...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

„Eatwell Guide” – nowe angielskie zalecenia żywieniowe

Public Health England, angielska agenda odpowiedzialna za ochronę i poprawę zdrowia oraz dobre samopoczucie swoich obywateli, opublikowała najnowsze zalecenia żywieniowe pt. „Eatwell Guide” („Przewodnik Dobrego Jedzenia”).

Zdrowa i zbilansowana dieta według „Eatwell Guide”:
• zawiera co najmniej 5 porcji różnych owoców i warzyw dziennie;
• podstawą posiłków są ziemniaki, chleb, ryż, makaron lub inne węglowodany skrobiowe, najlepiej pełnoziarniste;
• uwzględnia niektóre produkty mleczne lub ich alternatywy (takie jak napoje sojowe) o obniżonej zawartości tłuszczu i cukru;
• zawiera niektóre rośliny strączkowe, ryby, jaja, mięso i inne białka (w tym 2 porcje ryb tygodniowo, z których jedna powinna być zaliczana do kategorii tłustych ryb);
• zawiera w małych ilościach nienasycone oleje i roślinne tłuszcze do smarowania;
• dostarcza od 6 do 8 filiżanek lub szklanek płynów dziennie.



W zakresie tłuszczów rekomendacje angielskich naukowców zgodne są z opiniami innych głównych instytucji żywieniowych, w tym polskiego Instytutu Żywności i Żywienia – zaleca się, aby wybierać nienasycone oleje (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek) i roślinne tłuszcze do smarowania oraz stosować je w małych ilościach. Public Health England podaje, że stosowanie roślinnych tłuszczów do smarowania o obniżonej zawartości tłuszczu zamiast masła jest dobrym sposobem, aby zmniejszyć spożycie tłuszczów nasyconych. Jest to istotne, gdyż większość Brytyjczyków, tak samo jak Polaków, spożywa zdecydowanie za dużo tego rodzaju tłuszczów.

Natomiast zamiana proporcji poszczególnych tłuszczów na korzyść tłuszczów nienasyconych może spowodować obniżenie poziomu cholesterolu i wpłynąć pozytywnie na nasze serce.
Nowy „Przewodnik Dobrego Jedzenia” pomaga ludziom zrozumieć, jak wygląda zdrowo zbilansowana dieta. Naukowe dowody wskazują, że powinniśmy nadal opierać nasze posiłki na węglowodanach skrobiowych, zwłaszcza z pełnego ziarna i jeść co najmniej 5 porcji różnych owoców i warzyw każdego dnia. Ograniczanie spożycia artykułów spożywczych o dużej zawartości tłuszczów nasyconych, soli, cukru i kalorii poprawiłoby nasze diety, przyczyniając się do zmniejszenia otyłości i ryzyka poważnych chorób, takich jak choroby serca i niektórych nowotworów - skomentował dr Alison Tedstone, główny dietetyk Public Health England.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Listopadowy Mistrz Branży już jest, a w nim m.in.: pastry chef Krzysztof Kopciński o sile polskiego cukiernictwa i wyzwaniach współczesności, relacja z ważnego spotkania ministra rolnictwa Krzysztofa Ardanowskiego z rzemieślnikami piekarstwa w Poznaniu oraz rady Sylwii Majcher, jak produkować "bez odpadów".

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji