Od 20 lat najwyższej jakości formy wypiekowe zawsze w rozsądnej cenie!
Podobne artykuły
KORZENIEWSCY - Formy ze stali kwasoodpornejW zakładzie i w domuZdrowy chleb to nie tylko dobry skład...Zdrowy chleb to nie tylko dobry skład, ale również odpowiednia forma niezagrażająca zdrowiu konsumenta. Piekarzu, wybierając formy, kupuj mądrze. Wybieraj atestowane materiały, dzięki którym możesz dać swoim konsumentom dobre pieczywo, bez narażania na utratę zdrowia, a jednocześnie zapewniając sobie solidne rozwiązania na długie lata. Więcej informacji wkrótce na www.korzeniewscy.eu
Dlaczego (TAK) stal kwasoodporna (gat: AISI 304, DIN 18/10) – do produkcji form wypiekowych wybieramy stal kwasoodporną, ponieważ jest to obecnie jedyny bezpieczny materiał, w którym można wypiec każdy gatunek pieczywa. Spawane (NIE! zgrzewane) formy ze stali kwasoodpornej są pierwszym wyborem piekarzy, którzy dbają nie tylko o jakość pieczywa, ale również o swoje finanse. Stal kwasoodporna jest łatwa w czyszczeniu, można ją myć w zmywarkach, nie ma narażenia na zarysowania powłok, nawet po wielu latach użytkowania wyczyszczone zestawy spawane (NIE! zgrzewane) wyglądają jak nowe.
Dlaczego (NIE) stal nierdzewna – wg oficjalnej informacji NIZP-PZH stale nierdzewne (np. 1.4509, 1.4016) nieposiadające w składzie niklu nie mogą otrzymać atestu do kontaktu z żywnością. Piekarzu, jeżeli Twoje formy ze stali nierdzewnej „trzymają magnes”, to znaczy, że zostałeś wprowadzony w błąd, ponieważ taka stal nie jest dopuszczona do kontaktu z żywnością!
Dlaczego (NIE) alusteel i aluminium – ponieważ NIE mA i od 2009/2010 nigdy nie było dopuszczenia (atestu) do kontaktu z potrawami o charakterze kwaśnym. W przypadku zarysowania powłoki w alusteel produkt dodatkowo ma kontakt ze stalą, która nie jest dopuszczona do kontaktu z żywnością.
Dlaczego (NIE) powłoki nieprzywieralne – powłoki nieprzywieralne w porównaniu z tradycyjnym natłuszczaniem są bardzo kosztowne, a każde drobne uszkodzenie i dalsze stosowanie naraża zdrowie konsumentów. Decydując się na te powłoki, nie ma powrotu do stanu pierwotnego, przez co stajemy się uzależnieni od nakładania kolejnych powłok w przypadku uszkodzenia. W tym temacie polecamy Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1000 z 13 czerwca 2017 oraz opinię ekspertów ONZ ds. chemii (posiedzenie odbyło się 17-21.09.2018 r.), którzy uznali, że do listy zakazanych substancji w ramach Konwencji Sztokholmskiej powinno się dodać przemysłowy kwas perfluorooktanowy (PFOA) oraz jego pochodne.
Poniżej przykładowa oferta na zestawy form wypiekowych ze stali kwasoodpornej
Przy zamówieniu Powyżej 100 zestawów i wykuPieniu rocznej Prenumeraty mistrza Branży – dostawa w cenie.
Zestaw do sztaplowania
Wymiary formy w środku (mm) Dół – 175 x 80, Góra – 185 x 90 Wysokość – 80 Długość zestawu – 580
Zestaw 4-krotny – od 142 zł netto*
Zestaw 5-krotny – od 149 zł netto*
Zestaw standard
Wymiary formy w środku (mm)
Dół – 175 x 80, Góra – 185x90
Wysokość – 80
Długość zestawu – 580
Zestaw 4-krotny – od 129 zł netto*
Zestaw 5-krotny – od 136 zł netto*
*Cena zależy od liczby zamawianych zestawów
Natłuszczanie form emulsją jest ponad 3 krotnie tańsze od powłok.
* Na zestaw 5 x 0,5 kg łącznie na 1 oprysk potrzeba około 1,3 grama emulsji (1 litr emulsji to 960 gram)
* Emulsja w zbiorniku 1000 l kosztuje około 6,30 zł netto /1l
* Od Klientów wiemy, że powłoka wytrzymuje do 2 700 cykli.
Przeliczenie:
6,30 zł / 960 gram = 0,0066 zł (koszt 1 grama)
0,0066 zł * 1,3 grama = 0,0086 (koszt 1 oprysku formy 5 x 0,5 kg)
0,0086 * 2 700 cykli = 23,22 zł netto (koszt natłuszczania 2 700 cykli)