dodano , Redakcja PS

FOOD-to-GO, czyli zakochani w smaku

Za nami chwile pełne kulinarnych rozkoszy. 6-7 lutego 2018 roku w AMBEREXPO w Gdańsku odbyła się 8. edycja Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Przebiegała ona pod hasłem „kuchnia od serca”...

Jak stwierdził Luc de Clapiers: „dusza i ciało podlegają takim samym prawom, ponieważ przy życiu utrzymuje je odpowiednia strawa.”

Motywem przewodnim targów była kuchnia francuska, co tworzy prawdziwie namiętny obraz gastronomicznej różnorodności, którą na początku lutego mogliśmy obserwować w Gdańsku. Była to także znakomita okazja, by podziwiać wybitnych szefów kuchni w akcji i czerpać inspiracje z ich dokonań. Wiedzą i umiejętnościami ze zwiedzającymi targi podzielili się m.in. Constant-Michel Labarre – mistrz kuchni francuskiej, Tomasz Szydzikowski – rozkochany w staropolskich smakach czy Sylwia Ładyga – blogerka kulinarna i uczestniczka programów telewizyjnych.



Strefa Prezentacji i Warsztatów
To właśnie w Gdańsku gwiazdy gastronomii zaprezentowały swoje umiejętności, zaskakując zebranych nowatorskim podejściem do przygotowywanych dań. Jola Słoma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku pokazali, w jaki sposób zrobić kogel-mogel bez jajek czy bezglutenowe i wegańskie galaretki espresso. Z kolei Sylwia Ładyga podzieliła się przepisem na mus z białej czekolady z tytoniem i kawiorem z wiśniówki oraz jadalnej gąbki. Mistrzyni kulinarnych uniesień oceniała wydarzenie w samych superlatywach:
– Udział w FOOD-to-GO to dla mnie niesamowita przyjemność i kolejne, nowe doświadczenie, które naładowało mnie energią do dalszego działania i pomysłami na nowe smakołyki. Nawiązałam tutaj ciekawe znajomości – zarówno te prywatne, które mam nadzieję będą trwać latami, jak i te służbowe, które z całą pewnością przyczynią się do rozwoju mojego bloga i zdobywania nowych, kulinarnych umiejętności. Profesjonalna organizacja imprezy i atrakcyjne miejsca, gdzie dane mi było gotować, przyczyniły się do zainteresowania ze strony gości, które – przyznaję – przeszło moje najśmielsze oczekiwania! Jestem zachwycona! 700 km do domu wracałam z uśmiechem do ucha do ucha!
Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyło się też spotkanie z Zytą Górną, która od lat zajmuje się promowaniem kuchni kaszubskiej.

 

Różnorodność prezentacji była bardzo duża. Tuż po „randce” z kaszubskimi smakami przyszedł czas na ujawnienie tajników kuchni francuskiej w wykonaniu znakomitego jej reprezentanta – Constanta-Michela Labarre. Zobaczyliśmy magiczny wręcz pokaz przyrządzenia turbota „a la meuniere”. Równie interesujące było kulinarne show Tomasza Szydzikowskiego, miłośnika kuchni staropolskiej, który podczas targów przygotował kuropatwę konfitowaną w gęsim tłuszczu z pomarańczową koksą.

Kto obserwował poczynania kulinarnych mistrzów w Strefie Prezentacji i Warsztatów, na pewno nie był zawiedziony. W przystępny, często humorystyczny sposób prezentowali oni, jak idealnie przygotować daną potrawę, na co zwrócić szczególną uwagę. Ich pokazy były z jednej strony wspaniałą lekcją gotowania „z sercem”, z drugiej zaś przyczynkiem do poszukiwania własnych kulinarnych dróg.



Strefy Deserowych Inspiracji i Multi Café
Tradycją FOOD-to-GO jest tworzona od lat Strefa Deserowych Inspiracji. To odpowiedź na postulaty właścicieli kawiarni, kafejek czy letnich ogródków kawiarnianych, a tych w sezonie letnim na Pomorzu jest bardzo dużo. Swoje produkty promowali na niej producenci i dystrybutorzy kawy, herbaty, czekolady oraz słodkich i słonych deserów, lodów, sorbetów, dodatków i dekoracji cukierniczych. Można tu było znaleźć nie tylko przepisy na najprzeróżniejsze słodkości czy lodowe arcydzieła, ale także nawiązać ciekawe kontakty biznesowe. Uzupełnieniem oferty była nowa Strefa Multi Café, w której zwiedzający znaleźli oryginalne wyposażenie: zastawę stołową, dekoracje czy meble i otrzymali profesjonalne porady, jak zaaranżować swój lokal, aby się wyróżnić na tle konkurencji.

Kilkanaście godzin kulinarnych pokazów, duży wybór produktów, kilkaset biznesowych spotkań i tyleż samo branżowych inspiracji. To była udana edycja jednego z najważniejszych na północy Polski spotkań branży HoReCa. Organizatorzy już dziś zapraszają na kolejną, 9. edycję targów, która odbędzie się za rok.

Bieżące wydanie czasopisma

Bardziej pastry czy tylko chef? Maciej Rosiński opowiada, dlaczego warto połączyć kuchnię i cukiernię w jeden warsztat doskonałego smaku. Ponadto - dużo o chlebie, również tym sprzedawanym online, bio i takim, który tworzy jedyny w Polsce piekarz z dyplomem Le Cordon Bleu! Zobaczcie, co czeka na Was w nowym wydaniu!

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji