Ostatniego dnia listopada pod okiem Daniela Waliszewskiego, Wojciecha Sławińskiego i Krzysztofa Wysłuchy odbyło się szkolenie z przygotowania, dekoracji i sposobów prezentacji tortów. Udział w nim wzięło 12 uczniów Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego, Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Chrzanowie.
Czekoladowe torciki, a w przerwie pizza
Uczestnicy mieli okazję do stworzenia świątecznych torcików z ciasta czekoladowego Makao oraz śmietany z różnego smaku stabilizatorami do wyboru – królowała czarna porzeczka, pomarańcza i gruszka. Ciasta wymagały chwili zmrożenia więc uczestnicy sami skomponowali Super Pizzę Ziołową z sosem Tomato i licznymi dodatkami, która posłużyła jako posiłek w przerwie warsztatów.
Kreatywne zdobienia
Największą atrakcją oczywiście było zdobienie torcików, które uczestnicy wykonywali z polew czekoladowych Provenda Dark i White oraz licznych owocowych i marcepanowych dodatków. Nie mniejszą przyjemność sprawiało uczniom umieszczanie pieczołowicie przygotowanych dekoracji na swoich oblanych masą czekoladową Musso torcikach. Kreatywność i staranność wykonania u niektórych uczestników wprawiała w zachwyt nawet towarzyszących uczniom profesjonalistów.
Wręczono certyfikaty
Na koniec każdy otrzymał certyfikat ukończenia szkolenia w zakresie cukiernictwa o tematyce: „Ciasta tortowe” – przygotowanie, dekoracja, sposoby prezentacji produktu. Firma Eco Trade również została wyróżniona. Od dyrekcji szkoły i uczniów biorących udział w szkoleniu otrzymała podziękowania za umożliwienie udziału w warsztatach cukierniczych oraz przedstawienie nowych technik stosowanych w cukiernictwie.
autor: Zuzanna Bernacka-Jaroszewicz, firma Eco Trade
fot. Zuzanna Bernacka-Jaroszewicz