...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AM

Dlaczego Wielkanoc ma smak kajmaku?

Ta przepyszna masa obecna jest w Polsce już od kilku stuleci. Najpierw podbiła serca polskiej szlachty, a do ozdoby wielkanocnych mazurków używana jest od XIX w. Nic dziwnego, że kajmak zajmuje w tradycyjnej kuchni tak ważne miejsce – jego smak wprost kochają miłośnicy słodkości.

Aksamitny, rozpływający się w ustach – choć powszechnie używany do wypieku mazurków, tak naprawdę jest niezwykle uniwersalny. Dzięki plastycznej konsystencji, może posłużyć do wypełnienia kruchych babeczek, pięknego ozdobienia wielkanocnej baby czy też do przygotowania ciast mniej tradycyjnych, ale równie pysznych, takich jak krówka, orzechowiec czy tarta z bakaliami. Inwencja twórcza  w kuchni przyda się przecież nie tylko w  przedświąteczne dni. Oto jeden z pomysłów na kajmak do wykorzystania przed i po świętach – tarta kajmakowa.

Składniki:

  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • żółtko 
  • 5 dag cukru

Nadzienie:

  • 40 dag kajmaku np. Bakalland                                                               
  • 3 banany                                                                                                                                  
  • sok z cytryny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • kakao do posypania

Wykonanie:

Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtko i posiekane masło. Wszystko razem szybko zagnieć i odstaw na pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty wysmarowaną wcześniej masłem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz w temp. 180 st. C około 15 minut.
Na wystudzone ciasto wyłóż masę kajmakową Bakalland i równo rozsmaruj. Banany pokrój
na średniej grubości plasterki, skrop sokiem z cytryny, żeby nie zmieniły koloruBanany ułóż
na masie. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na banany. Całość udekoruj masą kajmakową lub kakao.

Kajmak sprzyja kreatywnym pomysłom, tym bardziej że można go kupić w różnych smakach,
np. tradycyjnym, orzechowym czy kakaowym. Aksamitne i delikatne w smaku kajmaki to dobry pomysł na  kulinarne przygody w kuchni.  Plastyczność mas  i nieograniczone zastosowanie przy wypiekach gwarantują pyszne rozwiązania.

Więcej informacji:
Weronika Kendra
Media Forum
T: 516 176 700
w.kendra@mediaforum.pl

 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji