Deser lodowy nie musi być słodki, mleczny ani znikać pod sporą porcją bitej śmietany! Najważniejsze, żeby za każdym razem bazował na lodach dobrej jakości, potrafił zaskakiwać nie tylko dodatkami, ale też ciekawą formą podania.
Podobne artykuły
Milkshake – od powstania do produkcjiInnowacyjność w świecie lodów. Marka "u Lodziarzy" prezentuje Łapsiaki – lody dla psówJedyne w swoim rodzaju świderkiO tym zresztą przekonaliśmy się podczas pokazów mistrzów: Aleksandry Sowy, Filippo Novelli oraz Pawła Petrykowskiego na Warsztatach Mistrzów organizowanych przez Comprital Polska w zeszłym roku. Materiał ten, opublikowany w wersji drukowanej przed prawie rokiem, postanowiliśmy pokazać również Czytelnikom portalu przed rozpoczynającym się sezonem 2016.
Filippo Novelli pokazał kilka propozycji deserów z wykorzystaniem lodów wytrawnych – gastronomicznych: Giubileo Chef Experience Crema i Giubileo Chef Experience Sorbetto. Goście mogli spróbować tak zaskakujących smaków jak: lody łososiowe, gorgonzola, lody z parmezanu, granitę pomidorową z dodatkiem pomarańczy z lodami mozarella.
Deser gastronomiczny zaskakuje wyszukanymi smakami lodów wytrawnych, ale też oczarowuje sposobem podania
Lodami wegańskimi zajęła się Aleksandra Sowa.
Popisowy deser przygotowała na bazie sorbetu truskawkowego Giubileo Experience, który urozmaiciła popularnymi chrupiącymi dodatkami w postaci ciasteczek (także wegańskich!) oraz musem truskawkowym. Całość została polana pianką z jogurtu i szampana. Zainteresowanie budził również shake z mango, w którym tradycyjne mleko zastąpiło mleko kokosowe, z dodatkiem „szronu” z marakui.
Paweł Petrykowski, tegoroczny laureat Polskich Mistrzostw Lodziarstwa, nawiązał do tematu, który pojawił się już podczas mistrzostw na Expo Sweet, czyli jabłka. Wykorzystując produkty z Giubileo Experience, stworzył deser w pucharku, na który składał się spód z nadzienia jabłkowego oraz ciasteczek cynamonowych oraz 3 smaki lodów z jabłkiem: czekoladowych, szarlotkowych z trawą żubrową i waniliowych z palonym masłem.