Podium lodziarskich mistrzostw w Rimini nikogo już nie zaskakuje. Pierwsze miejsce zgarnęli Francuzi. Hiszpanie i Australijczycy powtórzyli wynik z 2016 r. Polski team pod wodzą kapitana Tomasza Szypuły musiał zadowolić się 7. miejscem, ale pokazał naprawdę światową klasę!
Podobne artykuły
Giacomo Canteri w gronie nominowanych do światowego rankingu GELATO FESTIVAL 2019Czekolada i kremówka - zwycięskie smaki na Gelato Festival Challenge 2018Master Challenge by Schöller – podejmij wyzwanie! Zgłoszenia tylko do 30 marcaFakt, wyniki 8. edycji Coppa del Mondo della Gelateria (CMG) nie zaskakują, ale za każdym razem zaskakują prace przygotowane przez zespoły lodziarzy i cukierników z całego świata! 20-23 stycznia w Rimini rywalizowało 12 zespołów, wśród nich po raz pierwszy Ukraina. Wszystkie prześcigały się w pomysłach, prezentacji i oczywiście w smakach lodów. A te jak zwykle miały dążyć do ideału klasyki.
W tym roku organizator konkursu narzucił aż 8 zadań: 1. udekorowany pojemnik z lodami czekoladowymi, 2. deser lodowy, 3. tort lodowy, 4. przystawka z lodami gastronomicznymi, 5. mystery box – czyli autorskie lody na bazie wylosowanych składników, 6. lodowy snack (nowość), 7. dwa eksponaty – z krokantu i z bryły lodowej, 8. bufet finałowy z ekspozycją konkursowych prac. Temat prac konkursowych był dowolny, co dało zawodnikom szerokie pole do popisu. Obok motywów związanych z naturą (kwiaty – Korea, Szwajcaria) pojawiły się prace inspirowane filmem (Start Wars – Australia, Maroko – Gra o tron), kulturą i narodową tradycją (tango – Argentyna) czy połączeniem tradycji i innowacji (Japonia). Polacy zaprezentowali tradycyjne smaki i przyrodę Podhala.
Więcej zdjęć w GALERII pod artykułem
Finał bez niespodzianek
CMG 2018 nie przyniósł detronizacji lodziarskich mocarstw. Tu karty niezmiennie rozdają Francuzi i Włosi, przynajmniej jeżeli chodzi o pierwsze miejsce. Tym razem triumfowała Francja. Po raz drugi z rzędu Hiszpania i Australia sięgnęły po srebro i brąz.
Roszady widać było jedynie na dalszych miejscach w punktacji. W porównaniu z poprzednią edycją wyniki poprawili Japończycy, Amerykanie oraz Polacy.
PUNKTACJA CMG 2018
1. miejsce: Francja – 3654 pkt
2. miejsce: Hiszpania – 3609 pkt
3. miejsce: Australia – 3483 pkt
4. miejsce: Japonia – 3281 pkt
5. miejsce: USA – 3195 pkt
6. miejsce: Argentyna – 3190 pkt
7. miejsce: Polska – 3160 pkt
8. miejsce: Szwajcaria – 3072 pkt
9. miejsce: Brazylia – 3031 pkt
10. miejsce: Maroko – 2966 pkt
11. miejsce: Ukraina – 2915 pkt
Biało-czerwoni z klasą
Polskę godnie reprezentowali mistrzowie cukiernictwa: Sebastian Szmyd (team manager), Tomasz Szypuła (kapitan), Łukasz Parzymski, Damian Wiśniewski oraz Rafał Macała, wspierani przez głównego sponsora Master Martini. Taki skład biało-czerwonych od początku oznaczał wysokie loty!
Tematem przewodnim prac był "Duch gór", który Polacy genialnie i z wrodzonym artyzmem zinterpretowali w smakach, dekoracjach oraz rzeźbach. W boksie wszyscy pracowali razem nad lodami, deserami, tortami, natomiast rzeźby były pracą indywidualną. I tak praca z karmelu oraz krokantu była oczkiem w głowie Rafała Macały, a rzeźbę z lodu wyczarował Damian Wiśniewski. Polski team stanął na wysokości zadania, pokazując wysoki europejski poziom. Panowie mają powody do dumy. I cała Polska też!:)
Dziękujemy Tomkowi Szypule za udostępnienie zdjęć
Finałowe bufety – CMG 2018 GALERIA