namydleniu i pocieraniu obu dłoni, ich powierzchni zewnętrznych i wewnętrznych, okolic między palcami, kciuków, grzbietów i opuszek palców okrężnymi ruchami. Czynności te należy powtórzyć pięć razy, po czym spłukać dłonie pod strumieniem bieżącej wody i osuszyć jednorazowym ręcznikiem papierowym. Jeżeli korzystamy z ręczników z tkaniny, należy pamiętać, żeby korzystała z niego tylko jedna osoba.
Prawidłowe umycie dłoni powoduje redukcję liczby drobnoustrojów od 2 do 3 cyklów logarytmicznych. Po zakończonym myciu dłonie trzeba zdezynfekować odpowiednim środkiem antyseptycznym.
Dwie techniki mycia rąk
W zależności od wymagań higienicznych w praktyce przemysłowej stosuje się dwie techniki mycia rąk: higieniczne i chirurgiczne.
Higieniczne mycie rąk to dezynfekcja przy użyciu środka antyseptycznego, który należy rozprowadzić na całej powierzchni dłoni i pozostawić na 30 sekund. Mydło do higienicznego mycia zawiera substancje bakteriobójcze, a jego skuteczność działania powinna być potwierdzona odpowiednimi badaniami laboratoryjnymi.
Chirurgiczne mycie dłoni – w tej technice stosuje się taki sam rodzaj preparatów, jak podczas mycia higienicznego, jednak czas mycia jest znacznie dłuższy i wynosi 2-3 minuty. Obszar mytej skóry należy powiększyć o nadgarstki i przedramiona. W wyniku takiego mycia stopień redukcji liczby drobnoustrojów wynosi około 5 cyklów logarytmicznych.
Zgodnie z obowiązującymi standardami higienicznymi ręce uznaje się za czyste, jeżeli na powierzchni obu umytych dłoni ogólna liczba drobnoustrojów wynosi nie więcej niż 1000 jtk, a bakterie grupy coli i gronkowce chorobotwórcze są nieobecne.
Do mycia rąk należy stosować środki o odpowiednich właściwościach antymikrobiologicznych. Najlepsze w tym celu są mydła płynne, natomiast niewskazane jest stosowanie mydeł w kostkach. Mydło w płynie ma silniejsze właściwości obniżania napięcia powierzchniowego wody, co ułatwia usuwanie zabrudzeń. Ważnym powodem niestosowania mydła w kostce jest także gromadzenie się na jego powierzchni mikroflory pochodzącej zarówno z rąk, jak i otoczenia. Po zakończonym myciu dłonie należy poddać dezynfekcji.
Dezynfekcja skóry dłoni
Najlepszymi środkami do higienicznej lub chirurgicznej dezynfekcji skóry rąk są alkohole alifatyczne, które mogą być stosowane na skórę, takie jak etanol, izopropanol (2-propanol) i n-propanol (1-propanol). W tym szeregu homologicznym najbardziej skuteczny okazał się n-propanol, którego stężenie 60% v/v wykazuje o wiele silniejsze w skutkach działanie niż stężenie 70-proc. izopropanolu.
Alkohole jako środki dezynfekcyjne wykazują wysoką skuteczność unieszkodliwiania mikroflory bakteryjnej rąk. Działają krótko, ale skutecznie, gdyż bakterie znajdujące się pod rękawiczkami ochronnymi powracają do stanu wyjściowego bardzo powoli. Dodatkową zaletą alkoholi jest to, że nie trzeba ich spłukiwać, gdyż wyparowują w bardzo krótkim czasie. Obecnie w niektórych preparatach dezynfekcyjnych wykorzystuje się zjawisko potęgowania działania różnych alkoholi użytych w mieszaninie do przedłużenia działania antybakteryjnego, na przykład Skinseptpur (zakres jego działania bakteriobójczego jest szeroki, jednak nie obejmuje wirusów).
