...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Dobre praktyki zawodowe - świetny start w przyszłość

Uczniowie zawodów kucharz i cukiernik z ZS w Lesznie wyjechali do Włoch, by nauczyć się mistrzowskiego fachu. Wszystko dzięki inicjatywie nauczycieli i projektowi „Dobra praktyka zawodowa kluczem do sukcesu młodego specjalisty”.

Pomysł na to by wysłać uczniów na zagraniczne staże zawodowe pojawił się jako wspólna inicjatywa nauczycieli zawodu (kucharz i cukiernik) oraz języka angielskiego  Zasadniczej Szkoły Zawodowej w ZS nr 4 w Lesznie. Z myślą o możliwości rozwoju zawodowego dla uczniów został opracowany i złożony wniosek do Narodowej Agencji. W ramach programu finansowanego ze środków unijnych PO WER na zasadach Programu Erasmus+ „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” , udało się sfinalizować projekt w zawodach cukiernik i kucharz.

Uczniowie biorący udział w projekcie „Dobra praktyka zawodowa kluczem do sukcesu młodego specjalisty” zostali odpowiednio dobrani zgodnie z założonymi kryteriami.  W dużej mierze decydowało zaangażowanie w aktywność zawodową, znajomość języka angielskiego oraz wyniki nauczania. To pracownicy młodocianymi, którzy praktycznie uczą się zawodu w firmach (cukiernie i restauracje), a teoretycznie w szkole.

 


Głównym przedsięwzięciem projektu był  wyjazd na zagraniczne staże zawodowe. W przypadku szkoły w Lesznie były to Włochy, z miejscem docelowym w Rimini. Zanim uczniowie wyruszyli, mieli okazję uczestniczyć w licznych spotkaniach oraz  szkoleniach, a także inicjatywach pogłębiających ich wiedzę cukierniczą. Np. wyjazd na Expo Sweet, udział w promocji książki “Od Kuchni” Akademii Kulinarnej. Drugim ważnym wydarzeniem było spotkanie z Michałem Doroszkiewiczem, który goszcząc w szkole, podzielił się wiedzą i doświadczeniem dotyczącym włoskiego cukiernictwa, również gastronomicznego.

Zobacz filmik ze spotkania z Michałem Doroszkiewiczem >>> KLIK!

Grupa wyjazdowa liczyła 16 uczestników ( 11 cukierników i 5 kucharzy) oraz 3 opiekunów  - nauczycieli ZS nr 4 w Lesznie. Opiekunami były: Romana Drobniak – koordynator projektu i autorka, nauczyciel przedmiotów zawodowych z wykształcenia technolog żywności i specjalista do spraw żywienia, Barbara Wójcik i Anna Paszek – nauczycielki języka angielskiego. Staż trwał od 20 maja do 9 czerwca czyli 3 tygodnie.

 


Rimini to bardzo celny wybór miejsca stażu młodych ludzi ze względu na niezwykle szeroką bazę restauracji i cukierni. Uczniowie ciężko pracowali w lokalnych restauracjach i cukierniach poznając charakter prawdziwej włoskiej gastronomii, przygotowując między innymi świeże owoce morza, pasty, włoskie ciastka, ciasta i desery. Oprócz praktycznej nauki zawodu doskonalili język angielski i uczyli się również podstaw języka włoskiego. W wolnym czasie zwiedzali miasto, relaksowali się na plaży i integrowali w ramach tutoringu. W Bolonii uczestniczyli również w specjalnie dla nich zorganizowanym seminarium na zaproszenie Luciano Ferrari - senior instructor w Universita Gelati Carpigniani.  Wizyta składała się z : prezentacji firmy, zwiedzania linii produkcyjnej maszyn do lodów oraz muzeum lodziarstwa, a także szkolenia w zakresie produkcji lodów i sorbetów. Kulminacyjnym punktem była oczywiście degustacja świeżo wyprodukowanych lodów. Zaproszenie grupy do tego miejsca i ugoszczenie , było niezwykłym profesjonalnym doświadczeniem, które być może zainspiruje młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej.

 


Młodzież wróciła bogatsza o nowe doświadczenia zawodowe oraz kompetencje językowe, komunikacyjne , interpersonalne. Niektórzy chcą jeszcze wrócić do Włoch, nie tylko w celach turystycznych, ale również dalszego rozwijania pasji zawodowych.  A mają dokąd wracać, ponieważ w firmach nawiązali dobre relacje z pracownikami i właścicielami, którzy potrafili docenić ich zaangażowanie i talent.

Romana Drobniak: koordynator i współautor projektu, z wyksztalcenia technologiem żywności i specjalista ds. żywienia. Od ponad 20 lat naucza przedmiotów zawodowych, głównie w branży gastronomicznej i cukierniczej, ale też dietetyki i towaroznawstwa. Prowadzi również zajęcia ze studentami. Od kilku lat z sukcesem motywuje kilku uczniów, jeżdżąc z nimi na konkursy cukiernicze.  Od 3 lat z grupą uczniów odwiedza Expo-Sweet. Dzięki temu poznaje osobowości branży, które stara się wykorzystać dla podnoszenia jakości nauczania, m.in.Jacka Ziębę, Michała Doroszkiewicza, Pawła Mieszałę i wielu innych znakomitych fachowców. Sama była uczestniką projektów dla nauczycieli zawodu.

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji