Zawiera ponad 20 różnych związków prozdrowotnych. Jego regularne spożywanie wzmacnia układ odpornościowy. Mini kiwi, na które trwa właśnie sezon, również rewelacyjnie się prezentuje. Dlatego właśnie warto włączyć je do swoich receptur.
Sezon w pełni. Minikiwi jest jednym z najzdrowszych polskich superowoców. Od lat dystrybułowane przez największych detalistów, z Biedronką i Lidlem na czele, doczekał się obecności w mniejszym handlu. Owoce są dostępne od września do października. Zaczynamy je też eksportować. Polska jest pionierem uprawy tego gatunku (sukces SGGW). Dopiero od niedawna jest minikiwi uprawiane w innych krajach. W Polsce konsumpcja rośnie 2022 - 3,6 mln, w 2021 - 3,9 mln osób. Wg. badań Kantar chęć spróbowania minikiwi w tym sezonie deklaruje 14% Polaków, czyli 4,5 mln konsumentów.
Ten en nieco szalony biszkoptowy naleśnik pieczony w piekarniku, najpierw rośnie bardzo wysoki, żeby za chwilę zapaść się pod swoim pofałdowanym wierzchem. Dopełniony równie niecodziennym połączeniem minikiwi, pomidorów, jajka i kremowego sera będzie propozycją na pożywne śniadanie, brunch, ale dla wielu sprawdzi się również jako kolacja czy danie idealne do dzielenia się z bliskimi. Zaskoczy każdego!
Dutch baby z minikiwi
Czas przygotowania: 35 min
5 minikiwi
3 kolorowe pomidory1 jajko ugotowane na miękko
świeże listki tymianku
świeże listki bazylii
3 jajka
125 ml mleka
1/2 szklanki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli2 łyżki masła klarowanego
5 łyżek serka labneh
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do temp 220 stopni góra dół. Do blendera kielichowego wbijamy jajka, dodajemy mleko, cukier, sól i mąkę - krótko miksujemy. Na średnim ogniu rozgrzewamy żeliwną patelnię. Gdy będzie już gorąca roztapiamy na niej masło i powoli wlewamy na nią masę naleśnikową. Patelnię przenosimy do piekarnika i pieczemy 20 minut.