...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Dwie nowe piekarnie Niny Métayer

Nina Métayer – najlepsza cukierniczka na świecie w 2023 roku otworzyła dwie piekarnie w rodzinnym La Rochelle. Tym samym spełniała swoje marzenie, by tam skąd pochodzi również stworzyć miejsce z świetnym pieczywem i ciastkami.

Nina  Métayer zdobyła uznanie francuskich mistrzów cukiernictwa i sama stała się twarzą wysokiej jakości produktów piekarskich i cukierniczych. Od dawna marzyła, aby w miejscu swojego pochodzenia otworzyć piekarnie. W tym roku marzenie się spełniło. 16 listopada można było zacząć zaopatrywać się w pieczywo i słodkości w sklepie o nazwie „Fournil” przy Boulevard André Sautel 90 w dzielnicy Saint-Éloi. Właścicielka zadbała, żeby klienci czuli się w tym miejscu dobrze o każdej porze dnia i by można było tworzyć więzi między sprzedawcą a klientem. Drugi sklep Métayer w La Rochelle został otwarty przy  Avenue Carnot 170 w dzielnicy  Saint-Maurice i nazywa się „Chez Paillat”. Jak przyznała właścicielka : Zawsze wiedziałam, że pewnego dnia moja droga zawodowa połączy się z miastem, które jest bliskie mojemu sercu, czyli La Rochelle.

 

 

– Ze wzruszeniem wspominam tą młodą, szesnastoletnią dziewczyną, która po powrocie z Meksyku, marzyła, żeby nauczyć się wypiekać chleb, by podbić nim świat. Przypominam sobie ten dzień, tuż po maturze, kiedy weszłam do piekarni Denisa Barona na ulicy Carnot, który był moim pierwszym mistrzem, nauczył mnie zawodu, odkrył przede mną zapach zakwasu, pamiętam dźwięk wyjęcia chleba z pieca i radość w oczach klientów. Dziś jest moment wzruszający dla nas dwojga. To on przekazał mi klucze do swoich dwóch piekarni Chez Paillat , gdzie rozpoczęła się moja miłość do chleba i do Fournil, które staje się moim głównym atelier – opowiada Nina.

 


Wyroby Niny i jej zespołu można także kupić w Paryżu w galerii  „Printemps du Goût” przy bulwarze Haussmann, a także w podparyskiej miejscowości Issy-les Moulineaux w Halles Biltoki (hala targowa). 

K.Sz. 


Bieżące wydanie czasopisma

Jaki kształt tortu będzie modny w tym sezonie? Czy w piekarni można serwować drinki i koktajle? Co sprawia, że dubajska czekolada trafiła w upodobania konsumentów?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji