15 marca to coroczne Święto Piekarza i Cukiernika, któremu w Polsce patronuje św. Klemens. Nasza redakcja cały rok poświęca na przybliżenie pracy tych dwóch zawodów, pokazanie kulis, a także trendów, jakie aktualnie panują.
Nie sposób wymienić wszystkich bohaterów przeprowadzonych wywiadów czy napisanych artykułów. Na pewno każdy z nich był ważny i każdy przyczynia się w swojej miejscowości do rozwoju i podnoszenia prestiżu zawodu piekarza i cukiernika. Nie brakuje w branży ludzi, którzy szukają swojej niszy, by właśnie dzięki jej zagospodarowania wnieść coś nowego do cukiernictwa.
Nowe i stałe trendy
W styczniu zeszłego roku redakcja Mistrza Branży rozmawiała z młodym cukiernikiem z Krakowa – Mikołajem Bojkowskim, który nie tylko wypieka torty musowe i przygotowuje monoporcje, ale postawił na amerykański specjał – ciasteczka cookie otwierając cukiernię o nazwie Yem Cookie, gdzie możemy kupić ten typ słodyczy z bardzo dobrej jakości składników. To była nowość na branżowym rynku. Na pewno stałym cukierniczym trendem jest cukiernictwo wegańskie, a jego gorącym propagatorem jest Wojciech Starowicz, także z Krakowa, który poszedł o krok dalej i sam wymyślił oraz opatentował zamiennik jajka – wajko, które umożliwia wypieki bez produktów odzwierzęcych. O swojej drodze zawodowej opowiadał nam w wiosennym wywiadzie w ubiegłym roku. Nowością na polskim rynku cukierniczym są słodycze ukraińskie – zefirki, produkowane z ubitych białek, owocowej pulpy i substancji zagęszczającej. Rozmawialiśmy z właścicielką manufaktury zefirków – Aliną Cherednychenko. Kontrowersyjnym i budzącym silne emocje trendem jest wykorzystanie owadów w cukiernictwie i piekarnictwie. Pisaliśmy o Jakubie Giermeku, który hoduje larwy mącznika i produkuje z nich przekąski oraz tabliczki czekolady w swojej firmie „Jake grub”. Larw mącznika spróbujemy zatopionych we włoskiej czekoladzie: mlecznej, białej, karmelowej, ciemnej i jogurtowej.
Kameralnie
Duża część naszych bohaterów to właściciele cukierni, kawiarni i piekarni w dużych miastach: w Warszawie, Krakowie, Katowicach i innych, ale nie pozostaliśmy obojętni na małe i bardzo domowe koncepty jak kawiarnia w 20 tysięcznych Pyskowicach o skomplikowanej nazwie – Pikku Piika. Jej właścicielka, młodziutka Ida Kwiecień w rozmowie z nami opowiedziała, co znaczy tajemnicza nazwa kawiarni, jak ją założyła, jakie kawy (specjalne!) tam serwuje i jakie piecze ciasta. Już zdjęcia na Instagramie podpowiadały nam, że w Piiku Piice jest przytulnie i kameralnie. A propos kameralności, to zajmowaliśmy się na naszych łamach nie tylko cukierniami stacjonarnymi, odrębnymi, ale także tymi, które funkcjonują w domu. O prowadzeniu domowej cukierni opowiadały: Kinga Krajkowska z „Fajnej babeczki” i Alicja Lopes z „Chocomaliny”, która akurat produkuje czekoladki, czekolady i komponuje herbaty.
Słodki marketing
Słodka branża to także marketing, o którym mówiła redakcji Ilona Syryłło w jednym z naszych wywiadów. Ilona jest organizatorką katowickich Sweet Targów, istniejących już od blisko 15 lat. Dzięki niej dowiedzieliśmy się, jak to się stało, że powstała taka impreza, jakie napotkała przeszkody na swojej drodze, jaki jest sens takich spotkań i czym się kieruje w swojej pracy. Naszej uwadze nie umknęły także osoby, które piszą o słodkościach czy o dobrym pieczywie. Są profesjonalnym blogerami z wieloletni stażem jak np. Edyta Kusińska, z bloga Madame Edith, specjalistka od serników, która była jedną z naszych rozmówczyń.
Pewna rehabilitacja
Prawie każdy nasz wywiad z piekarzami to pochwała chleba na zakwasie. Jednak znaleźliśmy piekarza, które piecze pieczywo (świetne!) z niewielką ilością drożdży instant i jest ich wielkim zwolennikiem. Powstał nie tylko tekst o drożdżach, ale także nasz rozmówca – Jan Rączka z krakowskiej piekarni „100 bochenków”, udzielił redakcji wywiadu. To piekarz erudyta, miłośnik książek i kuchni rodem ze Stanów Zjednoczonych. Tak jak odczarował niezbyt dobra opinię o drożdżach, tak opowiedział nam o swojej fascynacji kuchnią i piekarzami z USA, gdzie liczą się nie tylko fast foody.
To jedynie część bohaterów, która gościła na naszych łamach przez cały rok. Wszystkim przedstawicielom zawodu – piekarza, cukiernika, włączając w to chocolatierów, życzymy cierpliwości, nowych wyzwania i siły, często fizycznej, której wymagają te zawody. Dziękujemy za Waszą pracę.
K.Sz.