...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu, materiał promocyjny

Domek z piernika

Uczeń: Adrian Wywioł, Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu,
Zakład: Cukiernia-Piekarnia Budny w Rudzie Śląskiej
Opiekunowie: Lucyna Kubicka- ZSZ Zabrze, Adam Budny - mistrz

RECEPTURA

Ciasto
250g płynnego miodu
250g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
100g masła
600g mąki pszennej
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (ok. 3,5 – 4 łyżeczki)
1 łyżka kakao    
1 łyżka sody oczyszczonej
1 jajko


Lukier
1 białko
 200g cukru pudru

Do dekoracji
cukier puder do posypania (jako śnieg)

 

 

Sposób przygotowania
Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
Jajko dodać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godz.
Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16 x 14cm (2 na dach i 2 na przednią i tylnią ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylnią) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12 x 5cm (ściany boczne).
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
Ciasto rozwałkować na stole, przyłożyć szablony i wycinać poszczególne elementy domku. W  bocznych ścianach domu wyciąć okna , a wycięte fragmenty ciasta przeznaczyć na okiennice.  
Rozłożyć powycinane elementy na blachę.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 175°C (termoobieg: 160°C).
Z pozostałego ciasta powycinać gwiazdki, które będą służyły do wykonania choinki. Piec podobnie jak pozostałe elementy.
Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do worka . Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Kolejno przykleić dach, a następnie udekorować domek.
 Z gwiazdek uformować choinkę, łącząc poszczególne elementy lukrem.


Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji