...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Imago Printer, materiał promocyjny

Druk spożywczy. Powiew świeżości na polskim rynku

Drukowane dekoracje tortów są coraz chętniej wybierane przez klientów. W Polsce najpopularniejszą metodą jest druk na opłatku. Wiąże się z tym jednak pewien proces, a możliwości zastosowania są mocno ograniczone. W takich sytuacjach z pomocą przychodzi firma IMAGO Printer i ich drukarka Falco.

Imago Printer to polska firma produkująca drukarki płaskie założona w lipcu 2019 roku. Tworzy ją zespół inżynierów doświadczonych w projektowaniu i produkcji ploterów drukujących do zastosowań przemysłowych i reklamowych. Ich debiutancki produkt – drukarka Falco – powstał z myślą o upowszechnieniu na polskim rynku technologii druku spożywczego, znajdującego szczególne uznanie w branży cukierniczej.

Falco, czyli komfort
W przeciwieństwie do znanej cukiernikom metody druku na opłatku lub papierze cukrowym, Falco drukuje bezpośrednio na gotowych produktach, dzięki czemu ten typ dekoracji charakteryzuje się wysoką jakością grafiki, znaczną oszczędnością czasu i wszechstronnym zastosowaniem. Obsługa drukarki jest prosta i komfortowa, a niewielki rozmiar i przystępna cena pozwalają na instalację nawet w małych punktach cukierniczych.

Techniczne atuty maszyny to solidna konstrukcja o polu zadruku 21 x 55 cm, automatyczna detekcja wysokości przedmiotu, która może sięgać nawet 15 cm, minimalistyczne sterowanie oraz obsługa kopii umożliwiająca druk seryjny. Praca z nią przypomina drukowanie na drukarce biurowej, a dzięki systemowi stałego zasilania tuszem eksploatacja jest tania i łatwa, gdyż zużycie atramentu jest niewielkie, a operator, swobodnie dolewając tusz, nie musi wymieniać drogich zintegrowanych kartridżów.

 

Czy druk może być jadalny?
Tusze używane do celów spożywczych nie są tymi samymi substancjami, które są używane w innych gałęziach poligrafii. Stosowane przez Imago atramenty produkowane są przez włoski koncern specjalizujący się w produkcji barwników spożywczych. Posiadają wszystkie niezbędne europejskie certyfikaty uznawane również przez polskie inspektoraty sanitarno-epidemiologiczne i mogą być bezpiecznie stosowane do dekoracji spożywczej. Ponadto warto pamiętać, że zadrukowana warstwa jest niezwykle cienka, a zawarty w niej atrament w żaden sposób nie wpływa na smak produktu.

Technologia dla kreatywnych
Drukowane dekoracje nie powinny być odbierane jako zastępnik, to rozszerzenie tradycyjnej sztuki cukierniczej. Druk daje olbrzymie możliwości, które można gustownie wykorzystać. Jak dotąd Falco drukowało już na tortach, ciastkach, czekoladzie, piernikach, masie cukrowej, kremowej, lizakach, żelkach, a nawet na piance kawy. Grafika może być dowolna: od wysokiej jakości zdjęć krajobrazów, przez świąteczne grafiki, aż po proste tekstowe dedykacje. Jedna duża grafika na torcie albo drobna sentencja na ciastku (oczywiście na każdym inny tekst!).

Najciekawsze efekty dają dekoracje mieszane, takie jak drukowany podkład z kremową ramką lub zadrukowane elementy rzeźby z masy cukrowej. Pokusić można się również o niestandardowe zastosowania, jak szkic skomplikowanej grafiki dekorowanej w tradycyjny sposób wyciskanym kremem, aby zmniejszyć ryzyko problematycznej pomyłki.

Falco drukuje na produktach przestrzennych nawet do 15 cm wysokości

 

Czy to się opłaca?
Nowoczesne maszyny i technologie zwykle kojarzą się z dużym wydatkiem i obawą o opłacalność inwestycji. Imago położyło duży nacisk na ekonomię, zarówno w kwestii kosztów zakupu, eksploatacji, serwisu, jak i oszczędności czasu. Wyjątkowa dekoracja tortów lub ciastek znacznie zwiększa ich wartość przy niewielkim wkładzie produkcyjnym, bowiem czas przygotowania druku został zredukowany do minimum, a wydajność atramentu jest bardzo duża. W efekcie z prostego ciastka powstaje wyjątkowy przysmak, który można potraktować jako narzędzie marketingowe. Warto zaznaczyć, że używając drukarki Imago, możemy dekorować np. 50 ciastek jednocześnie, człowiek musiałby każde z nich zdobić oddzielnie. A teraz wyobraźmy sobie, że te 50 (lub więcej) ciastek miałoby mieć nadruk z wyciętego nożyczkami opłatka…

Drukarki Imago Printer cieszą się uznaniem wśród klientów, którzy cenią sobie możliwości, jakie daje bezpośredni druk na słodyczach, prostą obsługę i automatyzację procesu. Jednocześnie deklarują, że już nie wrócą do drukowania na opłatkach.

https://www.imagoprinter.com/

Druk seryjny na czekoladzie, a to dzięki obsłudze kopii

 drukarka spożywcza IMAGO Falco

 

Bieżące wydanie czasopisma

Przekonaj się, jak przekuć porażkę w sukces według Josefa Zottera, producenta ekstrawaganckiej czekolady kraftowej. Uruchom kreatywność w czasach pandemii i odpowiadaj na potrzeby konsumentów.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji