Renomę każdej firmy buduje się latami, a najlepszym jej potwierdzeniem są jakość i innowacyjność oferowanych produktów. W przypadku firmy Eurofours wszystko zaczęło się od pieców konwekcyjnych, a jakość i innowacja to od początku priorytety francuskiego producenta pieców znanych na całym świecie.
Podobne artykuły
Allsupply – EUROPA zjednoczona w różnorodnościSpeed-X – rewolucja w gastronomiiGastronomia świętuje!Historia firmy Eurofours zaczęła się w 1979 r., gdy w sercu regionu Nord-Pas-de-Calais we Francji Pierre Lancelot stworzył pierwszy piec konwekcyjny. Jako inżynier lotnictwa, pracujący przy projektowaniu silników odrzutowych, wykorzystał wiedzę z zakresu aerodynamiki i przepływów powietrza do skonstruowania pieca. W efekcie równomierna cyrkulacja powietrza w czasie wypiekania gwarantowała równy, wysokiej jakości wypiek produktów piekarskich.
Od tego momentu zaczął się systematyczny i dynamiczny rozwój firmy, polegający na ciągłym unowocześnianiu wytwarzanych produktów zgodnie z aktualnymi trendami światowymi (a nader często to właśnie firma Eurofours wyznaczała trendy) oraz na poszerzaniu oferty o nowe produkty. W kolejnych latach Eurofours wdrażał produkcję: komór fermentacyjnych (1986 r.), pieców obrotowych i wsadowych (1991 r.), komór fermentacji kontrolowanej (1992 r.), komór głębokiego mrożenia i konserwacji w niskich temperaturach (2000 r.). Wybrany przez firmę Eurofours model rozwoju polegał na zakupie i wykorzystaniu doświadczeń renomowanych producentów urządzeń piekarniczych, tj.: Angoulvant, Bouton, Pierre-Pont, Jolivet, Arpin itp., a następnie ich restrukturyzacji zgodnie z wypracowanymi przez lata własnymi dobrymi praktykami i standardami.
Światowy lider wśród producentów
Aktualnie firma Eurofours posiada 4 fabryki o łącznej powierzchni produkcyjnej 12 000 m2 i zatrudnia blisko 300 osób. Produkuje sprzęt, który eksportuje do blisko 150 krajów na całym świecie, co stawia ją pod tym względem na 2. miejscu wśród producentów sprzętu piekarniczego we Francji. Przez 35 lat działalności firmy silnym impulsem wskazującym kierunek rozwoju były potrzeby oraz sugestie zgłaszane przez piekarzy i cukierników. Mimo panującego od kilku lat kryzysu, dotykającego również producentów urządzeń piekarniczych i cukierniczych, Eurofours z roku na rok notuje wzrost sprzedaży zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym.
Jakość kontrolowana
Integralny etap produkcji to kontrola jakości, w czasie której sprawdzane jest 38 parametrów każdego pieca. Podlega jej 100% opuszczających fabrykę pieców, a cały proces jest monitorowany i nagrywany. Systematyczna kontrola produkcji i podzespołów, prowadzona przez niezależne instytucje, potwierdza najwyższy poziom jakości pieców Eurofours i ich dostosowanie do wymagań rynków międzynarodowych.
Urządzenia Eurofours na świecie
BP (cały świat), Brioche Doree (Wielka Brytania, Arabia Saudyjska), Carrefour (cały świat), Crawn Plaza (sieć hoteli w krajach Zatoki Perskiej), Cousine de France (Wielka Brytania), Croustifrance, Delice de France (Wielka Brytania), Delifrance (cały świat), Diversi Food (Belgia), Intermarche (Francja, Belgia), Lesaffre (cały świat), Mercure (sieć hotelowa na całym świecie), Nichifutsu (Japonia), Panos (Belgia, Holandia), Pans & Co (Hiszpania, Portugalia, Włochy, Arabia Saudyjska), Paris Baguette (Korea Południowa), Paris Croissants (Korea Południowa), Pret a Menger (USA, Wielka Brytania), Vandemoortele (Belgia, Holandia, Włochy) i wiele innych.
W Polsce m.in.: Carrefour Polska, Carrefour Express, Piotr i Paweł, Chata Polska, Intermarche, Real Polska, Delifrance, Lesaffre, Vandemoortele, Lewiatan.
Bliższych informacji o ofercie firmy Eurofours udziela firma Crispan Polska Sp. z o.o.