Adam Pokojski, Paulina Salamończyk i Andy Staniek - oto nazwiska zwycięzców polskich eliminacji prestiżowego konkursu Gelato World Tour, którzy będą nas reprezentować w Bolonii.
Podobne artykuły
Ciekawy przypadek Andy'ego (3. finalista polskich eliminacji do Gelato World Tour)Giacomo Canteri w gronie nominowanych do światowego rankingu GELATO FESTIVAL 2019Czekolada i kremówka - zwycięskie smaki na Gelato Festival Challenge 2018W końcu przyszedł czas i na Polskę - 10 maja w Łodzi po raz pierwszy odbyły się eliminacje do prestiżowego konkursu Gelato World Tour zorganizowanego przez Primulator Polska, Carpigiani i SIGEP. Swoje lodziarskie umiejętności przedstawiło aż 21 producentów z 18 różnych miast Polski. Ale nie tylko dlatego jury miało trudne zadanie. Podczas konkursu poziom lodowych deserów był tak wysoki, że trudno było wyłonić tylko 2 zwycięzców. W efekcie komisja decyzją Luciano Ferrari z Carpigiani Gelato University zrobiła specjalny wyjątek, dopuszczając do finału 3 uczestnika! W jurorskim gremium znaleźli się również: Monika Soszyńska-Masny, redaktor naczelna Przeglądu Piekarskiegp i Cukierniczego; Grzegorz Olma, redaktor naczelny W Piekarni W Cukierni; Robert Mieldziuk, dyrektor projektu Międzynarodowe Targi Poznańskie; Łukasza Smoliński z bloga Tasteaway oraz Szymon Stach z restauracji Quale Restaurant.
Już w lipcu podczas kolejnego etapu w Bolonii, która uchodzi za światową stolicę gelato, reprezentować nas będą: Adam Pokojski, Paulina Salamończyk i Andy Staniek. Jury oceni ich desery, zwracając uwagę na smak, strukturę oraz prezentację.
– „Figa z makiem, z pasternakiem” – typowo polskie powiedzonko, które ma w sobie coś unikalnego, połączenie, które smakuje wyjątkowo – tak komentuje swój deser laureat I miejsca, który przejął pasję do lodziarstwa od ojca i dziadka. Swoje produkty stara się tworzyć według filozofii slow food, ale oryginalny pomysł na wygrane lody podsunął mu 9-letni synek, również Adam. Ich smak opierał się na połączeniu bazy mlecznej z puree z pasternaku. Samo przygotowanie tych elementów okazało się dość pracochłonne, choćby ze względu na trudność związaną ze znalezieniem pasternaku. – Dużo czasu zajęło mi stworzenie odpowiednich proporcji, aby dość specyficzny smak
pasternaku nie zdominował bazy lodowej – opowiada Adam Pokojski. – Kolejnym etapem było przygotowanie masy makowej. W związku z tym, iż w naszej firmie robimy wyśmienite makowce, postanowiłem wprowadzić ich smak. Zaparzany mak, mielony, wzbogacony delikatną nutą migdałów oraz pistacji. Kropką nad i była figa, która swoją słodyczą oraz wrażeniami ze spożycia dopełniła całość. Udało nam się, lody okazały się trafionym pomysłem i to jest mój powód do dumy!
– Czy trudno było wygrać? Oczywiście – przyznaje Paulina Salamończyk, która uplasowała się na II miejscu. – Smaki, które zostały przedstawione przez inne lodziarnie, były zaskakujące. W mojej lodziarni również lubimy kreować smaki, których nie znajdziemy w normalnych lodziarniach, tworzyć coś, czego nikt się nie spodziewa – mówi laureatka. Dla niej samej miejsce na podium to ogromny sukces, którego nie spodziewała się głównie dlatego, że dopiero w październiku zeszłego roku zaczęła prowadzić swoją lodziarnię w Gliwicach. – Te zawody
uświadomiły nam, że lody to nie zwykła przygoda, lecz pasja, od której już nie uciekniemy!
Wyniki polskich eliminacji Gelato World Tour
I miejsce: Adam Pokojski, Cukiernia Pokojski ( Toruń)
za lody "Figa z makiem, pasternakiem, które opisuje jako połączenie smaku figi, dodatki maku przełamane smakiem korzenia pasternaku.
2 Miejsce: Paulina Salamończyk, Gelato Studio (Gliwice)
za lody wegańskie na bazie mleka roślinnego z dodatkiem wysokiej jakości oleju z pestek dyni i prażonych pestek dyni oraz skórki pomarańczy.
3 Miejsce - Andy Staniek all'Angolo CAFÉ (Zielona Góra)
za lody "Kokos z białą czekoladą i malinami", który opisuje jako złamanie tradycyjnych smaków kokosu białą czekoladą w połączeniu z malinami.