NOWEL, rodzinna piekarnia specjalizująca się w produkcji pieczywa do dopieku, wprowadza na rynek nową markę. „Domowa Piekarenka” to bezpiecznie zapakowane pieczywo, które każdy będzie mógł wypiec w domowym piekarniku.
Podobne artykuły
Chleb ze świerszczamiWielkanocne bochenkiW poszukiwaniu prawdziwego chleba – konsumencie, chroń się samŚwieże pieczywo to dla większości konsumentów w Polsce produkt pierwszej potrzeby. Według niektórych badań dla ponad 80 proc. Polaków chleb lub bułka stanowi podstawę codziennego śniadania. „Domowa Piekarenka” to pierwsza konsumencka marka wprowadzona przez piekarnię NOWEL, której pieczywo dostępne jest niemal we wszystkich najpopularniejszych sieciach handlowych w Polsce i na kilkunastu światowych rynkach. Pieczywo – pakowane po 10 sztuk – wypiekane jest w 80 proc., a następnie mrożone zimnym powietrzem i szczelnie zapakowane. Podobnie jak pozostałe wypieki firmy NOWEL również nowe produkty posiadają tzw. czystą etykietę (tzw. clean label), która gwarantuje brak konserwantów i spulchniaczy. W przyszłości planowane jest rozszerzenie oferty marki o kolejne produkty.
– Nad Domową Piekarenką pracowaliśmy od wielu miesięcy, jednak wydarzenia ostatnich tygodni wpłynęły na istotne przyspieszenie tempa prac. Dlatego już dziś proponujemy klientom ten sam, znany i lubiany smak pieczywa – tyle, że tym razem w opakowaniu. Produkty „Domowej Piekarenki” to propozycja dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą każdego dnia robić zakupów, a cenią wysokiej jakości pieczywo. Wystarczy kilka minut w domowym piekarniku i można cieszyć się wyjątkowym zapachem i smakiem gorącego pieczywa – powiedziała Elżbieta Zajezierska, prezes firmy NOWEL.
Powrót do korzeni
Pieczywo marki „Domowa Piekarenka” to również odpowiedź na aktualne potrzeby i wyzwania konsumentów. Technologia produkcji pieczywa do dopieku (pieczywo wypiekane jest w piekarni w 80 proc., następnie schładzane powietrzem do minus 18 stopni i ostatecznie dopiekane w sklepowych piecach) umożliwia, bez utraty właściwości odżywczych czy smakowych, zastąpienie ostatniego etapu kilkuminutowym dopiekiem w domowym piekarniku. Co ważne, rozmrożone pieczywo możemy do 48 godzin przechowywać w lodówce, dzięki czemu możemy w łatwy sposób zaoszczędzić miejsce w zamrażalce. To wszystko pozwala na elastyczne zarządzanie zakupami i zapasami. Tym samym marka wpisuje się także w trend zero waste – kupując mrożone, paczkowane pieczywo dopiekamy tyle, ile jest nam potrzebne, co wobec skali marnowanej żywności w Polsce jest wyjątkowo istotne.
– Nie bez znaczenia jest dla nas także poczucie bezpieczeństwa konsumentów w kwestii kupowanych produktów spożywczych. Choć nie ma jakichkolwiek dowodów na to, że wirusem SARS-CoV-2 można zarazić się przez żywność, a wprowadzone przez zdecydowaną większość producentów i sklepów procedury bezpieczeństwa skutecznie ograniczają zagrożenie, to zauważamy, że część Polaków wciąż odczuwa pewne obawy. To również z myślą o tej grupie klientów wprowadzamy dzisiaj nasze nowe rozwiązanie – dodała Elżbieta Zajezierska.
W pierwszej kolejności do oferty trafi sześć rodzajów najchętniej wybieranych produktów z tzw. czystą etykietą: kajzerka pszenna, wieloziarnista, bułka śniadaniowa i ziemniaczana, paluszek śniadaniowy oraz ciabatta. Produkty marki „Domowa Piekarenka” będą dostępne w największych sieciach handlowych w Polsce, takich jak Lidl, Dino, Carrefour i Tesco.
źródło: Informacja prasowa