W celu zachowania właściwego stanu higienicznego dłoni obowiązkiem każdego pracownika jest mycie rąk bezpośrednio przed rozpoczęciem pracy, po przerwach, po każdym przejściu ze strefy brudnej do czystej oraz po wyjściu z toalety. Przy wejściach do pomieszczeń produkcyjnych powinny znajdować się umywalki z bieżącą wodą, uruchamiane bezdotykowo np. za pomocą fotokomórki. Technologia ta pozwala uchronić uprzednio umyte dłonie przed ponownym zabrudzeniem. Przy umywalce powinny znajdować się pojemniki z ręcznikami oraz dozowniki środków myjących. Dozowniki te powinny być umieszczone na odpowiedniej wysokości, umożliwiając dozowanie środka myjącego bez dotykania dłońmi. Dozowniki na mydło płynne powinny być regularnie myte, wyparzane (dezynfekowane) i utrzymywane w idealnej czystości. Mydło płynne w butelce (pojemniku) napełnionej fabrycznie należy tak włożyć do dozownika, aby nie doprowadzić do zainfekowania wnętrza butelki i mydła. Nie wolno uzupełniać częściowo opróżnionego pojemnika.
Skuteczność mycia i dezynfekcji zależy od zastosowanej techniki i czasu mycia. W celu ułatwienia prawidłowego sposobu postępowania przy wykonywaniu tych czynności opracowano procedury wzorcowe. Jedną z takich standardowych procedur jest technika wg Ayliffe’a, podana w normach PN-EN 1499 i PN-EN 1500.
Techniki mycia i dezynfekcji rąk wg Ayliffe’a:
1. Nanieść odpowiednią porcję mydła lub środka dezynfekującego.
2. Pocierać dłonią o dłoń.
3. Pocierać częścią dłoniową prawej dłoni o powierzchnię grzbietową lewej dłoni, zmiana rąk.
4. Pocierać grzbietową powierzchnią zgiętych palców jednej dłoni pod zagiętymi palcami drugiej dłoni.
5. Kciuk prawej dłoni ująć w lewą dłoń, wykonać ruchy obrotowe wokół kciuka, zmiana rąk.
6. Okrężnie pocierać opuszki palców prawej dłoni w zagłębieniu dłoniowym lewej dłoni, zmiana dłoni.
Umyte i wysuszone dłonie należy zdezynfekować środkiem do dezynfekcji skóry rąk. Wytarcie skóry rąk do sucha przed dezynfekcją zapobiega rozcieńczeniu środka antyseptycznego, przy czym wysychanie skóry jest szybkie, gdyż te środki łatwo parują.
Najczęściej popełniane błędy podczas dezynfekcji rąk |
Szybkie testy czystości
HY-RISE™ – testy paskowe do kontroli higieny
Szybki test HY-RISE™ pozwala na skuteczną ocenę czystości przez pomiar zanieczyszczenia powierzchni materiałem organicznym w postaci produktów pozostawionych po niedokładnym myciu. Pozostawiona materia może służyć jako pożywka do rozwoju drobnoustrojów. Badanie przeprowadzone za pomocą HY-RISE™ informuje użytkowników o stopniu zanieczyszczenia badanej powierzchni, umożliwiając podjęcie szybkich działań korygujących, np. ponowne mycie. Regularne stosowanie testu HY-RISE™ zapewnia prosty i efektywny sposób monitorowania standardu mycia jako integralnej części programu higienicznego.
Metoda
Metoda opiera się na oznaczaniu obecności związków chemicznych, takich jak NAD, NADH, występujących w komórkach roślinnych, zwierzęcych lub bakteryjnych. W teście HY-RISE™ substancje te są traktowane jako wskaźniki pozostałości resztek organicznych. W skład zestawu wchodzą 3 odczynniki oznaczone jako A, B, C oraz paski reakcyjne. Odczynnik A należy zakroplić na koniec paseczka bezpośrednio przed badaniem, przeciągnąć po badanej powierzchni, a następnie dodać odczynniki B i C. Odczekać 4-5 minut. W wyniku reakcji enzymatycznych powstaje zabarwienie od różowopurpurowego do fioletowego w strefie reakcyjnej paska. Intensywność zabarwienia jest wprost proporcjonalna do stopnia zanieczyszczenia badanej powierzchni.
Zastosowanie
Metoda ta służy do oceny czystości po myciu powierzchni mających kontakt z żywnością i rękami (np. powierzchnie robocze, noże, deski do krojenia, klamki chłodni, mikrofalówki oraz ręce pracowników). Jest to szybka metoda oceny efektywności mycia powierzchni produkcyjnych, a także rąk pracowników. Dzięki wynikowi po 4-5 minutach możemy bardzo szybko ocenić stan zanieczyszczenia powierzchni oraz podjąć natychmiastowe działania eliminujące wykryte nieprawidłowości.
mgr Anna Szymańska