Upodobania i tendencje klientów zmieniają się nieustannie. Są kształtowane przez modę i trendy. Nie usiłuj zgadywać, czego dziś oczekuje Twój klient. Obserwuj, pytaj, ale przede wszystkim bądź otwarty i słuchaj. Zdziwisz się, jak łatwo można budować ofertę spełniającą bieżące wymagania konsumentów.
Podobne artykuły
Jak zbudować pozytywny wizerunek firmy?Muzyka w służbie sprzedażyNiewierny klient - jak go do siebie przywiązać?Powiedzenie „Klient – nasz pan” zna prawie każdy z nas. Częściej wypowiadane jest z przekąsem i ironią niż z zapałem i faktyczną wiarą w prawdziwość tych słów. Nie powinniśmy traktować komentarzy, uwag czy nawet zachcianek klientów z niechęcią. Są one cennym źródłem informacji i wskazówek, w którą stronę kierować nasze wysiłki w celu stworzenia idealnej oferty. Oczekiwania wygłaszane przez jedną osobę na ogół podzielane są przez większą grupę ludzi. Postaraj się zwracać uwagę na każdą prośbę i podchodzić poważnie do nawet najbardziej, w Twoim odczuciu, fanaberyjnych zachcianek. A nuż odkryjesz coś, co stanie się prawdziwym hitem?
* * *
Klient to nasz najważniejszy gość. Nie jest zależny od nas, lecz my od niego. Nie jest przeszkodą w naszej pracy, lecz jej celem. Nie wyświadczamy mu przysługi, obsługując go. To on nam ją wyświadcza, pozwalając się obsłużyć.
Mahatma Gandhi
* * *
Słuchaj!
To klienci dysponują informacjami, które pozwolą przygotować ofertę idealną. Aby móc sprostać oczekiwaniom, należy dokonać diagnozy potrzeb przy użyciu odpowiednich narzędzi.
Jednym z narzędzi jest technika aktywnego słuchania. Jeżeli firma przyjmie, że chce tworzyć ofertę, wprowadzać nowe produkty na podstawie sugestii klientów, powinna wiedzieć, jak słuchać, aby w pełni wykorzystać pozyskaną wiedzę.
Aktywne słuchanie to umiejętność całkowitego skupienia się na tym, co mówi klient, w celu zrozumienia znaczenia słów w kontekście jego pragnień. To okazywanie rozmówcy akceptacji, szacunku i serdeczności – bez względu na to, co mówi. Umiejętność dobrego słuchania wyraża się poprzez takie kwestie, jak: utrzymywanie kontaktu wzrokowego, odpowiedni ton głosu, a także delikatne zachęcanie do kontynuowania i cierpliwość.
Nie każda osoba odwiedzająca punkt sprzedaży jest otwarta i skłonna do przekazywania sugestii. Klient nie dzieli się swoimi oczekiwaniami i odczuciami? Zapytaj, gdzie najczęściej kupuje pieczywo, co wpływa na jego decyzje zakupowe, z jakim nowym produktem się ostatnio spotkał. Uważna rozmowa z klientem pozwoli na optymalizację oferty produktowej.
Ucz się od najlepszych
Konkurencja – od zawsze spędza sen z powiek właścicielom biznesów. Ale to właśnie dzięki konkurencji pojawia się motywacja do ciągłego rozwoju, zaskakiwania, po prostu – bycia najlepszym.
Jeżeli w dalszym ciągu daleko Ci do lidera w swojej branży w Twoim regionie, nie martw się. Poświęć ten czas na naukę i obserwację. Jeżeli inne firmy odnoszą sukcesy, warto się na nich wzorować. Regularne porównywanie się do najlepszych w danej dziedzinie w celu doskonalenia procesów i praktyk w przedsiębiorstwie nazywane jest benchmarkingiem. Praktyczne wykorzystanie tej techniki ma za zadanie określenie wymagań klientów, ustalenie efektywnych celów oraz ustalenie najlepszych wzorców w danej dziedzinie. To proces zbierania danych, który dobrze jest rozpocząć od gromadzenia informacji ze źródeł pośrednich: klientów, dostawców, pracowników własnego przedsiębiorstwa czy fachowej prasy. Pamiętaj: najlepsze praktyki znajdziesz nie tylko w swojej branży. Inspiracji warto szukać również wśród właścicieli firm innej specjalizacji.
Badanie przez ankietowanie
Oprócz obserwacji w punkcie sprzedaży, benchmarkingu i bezpośredniej rozmowy dobrym rozwiązaniem może być wprowadzenie ankiet. Ta metoda umożliwia uzyskanie informacji o preferencjach, potrzebach oraz oczekiwaniach.
Pośpiech i brak czasu mogą być wymówką od uzupełnienia ankiety na miejscu. Niestety mało prawdopodobne, że klient zabierze ją do domu, po czym przyniesie uzupełnioną przy najbliższej okazji. Rozwiązaniem może być ankietowanie w momencie wprowadzania do oferty nowego produktu. Poinformuj, że myślisz o nowym smaku drożdżówki, ale zanim wprowadzisz ją na stałe do sprzedaży, chcesz poznać opinie klientów. Poczęstuj testowym pieczywem i poproś o wypełnienie ankiety. Dzięki temu poznasz opinię na temat nowej propozycji smakowej, a przy okazji uzyskasz inne cenne informacje – chociażby jak wypadają ceny i jakość Twoich produktów na tle konkurencji.
Czy to zadziała? Zdecydowanie. Chodzi tu o jedną z technik perswazji – regułę wzajemności. Polega ona na tym, że jeśli ktoś wyświadczył komuś jakąś przysługę czy też podarował choćby drobny upominek, osoba obdarowana czuje się zobowiązana do odwdzięczenia się. Mechanizm ten wywołuje u biorcy poczucie konieczności odpłacenia się a to skłania go do zrobienia rzeczy, których normalnie by nie zrobił, np. wypełnienia ankiety.
ZDANIEM EKSPERTA |
Forma też sprzedaje – wizualna prezentacja oferty
Wartościowa oferta to nie wszystko. Bardzo ważny jest sposób, w jaki jest zaprezentowana.
Może oprócz regałów i lady z kasą fiskalną warto zadbać o dodatkowe elementy? Bagietki można ułożyć w dużych wiklinowych koszach, pieczywo wieloziarniste – na snopkach zboża, a chleb słonecznikowy przyozdobić kwiatem słonecznika.
Przygotowując wizualną prezentację oferty, warto wykorzystać panującą obecnie modę na bycie „fit”. Przygotuj specjalne tablice informujące o korzyściach spożywania Twoich produktów.
Istotne znaczenie ma również osoba sprzedająca. Powinna posiadać umiejętność skutecznego prezentowania oferty, by klient miał poczucie, że rozmawia ze znawcą danego tematu. Niech Twój sklep nie będzie miejscem, do którego „wpada” się po pieczywo. Zrób z niego punkt, do którego ludzie będą przychodzić z radością, w dużej mierze dzięki uprzejmemu i kompetentnemu sprzedawcy.
Coraz więcej osób zwraca również uwagę na aspekty ekologiczne. Nie bez powodu sprzedawcy jasno komunikują o działaniach z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR). Postępowanie zgodnie z polityką środowiskową stanowi pozytywny atrybut firmy, zwiększa zaufanie wśród klientów. Pochwal się, że przedsiębiorstwo jest świadome swojego oddziaływania na środowisko. W tym celu umieść w widocznym miejscu tablicę z odpowiednim napisem (zob. tekst w ramce poniżej).
Czy wiesz, że… |
Poza sprzedażą dbasz również o inne ważne aspekty. Informuj, że piekarze przygotowujący pieczywo kierują się Dekalogiem Dobrej Praktyki Produkcyjnej, gdzie główny nacisk jest kładziony na higienę osobistą i stanowiska pracy.
Prezentacja oferty ma również miejsce na stronie WWW i w mediach społecznościowych. Zadbaj, aby strona internetowa Twojego sklepu była atrakcyjna wizualnie i merytorycznie. Niech klient porusza się po niej intuicyjnie, znajdując w odpowiednio nazwanych zakładkach potrzebne informacje. Profil na Facebooku czy Twitterze daje szansę stworzenia lojalnej grupy odbiorców (fot. 1). Można pytać wprost, czy klienci wolą pieczywo bardziej lub mniej wypieczone, a może konkurencja ma coś, czego u Ciebie jeszcze nie ma?... Planujesz rozszerzyć asortyment, ale nie wiesz czy produkt się przyjmie? Zapytaj. Dzięki temu możesz uniknąć niepowodzenia, jakim będzie inwestycja w produkt, na który nikt nie czeka.
Możliwość bezpośredniego zwracania się do użytkowników poprzez fanpage to niebywała okazja do promocji Twojej firmy oraz szansa na zbudowanie trwałych relacji! Dopasuj wpis do określonego dnia, święta, wydarzenia czy pogody oraz wpleć w komunikację informację o danym produkcie. Zadbaj o ciekawe zdjęcia, zamieszczaj informacje o rabatach i konkursach.
Dobre praktyki
Duże firmy nieustannie sprawdzają, czego oczekują klienci. Pojawiają się pytania, czy lepiej, aby kolejnym tortem wprowadzonym do oferty był bezowy, czy z makiem. Pytają klientów o zdanie – czy to w miejscu sprzedaży, czy w mediach społecznościowych. Organizują konkursy na testerów swoich produktów lub ogłaszają konkursy, w których można wygrać bezpłatną dostawę do domu najnowszego wypieku. Spisują też niestandardowe zapytania klientów i przekazują je co tydzień zarządzającym. Przecież to nic trudnego czerpać informacje od klienta, dotyczące tego, co kupiłby w najbliższym czasie.
W przypadku rozbudowanej oferty klienci mogą mieć problem z wyborem danego produktu. Wyjdź im naprzeciw. Stwórz kącik degustacji: pokrój na małe kawałeczki różne pieczywo i pozwól dokonać świadomego wyboru produktu, najbardziej odpowiadającego kubkom smakowym klienta.
W dzisiejszych czasach dużym udogodnieniem jest możliwość płacenia kartą. Jeżeli nadal tego nie praktykujesz, pomyśl, ilu klientów straciłeś lub stracisz. Dodatkowym pomysłem może być wprowadzenie godzin studenckich – po okazaniu legitymacji studenckiej zaproponujesz kupującemu studentowi tańsze pieczywo bądź zestaw kilku produktów w okazyjnej cenie.
Więcej informacji na www.akademiamistrza.pl
Przykładowa ankieta badania opinii konsumentów do pobrania w strefie: „Zarządzanie biznesem” w zakładce „Niezbędnik”.