Do grona tegorocznych partnerów VIII edycji SweetTARGow dołączył Ogólnopolski Program Promocji „Doceń polskie”. Twórcy przedsięwzięcia, propagującego rodzimą żywność, przygotowali dla producentów, m.in. strefę biznesową prezentującą laureatów programu oraz prelekcje i konsultacje dotyczące znakowania żywności.
Podobne artykuły
Jest jeszcze dla nas nadzieja...Efektowny powrót Sweettargów w Katowicach - oczami wystawcyOdliczamy już dni do najlepszej imprezy branżowej na ŚląskuProducenci słodyczy, piekarnie i lodziarnie od samego początku regularnie przystępują do certyfikacji żywności w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, który funkcjonuje od 2011 r. Dość powiedzieć, że co czwarty uczestnik poprzedniego audytu (który odbył się w lutym tego roku) reprezentował właśnie sektor piekarsko-cukierniczy. Z okazji katowickich targów twórcy programu „Doceń polskie” przygotowali ciekawe i różnorodne propozycje dla producentów żywności.
Strefa Doceń polskie
Na stoisku Doceń polskie powstanie m.in. strefa biznesowa, w której prezentowane będą artykuły nagrodzone certyfikatem. – Naszym celem jest stworzenie dla nagrodzonych firm przyjaznej przestrzeni umożliwiającej wymianę doświadczeń i spotkania z innymi reprezentantami sektora– podkreśla Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Konferencja i bezpłatne konsultacje dotyczące znakowania żywności
Udział programu „Doceń polskie” w targach będzie miał także wymiar edukacyjny. – Choć rozporządzenie Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności obowiązuje od grudnia 2014 r., zagadnienie to wciąż budzi wątpliwości producentów. Odpowiadając na potrzeby firm z szeroko pojętego sektora spożywczego, przygotowujemy prelekcje dostarczające praktycznej i cennej wiedzy–zapewnia Marek Bielski.
Swoją wiedzą i doświadczeniem w tym zakresie podzieli się Katarzyna Szatkowska, dietetyk i specjalista do spraw prawa żywnościowego Centrum Znakowania Żywności (centrumzz.pl).
– Omówimy kwestie dotyczące oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych oraz treści etykiet i reklam. Podczas indywidualnych konsultacji producenci będą mogli uzyskać odpowiedzi na pytania bezpośrednio związane z ich działalnością. Zarówno konferencja, jak i konsultacje ze specjalistą są darmowe, otwarte dla wszystkich zainteresowanych– uzupełnia organizator programu „Doceń polskie”.
Mirek Drewniak w jury konkursu dla wystawców VIII edycji Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARGi
Miło nam poinformować, że w tegorocznym gronie jurorów konkursu dla wystawców zasiądzie przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” – mistrz kuchni Mirek Drewniak. Konkurs ma uhonorować wystawców, którzy prezentują nowatorskie produkty, tworzone z wykorzystaniem nowoczesnych rozwiązań technologicznych, oraz produkcje ekologiczne.