...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Dzikie jest dobre

Kwiaty, zioła i inne rośliny suszone między tomami encyklopedii. Tajemniczo brzmiące łacińskie nazwy. Chyba każdy z nas pamięta z czasów szkolnych zielniki - zadania domowe, które uczyły rozpoznawania roślin, ich nazw, miejsc występowania.

Otwierając książkę Łukasza Łuczaja, dostajemy do dyspozycji oryginalny zielnik, który ma być przewodnikiem… w kuchni.
Autor „Dzikiej kuchni” poszerza nam wachlarz roślin jadalnych. Wielu z nich zapewne nie znamy w ogóle, części nie traktowaliśmy dotąd w kategoriach jadalnych. Łuczaj uczy je rozpoznawać, wskazuje, w jakim okresie roku i gdzie ich szukać, wreszcie podaje przykłady ich wykorzystania w kuchni i inspirujące przepisy. To nie koniec, książka bowiem okraszona jest felietonami dotyczącymi przyrody, dzikości, przemian w otoczeniu człowieka i w nim samym spowodowanych rozwojem naszej cywilizacji.

 

Kucharz i cukiernik może (a nawet powinien) czerpać z potencjału natury. Przypominać to, co zapomniane, odkrywać to, co nieoczywiste. Nieustannie poszerzać swoją wiedzę na temat składników i ich wykorzystania. Łuczaj podrzuca gotowe sposoby wykorzystania, obróbki roślin, kompozycje smakowe, ale i inspiruje do eksperymentów.

Jakie rośliny można wykorzystać w cukiernictwie i piekarstwie? Wśród nich pojawiają się m.in. babka, tatarak, berberys, pokrzywa, buk, dziki bez, czeremcha, tarnina, głóg, leszczyna, robinia, tarnina. Możemy z nich przyrządzić ciekawe desery i wypieki czy dodatki dla cukiernictwa - począwszy od prostych i znanych kwiatów czarnego bzu w cieście, różanej konfitury czy kruchego ciasta  z czarną borówką, poprzez tartę z czeremchą, kandyzowany dzięgiel, pizzę z macierzanką, skończywszy na jarzębinowych czy tatarakowych cukierkach, chlebie z rzeżuchą, proziakach z kwiatostanami leszczyny czy japońskich ciasteczkach z bylicą (kusa mochi). Czytając przepisy autora, orientujemy się, jak wiele wspaniałych i cennych składników mamy w ogrodzie czy najbliższym otoczeniu. Jakiego mnóstwa smaków i aromatów możemy doświadczyć, nie ruszając w dalekie podróże - po prostu biorąc „Dziką kuchnię” w dłoń, wychodząc na łąkę, do lasu i otwierając szerzej oczy.

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji