Znany francuski piekarz został odznaczony medalem w hołdzie dla swoich zasług dla tzw. haute boulangerie, czyli piekarnictwa z wyższej półki.
Dla Francuzów gastronomia to nie tylko część gospodarki, ale także istotny element tożsamości narodowej. Stąd wiele konkursów i nagród honorujących pracę piekarzy, cukierników i restauratorów. W grudniu tego roku znany francuski piekarz – Frédéric Lalos został uhonorowany medalem Kawalera Orderu Narodowego Zasług (Chevalier de l’Ordre National du Mérite). Lalos to bardzo szanowana postać francuskiego piekarnictwa. Zaledwie w wieku 26 lat został Najlepszym Rzemieślnikiem – Piekarzem we Francji (1997 rok). Jego wypieki: viennoiserie i pieczywo goszczą na stołach prestiżowych restauracji w Paryżu. Piekarnictwo podniósł niemalże do rangi sztuki. Szlifów w zawodzie nabierał w znanych miejscach takich jak La maison Lenôtre (piekarnia/cukiernia), L’Hôtel Matignon (siedziba francuskiego rządu), les Grands Moulins de Paris (młyny paryskie powstałe przeszło sto lat temu w 1919 roku). Jego sukces w pracy opiera się na używaniu składników najwyższej jakości, z terytorium francuskiego oraz na unikalnych recepturach i znakomicie opanowanym rzemiośle. Nazwisko Lalos to gwarancja wypieków luksusowych. Frédéric przywiązuje dużą wagę do rodzaju mąki, jakiej używa, pracuje na zakwasie, a jego ekipa nieustannie podnosi kwalifikacje. Aktualnie prowadzi piekarnię „L’Atelier Lalos” w Sèvres. Jest autorem kilku książek m.in. pozycji „Boulangerie” („Piekarnictwo”) wydanej w 2021 roku. „Dobry chleb to chleb, który ma smak. Jego chrupkość w połączeniu ze smakiem wywołują niezapomnianie emocje, tworzące więzi między ludźmi” – powtarza Frédéric Lalos.
K.Sz.