...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Firmy zbożowe celują w alternatywy dla produktów pszennych

Polscy producenci zbóż coraz śmielej wchodzą na rynek z alternatywami dla pszenicy. Nie tylko dlatego, że Polacy są dziś najbardziej w historii otwarci na bezglutenowe nowości.

Co czwarty Polak nie je glutenu?

-Częstość występowania celiakii w ogólnej populacji w Europie Zachodniej i USA sięga 0,3% - pisał w 2001 roku na łamach Medycyny Praktycznej prof. dr hab. n. med.     Kamil Hozyasz z Kliniki Pediatrii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. 20 lat później PAP podaje za dr hab. Piotr Dziechciarzem z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, że już od 13 do 25% osób przestrzega diety bezglutenowej. To tłumaczy zawrotną karierę produktów bezglutenowych w Polsce. Kiedyś dostępne nielicznie, i co tu ukrywać: mało smaczne. Dziś zaskakują różnorodnością i możliwościami, jakie oferują.

 

 

 

Nowe, choć znane od wieków

Popularność diety bezglutenowej zainspirowała nową linię produktów polskiej firmy Soligrano: mąkę ryżową, amarantusową, z quinoa i jaglaną. Wszystkie są stosowane w kuchni od wieków, choć na współczesnych półkach polskich sklepów to nowość. To kolejne w ofercie firmy mąki BIO obok znanych wcześniej: żytniej, gryczanej czy orkiszowej. Nowe zostały dodatkowo odznaczone certyfikatem Przekreślonego Kłosa, wydanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Stosuje się go dla produktów, które nie zawierają glutenu. - Alternatywy dla „zwykłej” mąki mogą być zarówno podstawą, jak i urozmaiceniem diety - mówi Agnieszka Wasiak, Dyrektor Sprzedaży w Soligrano. - Współczesna dieta jest w coraz większym stopniu oparta na białej, wysokoprzetworzonej mące. Paradoksalnie historyczna była bardziej różnorodna i warto do tego wrócić - zwraca uwagę, dodając, że to może mieć również znaczenie dla środowiska. Monouprawy degradują glebę, a różnorodne zboża dają w większym stopniu zabezpieczenie na czas klęsk żywiołowych czy nieurodzaju.

Decyzja o przejściu długiego procesu certyfikacji produktów bezglutenowych też nie była przypadkowa. Certyfikat potwierdza, że ilość glutenu została ściśle skontrolowana. To ważne dla tych, którzy go unikają z konieczności lub z wyboru.

Kukurydza z vinegretem i solą

Ostatnie działania firmy udowadniają, że da się też produkować smaczne przekąski bez glutenu. W miejsce chipsów proponuje trzy rodzaje Corn Snacków: z vinegretem i solą, papryczką jalapeno, a także o smaku pomidora z ziołami. Wyróżniają się poręcznym opakowaniem i prostym składem: bez GMO czy tłuszczu palmowego. - Konsumenci są dziś bardzo świadomi - zadają producentom pytania o skład w mediach społecznościowych, na targach, a przede wszystkim zwracają na to uwagę podczas zakupów - wyjaśnia Agnieszka Wasiak. - Inwestując w certyfikację i maksymalnie uproszczone składy umożliwiamy im łatwiejszy wybór podczas zakupów.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Panettone na drożdżach czy zakwasie? Czy czosnek pasuje do cukru? Co przyniesie rok 2023? Jak funkcjonuje restauracja oparta na deserach? Dlaczego robienie paczek świątecznych to dobry pomysł dla lodziarni? Zapraszamy do lektury...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    promocja PLUS

    Zimowe gazetka PGD

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji