Wielkopolska kontra Dolny Śląsk. Tak krótko można by podsumować tegoroczną edycję Mistrzostw Polski Cukierników i Piekarzy w Bowlingu (19-21 października). Do Wrocławia przyjechało bowiem 52 piekarzy i cukierników głównie z tych województw. Pojawili się również zawodnicy z Bydgoszczy oraz przedstawiciele firmy Młyny Szczepanki.
Gościem specjalnym weekendowego spotkania był mistrz Polski w bowlingu – Tomasz Janicki, który pełnił rolę sędziego. Zanim przyszedł czas prawdziwej walki, w piątek wieczorem podczas treningów Janicki prowadził lekcje instruktażowe, pokazując technikę nie tyle efektownego, co skutecznego rzucania bilą. Prawdziwym majstersztykiem było mistrzowskie podkręcenie kuli.
Zawody odbyły się w sobotę w godz. 10-14.00, ale ostateczne wyniki poznano dopiero wieczorem, podczas bankietu.
Poniżej podajemy pierwsze miejsca w 3 różnych kategoriach.
Młodzież do lat 16:
-
Marcin Koperski – Piekarnia Cukiernia Suchy Las k. Poznania
-
Wiktor Kordus – Kostrzyn Wlkp.
-
Maciej Kordus – Kostrzyn Wlkp.
W kategorii „kobiety” mocno zaznaczyła swoją dominację wrocławska Piekarnia-Cukiernia Ryszarda Grabarczyka:
-
Dorota Buczak, kierownik w firmie Ryszarda Grabarczyka z Wrocławia
-
Justyna Grabarczyk, córka Ryszarda Grabarczyka
-
Kamila Grabarczyk, synowa Ryszarda Grabarczyka.
-
Barańska Bogna, Kostrzyn Wlkp.
-
Monika Koperska, firma Monika i Piotr Koperski, Suchy Las, Elżbieta Zodro, Zeelandia, Renata Baranowska, Piekarnia-Cukiernia Baranowski, Lwówek. Wszystkie Panie uzyskały równą liczbę punktów.
Warto odnotować, że w kategorii „mężczyźni” 1. i 3. miejsce faktycznie zajęli pracownicy firmy Zeelandia: odpowiednio Dionizy Wojtkowiak oraz Radosław Szałata. Jednak zgodnie z założeniem zawodów przedstawiciele sponsorów nie są klasyfikowani i nie przysługują im nagrody. Ostateczna klasyfikacja w tej grupie wyglądała następująco:
-
Andrzej Bącela, Piekarnia SPOŁEM, Wieluń
-
Stanisław Kibało, Piekarnia Leśnicka, Wrocław
-
Maciej Siczyński, przedstawiciel Piekarni-Cukierni Baranowscy, Lwówek
-
Łukasz Grabarczyk, Cukiernia-Piekarnia, Kąty Wrocławskie
-
Zbigniew Baranowski, Piekarnia-Cukiernia Baranowscy, Lwówek
-
Przemysław Koperski, Piekarnia-Cukiernia, Suchy Las
Podczas wieczornego bankietu nastąpiło uroczyste wręczenie cennych nagród ufundowanych przez firmę Zeelandia. Nagrody wręczali organizatorzy, sponsorzy oraz mistrz Polski w bowlingu Tomasz Janicki. Starszy Cechu Cukierników i Piekarzy z Wrocławia Stanisław Kibało podziękował organizatorom za organizację mistrzostw we Wrocławiu oraz za świetną zabawę.
– Dziękuję wszystkim za dobrą zabawę i pomoc w organizację Mistrzostw. Przede wszystkim wyrazy uznania dla firmy Zeelandia, która od samego początku wspiera nasze zawody, a także firmie Młyny Szczepanki, która dołączyła w tym roku. Serdeczne podziękowania kieruję również do Ryszarda Grabarczyka i Mirosława Ozóga za przygotowanie poczęstunku dla naszych uczestników w czasie sobotniego bankietu – powiedział Piotr Koperski, pomysłodawca i główny organizator z ramienia Cechu Cukierników i Piekarzy z Poznania. –Za rok odbędą się X Mistrzostwa Polski. Mam nadzieję, że uda nam się przyciągnąć jeszcze większą liczbę przedstawicieli naszej branży z innych regionów Polski, nie tylko Wielkopolski i Dolnego Śląska. Współzawodnictwo w formie sportu oczywiście to główny cel naszych corocznych spotkań, jednak bardzo istotna jest integracja branży piekarsko-cukierniczej, zwłaszcza w tak trudnych czasach. Dlatego już teraz namawiam cukierników i piekarzy do udziału w zawodach, bo naprawdę warto. O wszystkim będziemy informować na bieżąco na łamach m.in. Mistrza Branży – zachęcał Piotr Koperski.