...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Figa z makiem, wegańska dynia i malina z kokosem, czyli polskie smaki w walce o mistrzostwo Europy i świata.

Adam Pokojski, Paulina Salamończyk i Andy Staniek - oto nazwiska zwycięzców polskich eliminacji prestiżowego konkursu Gelato World Tour, którzy będą nas reprezentować w Bolonii.

W końcu przyszedł czas i na Polskę - 10 maja w Łodzi po raz pierwszy odbyły się eliminacje do prestiżowego konkursu Gelato World Tour zorganizowanego przez Primulator Polska, Carpigiani i SIGEP. Swoje lodziarskie umiejętności przedstawiło aż 21 producentów z 18 różnych miast Polski. Ale nie tylko dlatego jury miało trudne zadanie. Podczas konkursu poziom lodowych deserów był tak wysoki, że trudno było wyłonić tylko 2 zwycięzców. W efekcie komisja decyzją Luciano Ferrari z Carpigiani Gelato University zrobiła specjalny wyjątek, dopuszczając do finału 3 uczestnika! W jurorskim gremium znaleźli się również: Monika Soszyńska-Masny, redaktor naczelna Przeglądu Piekarskiegp i Cukierniczego; Grzegorz Olma, redaktor naczelny W Piekarni W Cukierni; Robert Mieldziuk, dyrektor projektu Międzynarodowe Targi Poznańskie; Łukasza Smoliński z bloga Tasteaway oraz Szymon Stach z restauracji Quale Restaurant


Już w lipcu podczas kolejnego etapu w Bolonii, która uchodzi za światową stolicę gelato, reprezentować nas będą: Adam Pokojski, Paulina Salamończyk i Andy Staniek. Jury oceni ich desery, zwracając uwagę na smak, strukturę oraz prezentację.

– „Figa z makiem, z pasternakiem” – typowo polskie powiedzonko, które ma w sobie coś unikalnego, połączenie, które smakuje wyjątkowo – tak komentuje swój deser laureat I miejsca, który przejął pasję do lodziarstwa od ojca i dziadka. Swoje produkty stara się tworzyć według filozofii slow food, ale oryginalny pomysł na wygrane lody podsunął mu 9-letni synek, również Adam. Ich smak opierał się na połączeniu bazy mlecznej z puree z pasternaku. Samo przygotowanie tych elementów okazało się dość pracochłonne, choćby ze względu na trudność związaną ze znalezieniem pasternaku. – Dużo czasu zajęło mi stworzenie odpowiednich proporcji, aby dość specyficzny smak
pasternaku nie zdominował bazy lodowej – opowiada Adam Pokojski. – Kolejnym etapem było przygotowanie masy makowej. W związku z tym, iż w naszej firmie robimy wyśmienite makowce, postanowiłem wprowadzić ich smak. Zaparzany mak, mielony, wzbogacony delikatną nutą migdałów oraz pistacji. Kropką nad i była figa, która swoją słodyczą oraz wrażeniami ze spożycia dopełniła całość. Udało nam się, lody okazały się trafionym pomysłem i to jest mój powód do dumy!
– Czy trudno było wygrać? Oczywiście – przyznaje Paulina Salamończyk, która uplasowała się na II miejscu. – Smaki, które zostały przedstawione przez inne lodziarnie, były zaskakujące. W mojej lodziarni również lubimy kreować smaki, których nie znajdziemy w normalnych lodziarniach, tworzyć coś, czego nikt się nie spodziewa – mówi laureatka. Dla niej samej miejsce na podium to ogromny sukces, którego nie spodziewała się głównie dlatego, że dopiero w październiku zeszłego roku zaczęła prowadzić swoją lodziarnię w Gliwicach. – Te zawody
uświadomiły nam, że lody to nie zwykła przygoda, lecz pasja, od której już nie uciekniemy!

Wyniki polskich eliminacji Gelato World Tour

I miejsce: Adam Pokojski, Cukiernia Pokojski ( Toruń)

 

 

za lody "Figa z makiem, pasternakiem, które opisuje jako połączenie smaku figi, dodatki maku przełamane smakiem korzenia pasternaku.

2 Miejsce: Paulina Salamończyk, Gelato Studio (Gliwice)

 

 

za lody wegańskie na bazie mleka roślinnego z dodatkiem wysokiej jakości oleju z pestek dyni i prażonych pestek dyni oraz skórki pomarańczy.

 

3 Miejsce - Andy Staniek all'Angolo CAFÉ (Zielona Góra)

 

 

za lody "Kokos z białą czekoladą i malinami", który opisuje jako złamanie tradycyjnych smaków kokosu białą czekoladą w połączeniu z malinami.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji