autor: Dorota Sępkowska, autorka bloga cooking for Emily, www.cookingforemily.pl
RECEPTURA
Ciasto
4 szklanki mąki
8 łyżek cukru
szczypta soli
3 jajka
50 g drożdży
3 kostki masła
100 g gęstej śmietany
3 szklanki mleka
do posmarowania ciasta
1 jajko
łyżka mleka
200 g nadzienia brzoskwiniowego 35% Kandy Lauretta
płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Masło roztopić. Drożdże utrzeć ze śmietaną i odrobiną cukru. Mleko podgrzać, ale nie gotować.
Do przesianej mąki dodać ubite jajka, drożdże ze śmietaną, przestudzone masło i ciepłe mleko. Całość dobrze wyrobić aż będzie gładkie (ok. 10-15 minut). Odstawić na minimum godzinę, do 2 godzin. Można też zostawić je w zimnym miejscu na noc.
Ciasto rozwałkować w prostokąt na grubość ok. 1 cm. Posmarować nadzieniem brzoskwiniowym 35 % Kandy Lauretta, zostawiając ok. 3 cm miejsca bez nadzienia z jednej, dłuższej strony prostokąta.
Wolne miejsce posmarować białkiem jajka.
Zwinąć ciasto w rulon.
Pokroić rulon na 2 cm kawałki. Układać na blasze, lekko spłaszczając.
Żółtko wymieszać z mlekiem. Smarować bułeczki za pomocą pędzelka i posypywać płatkami migdałowymi.
Piec 25 minut w 170 oC.