W lutym 2013 r. firma Birds of Fire wprowadziła na rynek aplikację Efood. Umożliwia ona konsumentom analizę produktów pod kątem zastosowanych substancji dodatkowych i ich wpływu na ludzkie zdrowie. Aplikacja wciąż budzi kontrowersje i sprzeciw Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Podobne artykuły
Szafran – najdroższa przyprawa świataZiołowo kolorowo – przyprawiajMY pieczywoRoślinna z(a)mianaNa czym polega Efood? Darmowa aplikacja, dostępna w Google Play i App Store, umożliwia identyfikację substancji chemicznych oznaczonych symbolem „E”, używanych przez producentów żywności m.in. do polepszania jej smaku lub wydłużania okresu przydatności do spożycia. Każdy z dostępnych produktów ma wypisane dokładne dane, m.in na temat źródła pochodzenia substancji, skutków płynących z jej spożywania i zalecanej dawki dziennego spożycia.
PFPŻ kontra twórcy Efood
Według Polskiej Federacji Producentów Żywności informacje przekazywane przez program Efood są nieprawdziwe i „zostały opracowane w dużej części bez zachowania należytej staranności, obiektywności i wiarygodności źródeł informacji”. Andrzej Gantner zażądał od firmy Birds of Fire wycofania jej z obrotu do czasu, gdy nieprawidłowe informacje zostaną usunięte. Twórcy aplikacji zarzucają przedstawicielom PFPŻ, że prawdopodobnie nie potrafią z niej korzystać.
Birds of Fire nie zamierza ulec naciskom organizacji prezentującej interesy dużych producentów żywności. Już szukają finansowania na społecznościowym portalu PolakPotrafi.pl.
autor: Barbara Kornak