Jedną z propozycji przygotowanych na Euro jest tort na biszkopcie w kształcie piłki.Poniżej podajemy Państwu recepture, której autorem jest firma Prospona.
Biszkopt:
6 jajka
220 g cukier
255 g mąka
78 ml olej
3 g proszek do pieczenia
Krem:
40 g Wsad owocowy ananas PROSPONA
40 g Wsad owocowy wiśnia PROSPONA
20 g Wsad owocowy zielone jabłko PROSPONA
50 g Wsad owocowy malina PROSPONA
1500 ml śmietana 30%
30 g żelatyna
Dekoracja:
Posypka owocowa zielona
cytryna PROSPONA
[img]1030[/img]
Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Tak przygotowany upieczony biszkopt podzielić na cztery blaty. 15 g żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie. 1 litr śmietany ubić dodać żelatynę, wymieszać. Odebrać 400 g śmietany, wymieszać z Wsadem owocowym ananas PROSPONA , wyłożyć na pierwszy blat biszkoptowy. Następną część 400 g śmietany wymieszać z Wsadem owocowym wiśnia PROSPONA , wyłożyć na drugi blat biszkoptowy i przykryć trzecim blatem. Pozostałe 200 g śmietany wymieszać z Wsadem owocowym zielone jabłko PROSPONA i użyć do dekoracji ciasta. Wierzch posypać Posypką owocową zielona cytryna PROSPONA . Pozostałą część śmietany ubić dodać rozpuszczoną żelatynę oraz Wsad owocowy malina PROSPONA. Z czwartego blatu biszkoptowego wyciąć dwa kółka większe oraz mniejsze, przełożyć śmietaną malinową, uformować w kształcie półkuli. Schłodzony tort piłkę ułożyć na pierwszym cieście i udekorować.