...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Frédéric Lalos uhonorowany

Znany francuski piekarz został odznaczony medalem w hołdzie dla swoich zasług dla tzw. haute boulangerie, czyli piekarnictwa z wyższej półki.

Dla Francuzów gastronomia to nie tylko część gospodarki, ale także istotny element tożsamości narodowej. Stąd wiele konkursów i nagród honorujących pracę piekarzy, cukierników i restauratorów. W grudniu tego roku znany francuski piekarz – Frédéric Lalos został uhonorowany medalem Kawalera Orderu Narodowego Zasług (Chevalier de l’Ordre National du Mérite). Lalos to bardzo szanowana postać francuskiego piekarnictwa. Zaledwie w wieku 26 lat został Najlepszym Rzemieślnikiem – Piekarzem we Francji (1997 rok). Jego wypieki: viennoiserie i pieczywo goszczą na stołach prestiżowych restauracji w Paryżu. Piekarnictwo podniósł niemalże do rangi sztuki. Szlifów w zawodzie nabierał w znanych miejscach takich jak La maison Lenôtre (piekarnia/cukiernia), L’Hôtel Matignon (siedziba francuskiego rządu), les Grands Moulins de Paris (młyny paryskie powstałe przeszło sto lat temu w 1919 roku).  Jego sukces w pracy opiera się na  używaniu składników najwyższej jakości, z terytorium francuskiego oraz na unikalnych recepturach i znakomicie opanowanym rzemiośle. Nazwisko Lalos to gwarancja wypieków luksusowych. Frédéric przywiązuje dużą wagę do rodzaju mąki, jakiej używa, pracuje na zakwasie, a jego ekipa nieustannie podnosi kwalifikacje. Aktualnie prowadzi piekarnię  „L’Atelier Lalos” w Sèvres. Jest autorem kilku książek m.in. pozycji „Boulangerie” („Piekarnictwo”) wydanej w 2021 roku. „Dobry chleb to chleb, który ma smak. Jego chrupkość w połączeniu ze smakiem wywołują niezapomnianie emocje, tworzące więzi między ludźmi” – powtarza Frédéric Lalos. 

 


K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji