Już dziś zapraszamy na Europejskie Sympozjum IAFP, czyli na forum wymiany wiedzy o najnowszych osiągnięciach i technikach wykorzystywanych w naukach o żywności, jak również w bezpieczeństwie żywności. Termin: 21-23 maja 2012 r. w hotelu Hilton, Warszawa.
Misją IAFP oraz celem Europejskiego Sympozjum jest zapewnienie pracownikom branży żywnościowej na całym świecie forum do wymiany wiedzy niezbędnej w ochronie żywności w całym łańcuchu żywnościowym. Zapraszamy do wzajemnej nauki poprzez wymianę poglądów oraz do wysłuchania uznanych ekspertów z zakresu bezpieczeństwa żywności z Europy i reszty świata. Sympozjum jest współorganizowane przy udziale ILSI Europe oraz The Society of Applied Microbiology.
Podczas majowego Sympozjum IAFP pojawiają się m.in. wybrane zagadnienia:
-
Polski sukces w dochodzeniu do zgodności z unijnymi wymogami bezpieczeństwa żywności – Andrzej Gantner, DyrektorGeneralny Polskiej Federacji Producentów Żywności, Warszawa
-
Najnowsza wiedza o Escherichia coli O1014 – Stefano Morabito, Europejskie Laboratorium Referencyjne dla STEC, ISS Rzym, Włochy
-
Skażenia chemiczne w żywności – najnowsza wiedza – Mark Cronin, Liverpool John Moores University, Wielka Brytania;Colin Crews, The Food and Environment Research Agency, Wielka Brytania; Franz Berthiller, Doppler Laboratory for Mycotoxin Metabolism, Austria
-
Najlepsze praktyki w monitoringu środowiska – Podejście oparte na ryzyku – Frederic Cantergiani, Nestlé, Szwajcaria; BenjaminWarren, Land-O-Lakes, Stany Zjednoczone; John Holah i Edyta Margas, Campden BRI, Wielka Brytania
-
Aktualności dotyczące Globalnego Systemu śledzenia pojawiających się patogenów pokarmowych używanych w analizach wnadzorze i wybuchach epidemii – Donald A. Prater, U.S. Food and Drug Administration, Włochy; Carol Iversen, Nestec SA Szwajcaria; Seamus Fanning, University College Dublin, Irlandia; Kumar Hari, Clio Inc., Stany Zjednoczone
-
Komunikacja ryzyka dotyczącego żywność – Postrzeganie i komunikacja zagrożeń żywności, korzyści dla całej Europy–MaryFriel, European Food Information Council, Belgia
-
Ryzyko występowania Listeria monocytogenes w żywności – alternatywne metody badawcze – Grzegorz Madajczak, Państwowy Zakład Higieny, Warszawa
Więcej informacji i pełny program dostępny jest na www.foodprotection.org; www.poland.siliker.com