czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Elegancja i perfekcja w dekoracji 0

dodano ,Redakcja PS, materiał promocyjny

Dekoracje jak ornamenty zawsze wyglądają elegancko na torcie, pod warunkiem, że są wykonane perfekcyjnie. Ich wykonanie nie musi być trudne. Wystarczy spojrzeć, jak Flo Gollini łatwo i szybko przygotowała słodkie orna­menty, od tych prostych po bogato zdobione.

Tort na 130 porcji
Lista produktów firmy Modecor

Surowce
• 3 torty o średnicy 30 cm, 15 cm, 10 cm i wysokości 10 cm
• 1 tort o średnicy 21 cm i wysokości 5 cm
• masa cukrowa Elite (3 kg)
• pasta cukrowa Facile, kolor: biały (500 g), słoneczny żółty (500 g)
• barwnik w żelu Colorgel, kolor: jasno­żółty, biały lodowy, granatowy
• barwnik w sprayu: srebrny
• barwnik w proszku: srebrny
• barwnik w proszku: biały, perłowy
• róże i liście z gumpaste

Akcesoria
• kratka modelarska
• Design mould . formy Drappeggio oraz Damascato do przygotowania płaskich dekoracji
• zdobnik
• pędzel z dozownikiem
• silikonowa mata
• wałek z prowadnicami
• polietylenowy wałek 50 cm
• packa do wygładzania
• druciki do kwiatków (26)
• białe pręciki do kwiatków
• nylonowy pędzel
• kulki modelarskie
• klej spożywczy

   
 

Flo Gollini
– 30 lat temu w firmie Modecor zaczynała od ręcznie robionych kwiatów z cukru lodowego – klasycznych dekoracji włoskiej marki, dzisiaj projektuje torty, które inspirują cukierników na całym świecie. Eksperymen­towała z różnymi technikami decoupage’u, modelo­wania, malowania pejzaży; uczestniczyła w kursach malarstwa iluzjonistycznego, które jest jej pasją. Techniki dekorowania nie mają przed nią tajemnic; ma bogate doświadczenie w pracy z cukrem lodowym, izomaltem, aerografem, pastą do modelowania oraz w projektowaniu nowoczesnych tortów.

 

 

Masę cukrową Elite podziel na dwie czę­ści. Używając barwników w żelu, jedną zabarw na żółto, drugą – na śnieżnobia­ło. Gotowe masy rozwałkuj na grubość 5 mm i nałóż na torty (zdj. 1).

Fot.1

 

Do przygotowania ornamentów użyj form: Drapeggio oraz Damascato, a tak­że masę cukrową Facile w kolorze sło­necznym oraz białym (zdj. 2).

Fot.2

 

   
 

Prosto i szybko z Modecor
Masa cukrowa Facile jest dedykowana do Design mould . form Drapeggio oraz Damasca­to. Dzięki specjalnej formule masa Facile łatwo odchodzi z formy.

 

 

Fot.3

 

Przy pomocy wałka z prowadnicami rozwał­kuj masę Facile na grubość 2 mm (zdj. 4).

Fot.4

 

Formę delikatnie oprósz skrobią kukury­dzianą, nałóż masę i przyciśnij ją. Wałkiem wyrównaj powierzchnię masy do krawędzi formy (zdj. 5).

Fot.5

 

Fot.6

 

Pędzelkiem z dozownikiem wody zwilż po­wierzchnię masy. Końcówką zdobnika usuń z formy zbędne elementy masy (zdj. 6).
Przyłóż formę do boku tortu i przytrzymaj dłonią (zdj. 7), żeby dekoracja przykleiła się do jego powierzchni. Następnie delikatnie odciągaj elastyczną formę (zdj. 8).

Fot.7

Fot.8

 

W podobny sposób przygotuj dekoracyj­ne ornamenty dla pozostałych pięter tortu (zdj. 9A, B).

Fot.9A

Fot.9B

 

Po złożeniu tortu użyj gotowych dekoracji kwiatowych i listków. Dla lepszego efektu zabarw listki z gumpaste srebrnym perło­wym sprayem (zdj. 10).

Fot.10

 

Na szerszej podstawie tortu umieść różę wykonaną z gumpaste, używając kleju ja­dalnego (zdj. 11).

Fot.11

 

Kwiatową dekorację ozdób pączkami i kwia­tami z masy Elite zabarwionej na różne odcienie niebieskiego (do uzyskania róż­nych odcieni niebieskiego użyj granato­wego barwnika w żelu Colorgel). Kwiaty udekoruj białymi pręcikami, które upudruj białym i perłowym barwnikiem w proszku (zdj. 12).

Fot.12

 

Pędzelkiem nakładaj srebrny barwnik w proszku na ornamenty wykonane z bia­łej masy Facile (zdj. 13).

Fot.13

 

Z masy cukrowej zrób małe kulki, przyci­skając każdą na środku zdobnikiem tak, aby je delikatnie rozpłaszczyć. Drobne ele­menty przyklej przy użyciu pędzelka z do­zownikiem (zdj. 14).

Fot.14

Fot.


Flo Gollini, dekoratorka tortów w firmie Modecor

zobacz ofertę produktów Modecor w Katalogu produktów >>

 

 

 

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Modecor

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe