...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Etap Wojewódzki XXII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia W Zawodzie Cukiernik I Piekarz

Dnia 17 stycznia 2017 r. odbyły się eliminacje wielkopolskie do XXII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.

Już po raz dziewiąty ZSZ Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni, Cukiernia – Kuczora oraz PSS „Społem” współorganizowali to wydarzenie. Patronat honorowy nad Turniejem objęli: WIELKOPOLSKI KURATOR OŚWIATY Elżbieta Leszczyńska, STAROSTA POWIATU WRZESIŃSKIEGO Dionizy Jaśniewicz oraz CECHMISTRZ CECHU RZEMIOSŁ RÓŻNYCH we Wrześni Marian Gawron. Patronami medialnymi była papaja.pl i Mistrz Branży.



Do turnieju zakwalifikowało się 14 uczniów w zawodzie cukiernik i 7 uczniów w zawodzie piekarz z następujących szkół województwa wielkopolskiego: Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie (opiekun: Krzysztof Derengowski), Zespół Szkół Nr 4 w Lesznie (opiekun Romana Drobniak), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wlkp. (opiekun Barbara Młynarek), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Franciszka Ratajczaka w Kościanie (opiekun Marzena Buchowska), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie (opiekun Mariola Kaczmarek), Zespół Szkół Usługowo – Gospodarczych w Pleszewie (opiekun Małgorzata Chudzyńska), Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. Janusza Korczaka w Poznaniu (opiekun Karol Morawski), Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni (opiekun Dorota Kaczmarek, Anna Stanisławczyk)



Wielkopolską  Komisję Turniejową XXII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia
w Zawodzie Cukiernik i Piekarz reprezentowali znani i cenieni specjaliści z dziedziny cukiernictwa i piekarstwa
- przewodniczący  Ireneusz Rajman –  st. wizytator KO w Poznaniu
- z-ca przewodniczącego  Dorota Kaczmarek – wicedyrektor ZSZ Nr 2 we Wrześni
    
- członkowie komisji w zawodzie cukiernik
                            1. Przemysław Kuczora – mistrz cukiernictwa
                            2. Piotr Koperski – mistrz cukiernictwa
                            3. Paweł Mieszała – mistrz cukiernictwa
                            4. Katarzyna Suda-Tomaszkiewicz – mistrz cukiernictwa
                            5. Paulina Walenciak – technolog
                            6. Marzena Buchowska – n-l przedmiotów zawodowych
                            7. Karol Morawski – n-l przedmiotów zawodowych
- członkowie komisji w zawodzie piekarz
                            1. Krystyna Plucińska – wiceprezes PSS ”Społem”
                            2. Honorata Glanc – mistrz piekarstwa
                            3. Marcin Dzieńkowski – mistrz piekarstwa
                            4. Wiesław Kuropatwa – technolog
                            5. Jacek Kiwit – technolog
                    6. Mariola Kaczmarek – n-l przedmiotów zawodowych
                        7. Barbara Młynarek – n-l przedmiotów zawodowych

 


Zmagania turniejowe rozpoczęły się w ZSZ Nr 2 we Wrześni, gdzie dyrektor szkoły Maciej Mielczarek przywitał wszystkich zgromadzonych uczestników, jury i gości. Zostały przedstawione sylwetki jurorów, Następnie uczestnicy turnieju przystąpili do części teoretycznej obejmującej treści podstawy programowej dla zawodu cukiernik i piekarz (max. 30 pkt). Najlepszą znajomością teoretyczną wykazał się uczeń Mateusz Kaczmarek z ZSP nr 3 w Krotoszynie uzyskując 27 pkt (zawód cukiernik).    

Część praktyczna turnieju odbyła się dla cukierników w Cukierni – Kuczora, natomiast dla piekarzy w piekarni PSS „Społem”. Przez 5 godzin uczniowie tworzyli prace inspirowane tegorocznym tematem przewodnim turnieju „W krainie dobranocek”. Cukiernicy musieli wykonać tort 1-piętrowy, figurki marcepanowe (2 x 2 szt.), ciastka bankietowe (2 x 5 szt.) i napis okolicznościowy z czekolady. Piekarze – eksponat artystyczny, chleb okolicznościowy, bułki poznańskie, chałki, rogale, plecionki, drożdżówki. Komisja turniejowa oceniała organizację pracy, wykonanie wyrobów oraz higienę i estetykę pracy. Wśród postaci bajkowych  najczęściej pojawiała się Pszczółka Maja. Obecny był także Reksio, Włóczykij, Smerfy, Kot Filemon, Tabaluga. Uczniowie przystępujący do turnieju zaprezentowali umiejętności zawodowe na wysokim poziomie, o czym świadczyły wypowiedzi członków komisji. Jurorzy zachęcali uczniów do rozwijania swoich zainteresowań, pogłębianiu swoich pasji, spełnianiu marzeń na polu zawodowym. Prace uczestników turnieju można było oglądać podczas zorganizowanej wystawy, wymienić się spostrzeżeniami, przeprowadzić degustacje zaprezentowanych wyrobów. Największe uznanie zyskała wśród cukierników praca Wiktorii Bączkiewicz z ZSZ Nr 2 we Wrześni, praktyki Cukiernia-Kuczora, a wśród piekarzy Marzeny Kuśnierek z ZS Nr 4 w Lesznie.



Całodniowe zmagania turniejowe podsumował Starosta Powiatu Wrzesińskiego Dionizy Jaśniewicz, st. wizytator Ireneusz Rajman oraz dyrektor szkoły Maciej Mielczarek. Puchary i medale wręczył Cechmistrz Cechu Rzemiosł Różnych we Wrześni – Marian Gawron.
Sponsorzy Turnieju AGART, AGMAR, BACKALDRIN, BAKELS, BARBARA LUIJCKX, CALLEBAUT, CREDIN, DAWN FOODS, HENDI, IRCA, KANDY, MŁYNY SZCZEPANKI, PRIMULATOR, RESTAURACJA MARGERITTA, SAVPOL, SYGA, UNIFERM, ZEELANDIA wykazali duże zainteresowanie młodymi adeptami sztuki cukierniczej i piekarskiej. Każdy z uczestników został hojnie nagrodzony. Głównymi nagrodami był tygodniowy staż w znanej firmie, szkolenia branżowe, literatura branżowa cenionych mistrzów, sprzęt AGD, vouchery na zakup profesjonalnego stroju, surowców czy sprzętu branżowego i wiele, wiele innych.



SZCZEGÓLOWE WYNIKI TURNIEJU

W zawodzie cukiernik:
Wyniki z części teoretycznej:
I miejsce     Kaczmarek Mateusz    27 pkt     ZSP nr 3 Krotoszyn    
II miejsce    Bąk Adam        25 pkt    ZSP Grodzisk Wlkp.    
III miejsce    Marciniak Klaudia    22 pkt    ZSP Grodzisk Wlkp.    

Wyniki z części praktycznej:
I miejsce     Bączkiewicz Wiktoria   62,17 pkt    ZSZ Nr 2 Września    
II miejsce      Szubert Dominika       61,71 pkt    ZS Mosina
III miejsce     Karolczak Bogumiła     61,67 pkt    ZSP Kościan
            
Ostateczne wyniki:
I miejsce     Bąk Adam            83,57 pkt    ZSP Grodzisk Wlkp.    
II miejsce     Kaczmarek Mateusz       81,86 pkt    ZSP nr 3 Krotoszyn    
III miejsce     Karolczak Bogumiła       80,67 pkt    ZSP Kościan    4
    
IV miejsce    Bączkiewicz Wiktoria 80,17 pkt     ZSZ Nr 2 Września    


W zawodzie piekarz

Wyniki z części teoretycznej:
I miejsce     Kuśnierek Marzena    16 pkt        ZS Nr 4 Leszno
ex equo    Linke     Patryk        16 pkt        ZS Mosina
Kalisz    Oskar        16 pkt        ZS Mosina
Haremza Krystian    16 pkt        ZSZ Nr 2 Września

Wyniki z części praktycznej:
I miejsce     Kuśnierek Marzena    64,83 pkt    ZS Nr 4 Leszno
II miejsce      Linke     Patryk        60,67 pkt    ZS Mosina
III miejsce     Kalisz    Oskar        42,33 pkt    ZS Mosina    
            
Ostateczne wyniki:
I miejsce     Kuśnierek Marzena    80,83 pkt    ZS Nr 4 Leszno
II miejsce      Linke     Patryk        76,67 pkt    ZS Mosina
III miejsce     Kalisz    Oskar        58,33 pkt    ZS Mosina

Finał XXII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbędzie się 3-5.04.2017 r. we Wrocławiu. Do III etapu kandydują uczniowie, którzy uzyskali co najmniej 80% punktów możliwych do uzyskania. Wymagane minimum osiągnęli wśród cukierników Adam Bąk 83,57%, Mateusz Kaczmarek 81,86%, Bogumiła Karolczak 80,67% oraz Wiktoria Bączkiewicz 80,17%, a wśród piekarzy Marzena Kuśnierek 80,83%.

Etap wojewódzki odbył się po raz kolejny dzięki ogromnemu zaangażowaniu dwóch firm „Cukierni –Kuczora” Przemysława Kuczory oraz PSS „Społem” w osobie Krystyny Plucińskiej. Za dopracowanie każdego punktu turnieju odpowiedzialna była ekipa organizacyjna w osobach Doroty Kaczmarek, Joanny Makowskiej, Małgorzaty Nowak, Anny Stanisławczyk i Beaty Szymańskiej.

W imieniu organizatorów wszystkim osobom związanym z turniejem, komisji oceniającej, sponsorom serdecznie DZIĘKUJE.

Dorota Kaczmarek
wicedyrektor ZSZ Nr 2
im. Powstańców Wlkp.
we Wrześni

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji