...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Zabawa barw(nik)ami

Barwniki spożywcze to dziedzina, która szybko i dynamicznie się rozwija. Zaskakują kolorami, ale też formą. Są w proszku, żelu, sprayu, żeby jeszcze lepiej dopasować się do coraz wymyślniejszych technik pracy cukiernika i nadążyć za zmieniającymi się trendami w dekorowaniu.

Producenci barwników spożyw­czych robią wszystko, by ich pro­dukty były wygodniejsze, wydaj­niejsze i miały szerszą paletę kolorów. Żeby móc realnie ocenić wartość oferowanych pro­duktów, warto je testować, testować i jeszcze raz testować – idealnie jest porównywać ten sam rodzaj barwnika z różnych firm, bo tylko wtedy możemy skompletować swój zestaw dopasowany do indywidualnych potrzeb. Ma­jąc podstawową wiedzę, jak i z czym łączyć odpowiednie barwniki, przed cukiernikami i sugarcrafterami otwierają się nieograniczo­ne możliwości dekorowania.
Do wyboru jest wiele rodzajów barwni­ków spożywczych, które można wykorzy­stać przy dekoracji tortów: od żeli, prosz­ków i aerozoli, do barwników nakładanych techniką airbrush. Każdy ma swoje zalety i swoje ograniczenia. Jakie? O tym poni­żej w miniprzewodniku po barwnikach.

fot. Jarosław Dyniewicz


Barwniki w żelu to najbardziej uniwersalne, barwne rozwiązanie dla cukierników, które znajdzie zastosowanie w każdym rodzaju dekoracji. Mimo to mają one swoje mocne i słabsze strony.
• Są nieodzowne w barwieniu lukrów pla­stycznych, marcepana lub jakiegokolwiek lukru, który wymaga wałkowania i do któ­rego można dodać tyle barwnika, ile po­trzebujemy, nie zmieniając konsystencji barwionego surowca. Uwaga! Barwniki w żelu zawierają glicerynę, która zmięk­cza lukier, więc choć uniwersalne, mają pewne ograniczenia: np. dodanie dużej ilości barwnika do pasty kwiatowej może spowolnić jej schnięcie.
• Jeśli dodajemy barwnik do kremu czy polewy, należy je bardzo dokładnie wy­mieszać, żeby nie powstały smugi.
• Barwniki żelowe są mocno skoncentro­wane, więc powinny być dodawane stop­niowo i oszczędnie. Do tego celu najlepiej używać wykałaczki, której końcówką na­bieramy odrobinę barwnika i dodajemy do masy. Zagniatając masę, kontroluje­my stopień zabarwienia i podajemy ko­lejne minimalne dawki barwnika.
Wskazówka: barwnik dodajemy do ma­łej ilości masy (lukru czy marcepana), a dopiero potem łączymy z pozostałą częścią.
• Barwniki w żelu w różnych kolorach możemy mieszać dowoli i tworzyć wie­le nowych odcieni, co daje nam swobodę i nowe możliwości eksperymentowania!

Barwniki w płynie nadają się do kremów, lukru królewskiego, a także do malowania na lukrze plastycznym.
• Osobiście nie polecam ich do barwie­nia lukru plastycznego, ponieważ zrobi się on zbyt lepki i ciężko będzie na nim pracować.
• Barwniki w płynie są nieocenione w de­likatnych pracach wykonywanych za po­mocą lukru królewskiego, np. koronek.
• Butelki z zakraplaczem, w których są sprzedawane płynne barwniki, dają peł­ną kontrolę w dawkowaniu ilości barw­nika do lukru.

Barwniki proszkowe to ciekawy produkt stosowany na różne sposoby i dający wiele efektownych rezultatów.
• To dzięki barwnikom w proszku uzyska­my realistyczne wykończenie cukrowych liści czy kwiatów (barwny proszek nakła­damy delikatnie za pomocą pędzelka).
• Zmieszane z białym barwnikiem lub mąką kukurydzianą dają jaśniejsze odcienie kolorów. Warto mieszać różne barwniki w proszku, żeby stworzyć nowe kolory!
• Dodając alkohol do barwnego proszku, przygotowujemy pastę, którą możemy malować jak farbami. Problemy zaczyna­ją się, kiedy barwnik zmieszamy z wodą. Teoretycznie takie połączenie nie jest zabronione, ale w praktyce woda będzie rozpuszczać lukier, przez co nasza praca będzie dłużej schła. Z tego też powodu każda ciecz dodawana do tego typu barw­ników powinna być stosowana oszczędnie.
• Barwniki proszkowe można dodawać do stopionej białej czekolady, ale trze­ba dobrze je wymieszać.

Barwniki proszkowe błyszczące są bardzo popularne i znacznie wzbogacają deko­racje tortów. Dają doskonałe metaliczne wykończenie naszych prac i piękny saty­nowy połysk.
• W złotych, srebrnych, rubinowych od­cieniach nadają się do malowania bez­pośrednio na powierzchni lukru.
• Nie nadają się do mieszania z lukrem plastycznym.
• Barwniki nanosimy pędzlem bezpośred­nio na powierzchnię. Przed użyciem za­leca się nieznacznie rozcieńczyć je al­koholem, a po użyciu namoczyć pędzel w alkoholu i wyczyścić.

Barwniki w sprayu – szybki sposób na re­welacyjny efekt. Są łatwe w użyciu i do­stępne w różnych kolorach, zarówno ma­towych, jak i perłowych.
• Dobry do barwienia dużej powierzchni ciasta, lukru lub masy.
• Minusem jest niska wydajność – niektóre spraye wystarczą na parę ciast.
• Jak szybko i prosto uzyskać tort w kolo­rze srebra? Wystarczy pokryć go szarym lukrem i spryskać jadalnym perłowym z połyskiem!

 

Długopisy spożywcze przydadzą się nie tyl­ko cukiernikom, którzy mają ładny cha­rakter pisma i pewną rękę przy stawianiu dekoracyjnych literek. Takie długopisy po­służą każdemu, kto ma do wykonania pracę wymagającą precyzji, cienkich kreseczek, malutkich kropeczek, czyli tam, gdzie to­lerancja błędu jest bliska zeru. Ciekawe rozwiązanie oferują długopisy dwustron­ne, których jedna końcówka jest bardzo cienka, a druga – grubsza.

fot. Jarosław Dyniewicz


Prosta sztuka cieniowania
Barwienie lukru
Na tort w „50 odcieniach szarości” potrzeba pięciu różnych ko­lorów lukru: jeden biały i cztery w różnych odcieniach szarości. Najprostszym sposobem uzyskania efektu stopniowania kolorów jest podzielenie lukru na jednakowe części, a następnie odpowied­nie dawkowanie barwnika: jedna kropla barwnika spożywczego do jednej części, dwie krople do drugiej, trzy krople do trzeciej itd. Przy dozowaniu barwnika trzeba zwracać uwagę na jedna­kową wielkość kropli.

Ciasto cieniowane
Cieniowanie nie musi się ograniczać do elementów dekoracji. Równie dobre efekty przynosi cieniowanie ciasta. Jak to zrobić? Ciasto dzielimy na trzy części, które umieszczamy w oddzielnych miskach. Do każdego ciasta dodajemy barwnik spożywczy – stopniowo, po jednej kropli. Za każdym razem ciasto mieszamy i sprawdzamy, czy uzyskało odpowiedni odcień. Ciasto pieczemy i odstawiamy do wystygnięcia. Wypieczone blaty ciasta w róż­nych odcieniach układamy warstwami, począwszy od jasnych, a kończąc na ciemniejszych lub odwrotnie. Krem barwimy w ten sam sposób jak ciasto.

Jarosław Dyniewicz, charakteryzator, cukiernik, właściciel warszawskiej Cukierni AleTort!

 

fot. Jarosław Dyniewicz

 

   
 

Sztuka cieniowania okiem charakteryzatora
Cieniowanie tortów lub ciasta w jednym kolorze, ale o różnym natężeniu barw (od ciemnych do jasnych) – to wciąż modny trend w dekorowaniu. Cieniować można lukry, ciasta lub kremy. Wybór kolorów jest nieograniczony, więc warto eksperymentować przy różnych zamówieniach. Do tej zabawy najlepiej sprawdzą się barwniki w żelu.


Róż dla pań, szarość dla panów
Nawet jeżeli panie bojkotują kolor różowy w gardero­bie i mówią różowi zdecydowane NIE, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ciasta czy dekoracje miały się do tego stosować. Słodkie wypieki w odcieniach różu będą idealnym rozwiązaniem na urodziny mamy, babci czy żony, nieodzowny na Dzień Matki.
„Prawdziwy mężczyzna różu się nie boi”, to jednak tort w odcieniach szarości będzie dla panów lepszą alternatywą, zwłaszcza na Dzień Ojca, urodziny taty czy chłopaka.
Małe odstępstwa od zasad nie są zabronione, jak w przypad­ku tortu zamówionego przez wnuczkę dla dziadka!

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

W nowym Panie nadają tonu. Monika Walecka odczarowuje stereotyp piekarza, Madame Caramel przewodzi po kulinarnych zakątkach Paryża, a sensorka Renata Januszewska odkrywa smakowe niuanse w czekoladzie. Pań nie brakuje w nowym dziale Rzemiosło Przyszłości, jednak mamy też zacne grono Panów. Sprawdź, kto i co się za tym kryje.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji