Emmanuel Hamon - francuski cukiernik z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem, znany głównie ze swoich czekoladowych kreacji, postanowił podzielić się swoją wiedzą z pasjonatami cukiernictwa. W darmowym e-booku zebrał 20 receptur na desery i monoporcje, które stworzył w ostatnich latach.
Publikacja nosi tytuł „Nature Inspiration” i jest dostępna za darmo w języku angielskim, o czym Hamon poinformował niedawno za pomocą swoich social mediów. Zawiera przepisy na nowoczesne ciasta i desery zachwycające połączeniem smaków i tekstur. Wiele z tych receptur było do tej pory częścią kursów mistrzowskich i specjalistycznych zamkniętych szkoleń czy pokazów dla marek prowadzonych przez cukiernika w wielu miejscach na świecie. Hamon w ten sposób wypuszcza na rynek swoją pierwszą publikację, przygotowując grunt pod książkę, która pojawi się za kilka miesięcy. Praca nad książką polega również na dostosowaniu receptur do potrzeb wegan, zmniejszaniu ilości cukru i tłuszczu w klasycznych deserach, ma ponadto odpowiadać na pytania profesjonalistów, które pojawiają się podczas kursów i szkoleń Hamona.
Emmanuel Hamon obecnie mocno działa na Ukrainie (gdzie aktualnie mieszka) i w całej Europie Wschodniej, współpracuje z firmami oferującymi wyposażenie i składniki dla profesjonalnego cukiernictwa, zwłaszcza w zakresie prac badawczo-rozwojowych. Informując o publikacji swoich obserwatorów na Facebooku i Instagramie, zachęca do wypróbowania zawartych w niej receptur i do dzielenia się efektami w mediach społecznościowych.
zdjjęcia: Emmanuel Hamon