...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Daniel Staroń po raz drugi pojedzie na World Chocolate Masters

17 kwietnia br. w łódzkiej Akademii Czekolady Barry Callebaut, po dwóch dniach zaciętej rywalizacji, Daniel Staroń wywalczył zwycięstwo i udział w prestiżowym konkursie World Chocolate Masters. Izabela Berendt zajęła 2. miejsce, tuż za nią uplasował się Jacek Kryszeń, a Mariusz Górecki zamknął tablicę wyników.

 

Tylko czterech cukierników zgłosiło się do tegorocznej regionalnej eliminacji do World Chocolate Masters, a wśród nich Daniel Staroń - zawodnik, który w 2009 r. próbował szczęścia w Paryżu podczas finału tych mistrzostw. W tym roku był głównym faworytem regionalnych eliminacji zorganizowanych w Akademii Czekolady i potwierdził to zwycięstwem.

16-17 kwietnia br. w kameralnym składzie - mając za widownię sędziów, fotoreporterów i dziennikarzy - Izabela Berendt (Cukiernia Angelika), Jacek Kryszeń (Cukiernia Kryszeń), Daniel Staroń (Cukiernia Raszczyk) oraz najmłodszy zawodnik Mariusz Górecki (Cukiernia Kuczora) zmierzyli się z czasem, rosnącą temperaturą (mimo klimatyzowanego pomieszczenia), czekoladą i tematem "Architektura smaku". Zadaniem uczestników było wykonanie dużego eksponatu czekoladowego, ciasta czekoladowego, praliny formowanej oraz gastronomicznego deseru czekoladowego. Ostatnią konkurencją było przygotowanie klasycznej receptury szarlotki "w nowym ujęciu".

Oceną prac i zawodników zajęło się profesjonalne jury, na czele którego stanęła Yolande Stanley – laureatka prestiżowej nagrody Master of the Culinary Arts for Pastry, wykładowca Westminster Kingsway College i The Bertiner Kichen. Wśród polskich sędziów mieliśmy cenionych mistrzów cukiernictwa: Bożenę Sikoń, Janusza Profusa, Pawła Małeckiego oraz Leszka Truskolawskiego.

od lewej: Janusz Profus, Leszek Truskolawski, Paweł Małecki, (w środku) Bożena Sikoń i Yolande Stanley. Po prawej (od góry) pracownicy Barry Callebaut: Krzysztof Ilnicki i Piotr Chylarecki

Rywalizacja dzień po dniu

Pierwszego dnia zawodnicy przygotowali eksponat artystyczny z czekolady, w którym liczyła się kreatywność, wyobraźnia i innowacja. Jurorzy oceniali różnorodność zastosowanych technik, umiejętności artystyczne, balans i harmonię pracy, a także nawiązanie do tematu. W arkuszach oceniających sędziowie mieli też rubrykę "Kreatywność i oryginalność /efekt „wow”, w której zapisywano punkty za innowacyjność i zaprezentowanie nowych technik. Punktację można było "podciągnąć" podczas ustnej prezentacji, kiedy cukiernicy opowiadali o inspiracjach i własnej interpretacji tematu „Architektura Smaku”.

Eksponat Daniela Staronia. Inspiracją do jego wykonania była lampa

Izabela Berendt najwyraźniej upodobała sobie kwiaty. Podobny eksponat artystyczny zawodniczka przygotowała na Mistrzostwa Polski Cukierników (Expo Sweet 2013)

Wieża Eiffle'a czy charakterystyczny łańcuch DNA - oto jest pytanie, na które odpowiedź zna twórca Jacek Kryszeń

Mariusz Górecki - według nas - to wschodząca gwiazda polskiego cukiernictwa. Ten eksponat wymyślił sam dwa tygodnie przed eliminacjami

Drugiego dnia do przygotowania były praliny formowane (48 sztuk), deser, tort oraz klasyczna szarlotka w nowoczesnym ujęciu. Tym razem zawodnicy musieli wykazać się dobrą organizacją pracy i odpornością na stres, ponieważ na wykonanie poszczególnych elementów mieli tylko po dwie godziny.

Spójna wizja artystyczna między eksponatem artystycznym a tortem była widoczna w szczegółach

Tradycyjna szarlotka w ujęciu Izabeli Berendt

Powtórzony motyw na torcie zawodnika z Cukierni Kryszeń

Kompozycja niezależnych składników. W deserze Mariusza Góreckiego można dowolnie łączyć poszczególne składniki, według upodobań i potrzeb

Oprócz zgodności z tematem, estetycznego wyglądu, smaku oraz kreatywności sędziowie oceniali poszczególne prace pod konkretnymi aspektami. Mianowicie w pralinach istotne były: jakość krystalizacji, umiejętność formowania i tekstura. Przy cieście czekoladowym uwagę zwracano na technikę cięcie porcji, temperaturę w momencie próbowania, a także teksturę; w deserze liczył się wyraźny i dystyngowany smak czekolady, podobnie jak w tradycyjnej recepturze - dodatkowo przy szarlotce warto było zafundować "efekt wow" :).

 

Wszystkim zawodnikom gratulujemy i liczymy na kolejne starty. Natomiast za naszego reprezentanta, Daniela Staronia, trzymamy kciuki, żeby w Paryżu zyskał maksymalną liczbę punktów, stworzył eksponat, który zrobi jeszcze większe "wow" na zagranicznych jurorach.

Daniel Staroń wywalczył drugą szansę na start w prestiżowych mistrzostwach World Chocolate Masters. Nasze gratulacje!

 

fot. Agnieszka Ochniak, papaja.pl

 

 

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji