Czekolada uzależnia. Dlatego wielu spośród nas można zaliczyć do grona miłośników, a nawet wręcz oddanych wielbicieli. Efektem tego jest również to, że w odróżnieniu od innych słodyczy ma ona swoje muzea, święta i festiwale, na których cukiernicy i kucharze chwalą się kunsztem, a miłośnicy rozkoszują chwilą.
Podobne artykuły
Smakołyk przyszłościFestiwal Czekolady pełen słodkości i odwiedzającychValrhona C3 CompetitionCo warto wpisać do kalendarza czekoladowych imprez w 2016 r.?
Zanim czekolada uzyskała formę, z którą mamy do czynienia obecnie, minęło trochę czasu. Pierwotnie podawana była na gorąco. Popularna wśród elity i klasy średniej. Dopiero na początku XX w. zaczęła upowszechniać się w stałej postaci, podbijając nie tylko serca dzieci, ale i dorosłych. Z czasem nauczyliśmy się wytwarzać z niej prawdziwe dzieła sztuki i wydobywać prawdziwą głębię smaku.
Nauka, moda, sztuka i... czekolada
Już od dwudziestu lat co roku na przełomie października i listopada odbywa się w Paryżu najsłynniejszy festiwal czekolady – Salon du Chocolat. Pomysł, by go zorganizować, zrodził się, gdy dwóch pasjonatów czekolady i przedsiębiorców jednocześnie postanowiło stworzyć imprezę poświęconą czekoladzie. Obecnie festiwal zdobywa duży rozgłos i cieszy się ogromną popularnością zarówno we Francji, jak i na całym świecie. Promuje specjalistyczną wiedzę o czekoladzie. W 2015 r. odbyła się już 21. edycja Salonu, na której gościło 700 wystawców z 40 krajów. Festiwal odwiedziło 100 000 zwiedzających.
Na 20 000 m2 powierzchni swoje wyroby prezentowało 220 producentów czekolady. Najwybitniejsi kucharze i cukiernicy, plantatorzy, projektanci i eksperci częstowali gości czekoladowymi recepturami. Oprócz kosztowania czekolady odbył się także pokaz strojów w całości wykonanych z czekolady – Chocolat Fashion Show. Ciała modelek zostały przyozdabiane kuszącymi pralinkami, czekoladowymi zbrojami i fantastycznymi apetycznymi sukniami. Co roku ma miejsce także finał konkursu The World Chocolate Masters™, podczas którego można podziwiać talent i kreatywność mistrzów czekoladowej sztuki. W czasie festiwalu przyznawana jest nagroda Chocolate Awards dla najlepszych producentów czekoladowych łakoci oraz za najlepsze wyroby czekoladowe. Odbywa się także wiele konferencji, na których propagowane są zarówno zdrowotne korzyści, jakie niesie jedzenie czekolady, jak i przybliża się historię i gatunki czekolady. Już tradycyjnie w czasie festiwalu przyznaje się także nagrody International Cocoa Awards, które wyróżniają najlepsze plantacje kakao.
Najsławniejszy Salon du Chocolat organizowany jest w Paryżu, ale imprezy towarzyszące odbywają się również w innych większych miastach Francji (Marsylia, Cannes, Lyon, Tuluza, Bordeaux, Lille, Nantes). Festiwal gości też w Europie (Bolonia, Zurych, Bruksela, Londyn, Monako, Kolonia) oraz kilku miastach świata (Nowy Jork, Tokio, Moskwa, Pekin, Szanghaj, Kair, Salvador da Bahia, Lima, Seul, Bejrut). Każdego roku na całym świecie w ramach Salon du Chocolat organizowanych jest około 20 imprez. Do tej pory odwiedziło go 7,4 mln gości, odbyło się 177 pokazów w 31 miastach na 5 kontynentach, brało w nich udział 9000 wystawców.
Najlepsza czekolada na świecie
Nie wszystkim Francja kojarzy się z czekoladą. Serca smakoszy podbija przecież przede wszystkim ta belgijska. I choć najsłynniejszy francuski Salon du Chocolat dotarł również do Brukseli, to Belgia może pochwalić się własnymi festiwalami czekolady. Nie są one tak znane, ale prezentują czekoladę w każdej formie i kształcie. Pozwalają degustować znakomite wyroby czekoladowe stworzone przez najlepszych – Belgów. Na przełomie marca i kwietnia Muzeum Czekolady w Brugii wraz z miejscowymi piekarzami i cukiernikami organizuje bardzo znany festiwal czekolady – Choco-Laté – Brugge Chocolate Festival. Co roku przyjeżdżają tutaj turyści z całej Europy, by delektować się najlepszą czekoladą.
Odbywające się w marcu w Mons czekoladowe święto ma również rangę międzynarodowego festiwalu – Chocolate Festival of Mons. W 2015 r. swoje wyroby prezentowało tu 40 wystawców, a miasto gościło 60 000 fanów czekoladowego szaleństwa. W Mons wzdłuż deptaka Piétonnier co roku organizowana jest 500-metrowa ścieżka czekoladowych pokus – The Chic & Chocolate Greedy Walk, a w czasie Chocolate Show prezentowane są gigantyczne czekoladowe rzeźby. Odwiedzając Belgię, należy pamiętać, że jest to kraj słynący nie tylko z czekolady, ale przede wszystkim z piwa – na jeden festiwal czekolady przypadają tu 3-4 festiwale tego trunku.
Dla smakoszy czekolady równie ważnym miejscem jest Szwajcaria. Odbywający się tam festiwal The Festichoc to prawdziwe święto fanów szwajcarskiej czekolady. W 2015 r. w ciągu dwóch dni mimo niesprzyjającej pogody odwiedziło go blisko 30 000 gości. Sam festiwal odbywa się co roku, na dwa tygodnie przed Wielkanocą przy najsłynniejszej szwajcarskiej fabryce czekolady Favarger w Versoix pod Genewą. Fabryka ta w tych dniach uchyla rąbka swych tajemnic. Goście mogą poznać przysmaki produkowane przez 28 szwajcarskich i francuskich twórców czekolady. W tym roku na koniec festiwalu organizatorzy pozwolą amatorom czekolady zjeść czekoladowego olbrzyma, który będzie główną ozdobą tej imprezy.
31 dni słodkiego świętowania
Z pewnością wiele osób będzie zaskoczonych tym, że prawdziwa festiwalowa stolica czekolady nie znajduje się ani w Belgii, ani w Szwajcarii. We Francji też nie. Jest nią włoska Perugia. Właśnie to miasto organizuje największy festiwal czekolady na świecie – EuroChocolate, który gości rokrocznie ponad 500 000 osób. Odbywa się on od 1994 r., zawsze w październiku. Swoje produkty prezentują tu najznamienitsi krajowi i zagraniczni producenci czekolady, tacy jak Perugina i Lindt. EuroChocolate to przeróżne wydarzenia odbywające się w ciągu miesiąca (w 2015 r. było ich łącznie 300), w tym gotowanie, degustacje, warsztaty i pokazy filmowe. Ich ukoronowaniem jest festiwal czekolady w Perugii.
Czekoladowe CO, GDZIE I KIEDY – daty czekoladowych imprez organizowanych w innych miastach |
Polski czekoladowy akcent
Również Polaków powoli dopada czekoladowe szaleństwo. Co prawda nie ma jeszcze w naszym kraju festiwalu czekolady, który zyskałby międzynarodowy rozgłos. Póki co, są to najczęściej lokalne imprezy skierowane do mieszkańców danego regionu. Warszawski Festiwal Czekolady i Słodyczy, który odbył się już po raz drugi w listopadzie ubiegłego roku, należy do imprez zyskujących coraz większą popularność. Tym razem odwiedziło go 26 000 gości! Swoje produkty zaprezentowało około 60 wystawców. Mocno trzymamy kciuki za to wydarzenie. Liczymy, że nasz polski festiwal na trwałe zapisze się w kalendarzu smakoszy czekolady.
Kamila Załęgowska