dodano , Redakcja AU

Ekogala, czyli to co w eko najlepsze

Gdzie można znaleźć prawdziwe skarby? W Jasionce. To właśnie tam odbywa się kolejna Ekogala, na której znajdziecie najlepsze produkty ekologiczne, tradycyjne i z małych gospodarstw.

Kulinarna skarbnica wiedzy - takim hasłem reklamuje się tegoroczna edycja Ekogali, która trwa jeszcze do jutra w Jasionce koło Rzeszowa. To właśnie to miasto jest uważane za pioniera w organizowaniu  targów żywności ekologicznej, zaś całe Podkarpacie przoduje w organizowaniu imprez promujących  produkty regionalne, ekologiczne i pochodzące z gospodarstw rodzinnych. Tegoroczny bilans to 69 takich znaczących przedsięwzięć. Najlepszym dowodem szczególnej troski o uczestników Ekorynku jest bezpłatne udostępnienie stoisk w hali targowej G2A.

Organizowane tam przez Podkarpacki Urząd Marszałkowski  Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości Ekogala od lat przyciągają konsumentów i przedstawicieli branży gastronomicznej, piekarskiej, cukierniczej. Polacy coraz bardziej cenią zdrową żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków ( a inne badania to potwierdzają), to wydarzenia takie jak Ekogala mają ogromną wartość. To nie tylko wystawcy, ale też atrakcje towarzyszące takie jak warsztaty niezwykłego smaku, pokazy mistrzów oraz tajemniczy konkurs EKO Black Box.

 


Warsztaty prowadzone przez mistrzów masarstwa, piekarnictwa, pszczelarzy, szefów kuchni prezentujących smakowitą polską kuchnię ekologiczną udowodnią, że za smakiem zawsze kryje się odpowiednia jakość produktu.

Po 11 latach doświadczeń płynących z takich edukacyjnych spotkań mamy pewność, że uczestniczący goście  lepiej poznają wpływ wartościowego  jedzenia – zwłaszcza ekologicznego - na zdrowie. Wierzę, że zaczyna się  upowszechniać  przekonanie, iż zdrowie nie jest wszystkim, ale wszystko bez zdrowia jest niczym - mówi Marcin  Glinianowicz  ze  Stowarzyszenia „Polska  Ekologia”.Te niezwykłe targi to obszerna skarbnica wiedzy o takim odżywianiu, które pozwala wykorzystać wszystkie walory produktów ekologicznych. Zapraszamy osoby już ceniące żywność ekologiczną i konsumentów raz na jakiś czas zaglądających na „zielone półki Eko” w sklepach, a przede wszystkim niedowiarków sięgających tylko po jedzenie z fabryk żywności. Warto zajrzeć do stoisk firm dostarczających do handlu produkty naturalne, np. miody i zioła  pochodzące z „apteki pana Boga”.

Targom towarzyszy też akcja promocyjna  pn. „Bycza uczta” (finansowana przez  Fundusz Promocji Mięsa Wołowego.   

W tym roku finał  Europejskiego Konkursu Kulinarnego, w którym biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych, poprowadzą dwie doświadczone  specjalistki: Arleta Żynel - ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, główny juror w tym konkursie, na co dzień mistrz kuchni, doradca kulinarny, współpracująca z  Podlaską Akademią Kulinarną, właścicielka dyplomu słynnego Instytutu  Paula Bocus w Lyonie. Pomoże jej mgr inż. Beata Łuka – kierowniczka  pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.

W teatrze młodzieżowej sztuki kulinarnej pn. „Bycza uczta” zagrają więc 4 dania z wołowiny: zapożyczony od Madziarów jednogarnkowy gulasz z warzywami, vel ragout; bitki w sosie własnym, zrazy ( mogą być soplicowskie – podane w „Panu Tadeuszu”) z kluskami śląskimi i modrą kapustą i rolada z ziemniakami puree.

Arleta Żynel wraz Carlosem Gonzalezem Tereirawieloletnim popularyzatorem sztuki kulinarnej i żywności wysokiej jakości, a także smakoszem – wspierani przez blogerkę Annę Wlezieńpoprowadzą konkurs blogerów. Rywalizacja będzie polegać na przygotowaniu potraw z produktów, które znajdować się będą w tajemniczym czarnym pudełku - black boksie. Tematem przewodnim będzie wołowina, natomiast pozostałe produkty pozostaną tajemnicą do chwili startu uczestników w konkursie.

Organizatorzy mają nadzieję, że z Ekogali popłynie przekaz skierowany zwłaszcza  do rodziców dającym dzieciom klasyczny zestaw śniadaniowy, czyli parówki (obecne w 40% przypadków - badanie związane z programem zdrowotnym „Śniadanie daje moc”) i do tego białe bułki (58% przypadków). Chodzi o  warsztatowe wariacje na temat burgerów i hot- dogów, ale odpowiednich dla dzieci. Będą to warsztaty prowadzone przez Czesława Meusa – filar  Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, arcymistrza piekarstwa, innowatora w dobieraniu receptur: -„ podczas przygotowania przekąsek dla najmłodszych udowodnimy, że nie musi to być jedzenie śmieciowe. Czyli jak zmienić dzisiejszy klasyczny zestaw śniadaniowy w jedzenie wartościowe.

Warto zjawić się na Ekogali zarówno po to, aby poznać różnorodność i smak ekologicznej żywności najwyższej jakości oraz żeby zobaczyć prężnie rozwijające się rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne dzięki działaniom także Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.


Bieżące wydanie czasopisma

W nowym Panie nadają tonu. Monika Walecka odczarowuje stereotyp piekarza, Madame Caramel przewodzi po kulinarnych zakątkach Paryża, a sensorka Renata Januszewska odkrywa smakowe niuanse w czekoladzie. Pań nie brakuje w nowym dziale Rzemiosło Przyszłości, jednak mamy też zacne grono Panów. Sprawdź, kto i co się za tym kryje.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji