Ta przepyszna masa obecna jest w Polsce już od kilku stuleci. Najpierw podbiła serca polskiej szlachty, a do ozdoby wielkanocnych mazurków używana jest od XIX w. Nic dziwnego, że kajmak zajmuje w tradycyjnej kuchni tak ważne miejsce – jego smak wprost kochają miłośnicy słodkości.
Aksamitny, rozpływający się w ustach – choć powszechnie używany do wypieku mazurków, tak naprawdę jest niezwykle uniwersalny. Dzięki plastycznej konsystencji, może posłużyć do wypełnienia kruchych babeczek, pięknego ozdobienia wielkanocnej baby czy też do przygotowania ciast mniej tradycyjnych, ale równie pysznych, takich jak krówka, orzechowiec czy tarta z bakaliami. Inwencja twórcza w kuchni przyda się przecież nie tylko w przedświąteczne dni. Oto jeden z pomysłów na kajmak do wykorzystania przed i po świętach – tarta kajmakowa.
Składniki:
- 10 dag masła
- 15 dag mąki
- żółtko
- 5 dag cukru
Nadzienie:
- 40 dag kajmaku np. Bakalland
- 3 banany
- sok z cytryny
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- kakao do posypania
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtko i posiekane masło. Wszystko razem szybko zagnieć i odstaw na pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty wysmarowaną wcześniej masłem. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz w temp. 180 st. C około 15 minut.
Na wystudzone ciasto wyłóż masę kajmakową Bakalland i równo rozsmaruj. Banany pokrój
na średniej grubości plasterki, skrop sokiem z cytryny, żeby nie zmieniły koloru. Banany ułóż
na masie. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na banany. Całość udekoruj masą kajmakową lub kakao.
Kajmak sprzyja kreatywnym pomysłom, tym bardziej że można go kupić w różnych smakach,
np. tradycyjnym, orzechowym czy kakaowym. Aksamitne i delikatne w smaku kajmaki to dobry pomysł na kulinarne przygody w kuchni. Plastyczność mas i nieograniczone zastosowanie przy wypiekach gwarantują pyszne rozwiązania.
Więcej informacji:
Weronika Kendra
Media Forum
T: 516 176 700
w.kendra@mediaforum.pl