Uczniowie zawodów kucharz i cukiernik z ZS w Lesznie wyjechali do Włoch, by nauczyć się mistrzowskiego fachu. Wszystko dzięki inicjatywie nauczycieli i projektowi „Dobra praktyka zawodowa kluczem do sukcesu młodego specjalisty”.
Pomysł na to by wysłać uczniów na zagraniczne staże zawodowe pojawił się jako wspólna inicjatywa nauczycieli zawodu (kucharz i cukiernik) oraz języka angielskiego Zasadniczej Szkoły Zawodowej w ZS nr 4 w Lesznie. Z myślą o możliwości rozwoju zawodowego dla uczniów został opracowany i złożony wniosek do Narodowej Agencji. W ramach programu finansowanego ze środków unijnych PO WER na zasadach Programu Erasmus+ „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” , udało się sfinalizować projekt w zawodach cukiernik i kucharz.
Uczniowie biorący udział w projekcie „Dobra praktyka zawodowa kluczem do sukcesu młodego specjalisty” zostali odpowiednio dobrani zgodnie z założonymi kryteriami. W dużej mierze decydowało zaangażowanie w aktywność zawodową, znajomość języka angielskiego oraz wyniki nauczania. To pracownicy młodocianymi, którzy praktycznie uczą się zawodu w firmach (cukiernie i restauracje), a teoretycznie w szkole.
Głównym przedsięwzięciem projektu był wyjazd na zagraniczne staże zawodowe. W przypadku szkoły w Lesznie były to Włochy, z miejscem docelowym w Rimini. Zanim uczniowie wyruszyli, mieli okazję uczestniczyć w licznych spotkaniach oraz szkoleniach, a także inicjatywach pogłębiających ich wiedzę cukierniczą. Np. wyjazd na Expo Sweet, udział w promocji książki “Od Kuchni” Akademii Kulinarnej. Drugim ważnym wydarzeniem było spotkanie z Michałem Doroszkiewiczem, który goszcząc w szkole, podzielił się wiedzą i doświadczeniem dotyczącym włoskiego cukiernictwa, również gastronomicznego.
Zobacz filmik ze spotkania z Michałem Doroszkiewiczem >>> KLIK!
Grupa wyjazdowa liczyła 16 uczestników ( 11 cukierników i 5 kucharzy) oraz 3 opiekunów - nauczycieli ZS nr 4 w Lesznie. Opiekunami były: Romana Drobniak – koordynator projektu i autorka, nauczyciel przedmiotów zawodowych z wykształcenia technolog żywności i specjalista do spraw żywienia, Barbara Wójcik i Anna Paszek – nauczycielki języka angielskiego. Staż trwał od 20 maja do 9 czerwca czyli 3 tygodnie.
Rimini to bardzo celny wybór miejsca stażu młodych ludzi ze względu na niezwykle szeroką bazę restauracji i cukierni. Uczniowie ciężko pracowali w lokalnych restauracjach i cukierniach poznając charakter prawdziwej włoskiej gastronomii, przygotowując między innymi świeże owoce morza, pasty, włoskie ciastka, ciasta i desery. Oprócz praktycznej nauki zawodu doskonalili język angielski i uczyli się również podstaw języka włoskiego. W wolnym czasie zwiedzali miasto, relaksowali się na plaży i integrowali w ramach tutoringu. W Bolonii uczestniczyli również w specjalnie dla nich zorganizowanym seminarium na zaproszenie Luciano Ferrari - senior instructor w Universita Gelati Carpigniani. Wizyta składała się z : prezentacji firmy, zwiedzania linii produkcyjnej maszyn do lodów oraz muzeum lodziarstwa, a także szkolenia w zakresie produkcji lodów i sorbetów. Kulminacyjnym punktem była oczywiście degustacja świeżo wyprodukowanych lodów. Zaproszenie grupy do tego miejsca i ugoszczenie , było niezwykłym profesjonalnym doświadczeniem, które być może zainspiruje młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej.
Młodzież wróciła bogatsza o nowe doświadczenia zawodowe oraz kompetencje językowe, komunikacyjne , interpersonalne. Niektórzy chcą jeszcze wrócić do Włoch, nie tylko w celach turystycznych, ale również dalszego rozwijania pasji zawodowych. A mają dokąd wracać, ponieważ w firmach nawiązali dobre relacje z pracownikami i właścicielami, którzy potrafili docenić ich zaangażowanie i talent.
Romana Drobniak: koordynator i współautor projektu, z wyksztalcenia technologiem żywności i specjalista ds. żywienia. Od ponad 20 lat naucza przedmiotów zawodowych, głównie w branży gastronomicznej i cukierniczej, ale też dietetyki i towaroznawstwa. Prowadzi również zajęcia ze studentami. Od kilku lat z sukcesem motywuje kilku uczniów, jeżdżąc z nimi na konkursy cukiernicze. Od 3 lat z grupą uczniów odwiedza Expo-Sweet. Dzięki temu poznaje osobowości branży, które stara się wykorzystać dla podnoszenia jakości nauczania, m.in.Jacka Ziębę, Michała Doroszkiewicza, Pawła Mieszałę i wielu innych znakomitych fachowców. Sama była uczestniką projektów dla nauczycieli zawodu.